Marketing Plan – Η δημιουργία του βήμα προς βήμα

Marketing Plan – Η δημιουργία του βήμα προς βήμα

Create-marketing-plan-1280x720

‘’Good Marketing makes the company look smart. Great marketing makes the costumer feel smart.’’, Joe Shernov. Άρα πρέπει να δημιουργήσουμε ένα Marketing Plan που θα εκθειάσει τον πελάτη μας. Έπειτα από μία μικρή έρευνα συνειδητοποιήσαμε ότι τα στάδια είναι πάνω κάτω τα ίδια. Όσο πιο πλήρη τόσο πιο κοντά στον στόχο μας.

Ένα Marketing Plan είναι απαραίτητο για κάθε επιχείρηση που θέλει να προβάλει τα προϊόντα/ υπηρεσίες της σωστά και αποτελεσματικά.  Η δημιουργία του marketing plan είναι μεν μια χρονοβόρα διαδικασία αλλά αξίζει πραγματικά τον κόπο γιατί θα σας «γλιτώσει» πολύ χρόνο στο μέλλον.

Το marketing plan θα σας βοηθήσει να δείτε καθαρά που «βαδίζει» η επιχείρησή σας αλλά και τι ακριβώς θέλετε να πετύχετε κατά την διάρκεια της πορείας αυτής. 

ΣΤΑΔΙΑ

1ο Το ζουμί

Όταν το πλάνο μας φτάσει σε κάποιου άλλου τα χέρια θα πρέπει να ξεκινήσει το διάβασμα από μία περίληψη των όσων έχουμε αναφέρει και αναλύσει. Παρόλο που παρουσιάζεται πρώτο στο πλάνο, γράφεται τελευταίο.

Με αυτό το συνοπτικό κείμενο πρέπει να κάνουμε τον αναγνώστη να θέλει να διαβάσει και το υπόλοιπο, άρα πρέπει το κείμενο να είναι συνοπτικό, περιεκτικό και ενδιαφέρον.

Τέλος καλό θα ήταν να αναφερθεί ο σκοπός του συγκεκριμένου Marketing plan, σημαντικά επιτεύγματα και ενδιαφέροντα σημεία από το πλάνο.

2ο Ποιοι Είμαστε;

Πρέπει να έχουμε κατανοήσει και προσδιορίσει τον χαρακτήρα της επιχείρησής μας, τους στόχους, τις αξίες και τους σκοπούς της. Με αυτόν τον τρόπο θέτουμε τα θεμέλια για να δημιουργήσουμε ένα ολοκληρωμένο και στοχευμένο στις ανάγκες μας πλάνο.

Η περιγραφή του σκοπού πρέπει να είναι ποιοτική. Για παράδειγμα θα μπορούσε να λέει: ‘’Να αναπτύξουμε την προβολή του προϊόντος μας στην αγορά.’’ Παράλληλα οι στόχοι πρέπει να είναι ποσοτική. Δηλαδή πρέπει να είναι ορισμένο το πότε και το πώς.

Οι στόχοι αλλά και οι σκοποί πρέπει να κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση για να μπορέσουν να είναι αποδοτικοί.

3ο SWOT ANALYSIS

Ήρθε η ώρα για την γνωστή σε όλους Swot Analysis. Με την ανάλυση αυτή θα κατανοήσουμε τις δυνάμεις και τις αδυναμίες, τις ευκαιρίες αλλά και τις απειλές.

Ουσιαστικά πρέπει να κάνουμε μία ανάλυση επιχειρηματικού περιβάλλοντος, εσωτερικού και εξωτερικού.

Με απλά λόγια, πρέπει να προσδιορίσουμε τα σημεία που η επιχείρηση τα πάει καλά, τα σημεία που μας κάνουν να ξεχωρίζουμε από τους ανταγωνιστές μας. Ενδεχομένως κάποιες ιδιαίτερες δεξιότητες ή και γνώσεις που διαθέτουμε ως εταιρεία.

