Πώς να προστατέψετε τα περιουσιακά στοιχεία της επιχείρησής σας;

Πώς να προστατέψετε τα περιουσιακά στοιχεία της επιχείρησής σας;

Πώς να προστατέψετε τα περιουσιακά στοιχεία της επιχείρησής σας;

Κάθε είδος οργανισμού περιλαμβάνει περιουσιακά στοιχεία, είτε αυτά είναι υλικά είτε είναι άυλα.

Αυτά είναι που διατηρούν ζωντανό έναν οργανισμό και καθορίζουν εν πολλοίς τη βιωσιμότητά του με το πέρασμα του χρόνου.

Επομένως, οφείλετε να προστατεύσετε τα στοιχεία του ενεργητικού σας, προκειμένου να είστε πετυχημένοι στον κόσμο του επιχειρείν.

Στο παρόν άρθρο, θα εξηγήσουμε πώς ακριβώς μπορείτε να το επιτύχετε αυτό.

Ας αρχίσουμε με έναν σύντομο ορισμό:

Τι είναι τα περιουσιακά στοιχεία μιας εταιρείας;

Είναι στοιχεία αξίας που ανήκουν σε μια εταιρεία και καλύπτουν πολλές κατηγορίες.

Μπορεί να είναι φυσικά, υλικά αγαθά, όπως οχήματα, ακίνητα, υπολογιστές, έπιπλα γραφείου κι άλλα είδη εξοπλισμού.

Ωστόσο, μπορεί και να είναι άυλα αντικείμενα, όπως πνευματική ιδιοκτησία ή το brand name της εκάστοτε εταιρείας.

Πώς να προστετέψε τα περιουσιακά σας στοιχεία;

Παρακάτω ακολουθούν κάποια μέτρα που θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τα περιουσιακά στοιχεία της επχείρησής σας:

Εφαρμόστε ισχυρούς εσωτερικούς ελέγχους

Οι ισχυροί εσωτερικοί έλεγχοι είναι η πρώτη γραμμή άμυνας ενάντια στα λάθη, την απάτη και την κλοπή. Αυτοί θα πρέπει να περιλαμβάνουν:

  • Διαχωρισμός καθηκόντων: Κατανείμετε τις ευθύνες μεταξύ διαφορετικών εργαζομένων για να μειώσετε τον κίνδυνο απάτης ή λαθών που δεν εντοπίζονται.
  • Τακτικοί έλεγχοι: Διεξάγετε τακτικούς εσωτερικούς κι εξωτερικούς ελέγχους για να επιθεωρείτε τους λογαριασμούς και τις λειτουργίες για τυχόν ενδείξεις κακής διαχείρισης ή ασυμφωνίας.
  • Έλεγχοι φυσικής πρόσβασης: Χρησιμοποιήστε κλειδαριές, συστήματα ασφαλείας και κάμερες παρακολούθησης για την προστασία των υλικών περιουσιακών στοιχείων. Επίσης, καθιερώστε πρωτόκολλα για τον έλεγχο και την πρόσβαση των κλειδιών.

Επενδύστε στα σωστά ασφαλιστήρια συμβόλαια

Η επένδυση στη σωστή ασφάλιση είναι ζωτικής σημασίας για τη διαχείριση κινδύνου από τους ιθύνοντες μιας επιχείρησης.

Διαφορετικοί τύποι ασφάλισης καλύπτουν διάφορες πτυχές πιθανών ευθυνών και ζημιών:

  • Η ασφάλιση γενικής ευθύνης προστατεύει από σωματικές βλάβες, υλικές ζημιές και νομικά έξοδα.
  • Η ασφάλιση περιουσίας καλύπτει ζημιές σε φυσικά περιουσιακά στοιχεία, όπως κτίρια κι εξοπλισμό.
  • Η ασφάλιση επαγγελματικής ευθύνης προστατεύει από αξιώσεις αμέλειας σε υπηρεσίες ή συμβουλές.
  • Η ασφάλιση ευθύνης στον κυβερνοχώρο προστατεύει από οικονομικές απώλειες από
  • κυβερνοεπιθέσεις και παραβιάσεις δεδομένων.

Με την εξασφάλιση αυτών των πολιτικών, οι επιχειρήσεις μπορούν να προστατευθούν αποτελεσματικά από απρόβλεπτους κινδύνους και προκλήσεις.

Προστατεύστε την πνευματική σας ιδιοκτησία

Η πνευματική ιδιοκτησία παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαφοροποίηση της επιχείρησής σας, την προώθηση της καινοτομίας και την παροχή ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος.

Η προστασία της δεν αφορά μόνο τη νομική προστασία, αλλά και τη διατήρηση της οικονομικής αξίας που προσφέρουν αυτά τα περιουσιακά στοιχεία στον οργανισμό σας.

Δείτε παρακάτω πώς μπορείτε να ενισχύσετε την υπεράσπιση της πνευματικής σας ιδιοκτησίας:

  • Υποβολή αίτησης για διπλώματα ευρεσιτεχνίας: Εξασφαλίστε αποκλειστικά δικαιώματα για τις εφευρέσεις σας.
  • Εμπορικά σήματα: Καταχωρίστε εμπορικά σήματα για να προστατεύσετε επωνυμίες, λογότυπα και σλόγκαν.
  • Πνευματικά δικαιώματα: Προστατέψτε τα πρωτότυπα συγγραφικά έργα, συμπεριλαμβανομένων των γραπτών, της μουσικής και της τέχνης.
  • Επιβολή συμφωνιών εμπιστευτικότητας: Όταν μοιράζεστε εμπορικά μυστικά ή πληροφορίες ιδιοκτησίας, χρησιμοποιήστε συμφωνίες μη αποκάλυψης για να διασφαλίσετε το απόρρητο.

