Ο νέος Warren Buffett είναι γυναίκα… και την λένε Cathie Wood.

Ο νέος Warren Buffett είναι γυναίκα… και την λένε Cathie Wood.

Wood_Cathie_BB_MI

Εδώ και δεκαετίες ολόκληρες, ένα όνομα μας έρχεται στο μυαλό όταν ακούμε για τον καλύτερο ή τον πιο γνωστό επενδυτή του κόσμου.

Και το όνομα αυτό είναι Warren Buffett.

O Warren Buffet, ο οποίος σήμερα είναι 90 χρονών και η περιουσία του εκτιμάται στα $88.6 δισεκατομμύρια, θεωρείται είδωλο από τους περισσότερους στον κόσμο των επενδύσεων.

Είναι ιδρυτής της Berkshire Hathaway, η οποία κατέχει ποσοστό σε πάνω από 60 εταιρείες, μεταξύ των οποίων η Apple και η Coca-Cola.

Μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στο portfolio της Berkshire Hathaway ΕΔΩ.

Είναι γνωστό όμως, πως η εποχές έχουν αλλάξει. Ιδιαίτερα στο χρηματιστήριο, τα τελευταία 5 με 10 χρόνια έχουν φέρει τα πάνω κάτω.

Κυρίως λόγω της ανάπτυξης των trading apps (π.χ Robinhood) και την είσοδο των μικρών επενδυτών, ή αλλιώς retail investors. Τα πρόσφατα γεγονότα με την μετοχή της Gamestop μιλούν από μόνα τους.

Έτσι, και το “στυλ” των περισσότερων επενδυτών έχει αλλάξει επίσης. Ενώ παλαιότερα οι επενδυτές προτιμούσαν μετοχές με αργή/σταθερή ανάπτυξη και έθεταν συντηρητικούς μακροπρόθεσμους στόχους (π.χ 10% επιστροφή κάθε χρόνο), όπως η είσπραξη μερίσματος, σήμερα οι περισσότεροι επενδυτές ακολουθούν μια άλλη στρατηγική.

Συγκεκριμένα, δίνουν έμφαση στις growth stocks. Δηλαδή μετοχές με πολύ μεγάλη ανάπτυξη και σε σχετικά σύντομο διάστημα, όπως έγινε το 2020 με την μετοχή της Tesla. Της οποίας η τιμή τον Μάρτιο του 2020 είχε $72 και βρέθηκε τον Ιανουάριο του 2021 να έχει $864.

Μια παρόμοια στρατηγική ακολουθεί και η Cathie Wood. Ιδρύτρια του ARK Investment Fund, η οποία προτιμάει να επενδύει σε εταιρείες που όχι μόνο έχουν μεγάλη ανάπτυξη, αλλά και την προοπτική να αλλάξουν τον κόσμο.

Για αυτό άλλωστε το portfolio της συμπεριλαμβάει τις Tesla, Virgin Galactic, Crispr, Square και πολλές ακόμη. Παρ’όλο που ιδρύθηκε το 2014, κατέχει μετοχές που η αξίας τους αγγίζει τα $50 δισεκατομμύρια.

Στην παρακάτω εικόνα, βλέπετε το ROI των 10 μεγαλύτερων funds σε περίοδο 3 ετών. Η ARK είναι με διαφορά πρώτη.

Επομένως, η Wood έχει λάβει πολύ δημοσιότητα λόγω του καινοτόμου τρόπου επενδύσεών της. Μελετάει δηλαδή εταιρείες εκτηκτικής ανάπτυξης που προσφέρουν μια καινοτόμα τεχολογία ή υπηρεσία.

Αναμφισβήτητα ο Warren Buffet είναι ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές στον κόσμο, η προσέγγισή του όμως θεωρείται από πολλούς λίγο ξεπερασμένη. Άλλωστε, πόση ανάπτυξη να έχει μια μετοχή όπως της JP Morgan;

Σε σύγκριση τουλάχιστον με μια μετοχή που βρίσκεται στην ηλεκτροκίνηση, τον διαστημικό τουρισμό ή το 3D-printing.

Πλέον η Cathie Wood θεωρείται και αυτή “επενδυτικό είδωλο” κατά πολλούς και όχι άδικα.

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Αλέξανδρος Απέργης

Πτυχιούχος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΠΑΔΑ με κατεύθυνση Management, συνιδρυτής του Business Review Greece και της Blue Rocket Content Agency και συμπαρουσιαστής του BusinessTalks Podcast. Διαθέτει εμπειρία στο social media management, το SEO και τη δημιουργία online περιεχομένου. Τον ενδιαφέρει να παρακολουθεί τις τελευταίες εξελίξεις στον κόσμο της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων, καθώς και να αποκτά συνεχώς νέες γνώσεις.