Έπειτα πρέπει να διευκρινίσουμε τις αδυναμίες μας, πού η επιχείρηση υστερεί, σε τί είναι καλύτεροι οι ανταγωνιστές μας και τι ελλείψεις έχουμε.

Σημαντική προσθήκη θα ήταν η ανάλυση των δυνατών και αδύναμων σημείων των πιο βασικών μας ανταγωνιστών.

Στη συνέχεια μεταφερόμενοι στο εξωτερικό περιβάλλον πρέπει μέσα από την παρατήρηση να εντοπίσουμε ευκαιρίες και απειλές. Ευκαιρίες από μία Νομική αλλαγή που δημιουργήθηκε και μας ευνοεί, μέχρι έναν καινούργιο προϊόν που βγήκε στην αγορά και υπάρχει περίπτωση να μας δημιουργήσει πρόβλημα.

Περισσότερα για την SWOT Analysis μπορείτε να διαβάσετε εδώ

4ο Πελάτες μου!!

Κατανοώντας το target group της επιχείρησης μπορούμε πιο εύκολα να στοχεύσουμε καλύτερα το πλάνο μας.

Πιο αναλυτικά, θα ήταν χρήσιμο να γνωρίζαμε την ηλικία, τις αξίες, το εισόδημα, ακόμα και τις συνήθειες των πελατών μας. Συγκεντρώνοντάς τα όλα αυτά τα στοιχεία και απεικονίζοντάς τα σε πίτες και διαγράμματα, θα είχαμε μία ξεκάθαρη εικόνα.

Δεν πρέπει να καθησυχαστούμε γράφοντας πως όλοι είναι πιθανοί πελάτες. 

Κάθε επιχείρηση έχει πιο συγκεκριμένους πελάτες που μπορεί να εξυπηρετήσει πιο καλά απ’ ότι μια άλλη.  Πρέπει να δώσουμε έμφαση στην ομάδα πελατών την οποία μπορούμε να εξυπηρετήσετε καλύτερα. 

5ο Σκοπός Marketing Plan

Στην ουσία γράφουμε το marketing plan για κάποιο σκοπό.  Στην ενότητα αυτή μας δίνεται η ευκαιρία να περιγράψουμε αναλυτικά τους στόχους που θέλουμε να πετύχουμε με την βοήθεια του marketing plan. 

Πρέπει να είμαστε συγκεκριμένοι, αναφέροντας νούμερα και ημερομηνίες.

6ο Στρατηγική Μάρκετινγκ

Με την Στρατηγική Μάρκετινγκ περιγράφουμε τι ακριβώς σκοπεύουμε να κάνουμε για να πετύχουμε τους στόχους μας.  Για παράδειγμα ίσως αποφασίσουμε να διαφοροποιήσουμε το προϊόν μας από αυτά των ανταγωνιστών. Πρέπει να περιγράψουμε την διαφοροποίηση αυτή.

Συνεπώς πρέπει να βρούμε το Τί θα κάνουμε, Πώς θα το κάνουμε και με ποια μέσα θα το πραγματοποιήσουμε. Συγκεκριμένες ημερομηνίες θα βοηθούσαν και στην κατανόηση αλλά και στην πιο γρήγορη επίτευξη των στόχων.

7ο Money Money…

Τελευταίο σημείο του Marketing plan, είναι ο  προσδιορισμός του budget που είμαστε διατεθειμένοι να διαθέσουμε. Αν δεν προσδιορίσουμε εξαρχής αυτό το ποσό είναι πολύ πιθανό να παρασυρθούμε και να σπαταλήσουμε χρήματα που στην πραγματικότητα δεν έχουμε.

Κάπου εδώ, ακολουθώντας όλα τα παραπάνω βήματα είμαστε έτοιμοι για δράση. Έτοιμοι να φέρουμε τον καταναλωτή ένα βήμα πιο κοντά σε εμάς!

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Ίσως σας ενδιαφέρει