Εφαρμόστε αποτελεσματικά μέτρα κυβερνοασφάλειας

Καθώς οι επιχειρήσεις αναπτύσσονται όλο και πιο ψηφιακά, η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο γίνεται κρίσιμη στις στρατηγικές προστασίας περιουσιακών στοιχείων.

Αρχικά, διατηρήστε όλα τα συστήματα ενημερωμένα με τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις κώδικα ασφαλείας.

Επιπλέον, εκπαιδεύστε το προσωπικό σχετικά με βέλτιστες πρακτικές.

Αυτές θα αφορούν τη διατήρηση της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, την αναγνώριση απόπειρας phishing και τον χειρισμό ευαίσθητων πληροφοριών.

Τέλος, προστατέψτε ευαίσθητα δεδομένα με ισχυρή κρυπτογράφηση τόσο κατά τη μεταφορά όσο και σε κατάσταση ηρεμίας.

Ο σχεδιασμός ακινήτων μπορεί να προστατεύσει τα περιουσιακά στοιχεία της επιχείρησής σας

  • Σύνταξη διαθήκης ή εμπιστοσύνης: Βεβαιωθείτε ότι έχετε έγκυρη βούληση ή εμπιστοσύνη για να αναθέσετε κατάλληλα τα περιουσιακά στοιχεία και τις ευθύνες της επιχείρησής σας.
  • Ζωντανά καταπιστεύματα: Ένα ζωντανό καταπίστευμα μπορεί να είναι ένα ευεργετικό εργαλείο για τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, επειδή προβλέπει τη μεταβίβαση επιχειρηματικών περιουσιακών στοιχείων χωρίς να υποβληθεί σε επικύρωση, η οποία μπορεί να είναι μια μακρά και δημόσια διαδικασία. Τα περιουσιακά στοιχεία που τοποθετούνται σε ένα ζωντανό καταπίστευμα μπορούν να διαχειρίζονται από ένα αξιόπιστο άτομο ή οντότητα σύμφωνα με τους όρους που ορίζονται στο έγγραφο καταπιστεύματος.
  • Πληρεξούσιο: Ορίστε ένα έμπιστο άτομο για να λαμβάνει αποφάσεις για λογαριασμό της επιχείρησης σε περίπτωση που καταστείτε ανίκανος.
  • Συμφωνία αγοράς-πώλησης: Αυτή η συμφωνία περιγράφει τι συμβαίνει με το μερίδιο ενός ιδιοκτήτη επιχείρησης στην εταιρεία εάν πεθάνει, μείνει ανάπηρος ή εγκαταλείψει την εταιρεία.
  • Σχεδιασμός διαδοχής: Αυτή είναι μια βασική στρατηγική για τη συνέχεια της επιχείρησης. Ένα καλά σχεδιασμένο σχέδιο διαδοχής περιγράφει ποιος θα αναλάβει την επιχείρηση σε περίπτωση συνταξιοδότησης, ανικανότητας ή θανάτου σας. Θα πρέπει να είναι ένα λεπτομερές έγγραφο που να εξηγεί τις λειτουργικές πτυχές και τον τρόπο με τον οποίο πρόκειται να συμβούν νέες μεταβάσεις ηγεσίας. Αυτή η σαφήνεια είναι ζωτικής σημασίας για τους εργαζόμενους, τους πελάτες και τους επενδυτές και συμβάλλει στη σταθερότητα της επιχείρησης σε δύσκολες περιόδους.
  • Ασφάλειες ζωής: Πολλοί ιδιοκτήτες επιχειρήσεων συνάπτουν ασφαλιστήρια συμβόλαια ζωής που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την υποστήριξη της επιχείρησης σε περίπτωση θανάτου τους. Η πληρωμή μπορεί να παρέχει τα απαραίτητα κεφάλαια για τη διατήρηση των δραστηριοτήτων της επιχείρησης ή για συμφωνίες αγοράς-πώλησης για τη χρηματοδότηση της αγοράς των συμφερόντων του αποθανόντος ιδιοκτήτη.
  • Σαφείς οδηγίες για υποχρεώσεις κι υποχρεώσεις: Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ακινήτων θα πρέπει να εξετάζει τον τρόπο διαχείρισης των επιχειρηματικών χρεών κι υποχρεώσεων. Η συμπερίληψη του τρόπου διαχείρισης των εκκρεμών δανείων, των πιστωτικών γραμμών ή άλλων οικονομικών υποχρεώσεων είναι ένα κρίσιμο μέρος της προστασίας των περιουσιακών στοιχείων της επιχείρησής σας και των συμφερόντων των κληρονόμων και των διαδόχων σας.

Διατηρήστε ακριβή αρχεία

Διατηρήστε λεπτομερή κι ακριβή αρχεία για όλες τις πτυχές της επιχείρησής σας, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών συναλλαγών, των συμβάσεων, των πληροφοριών των εργαζομένων και των νομικών εγγράφων.

Αυτά τα αρχεία όχι μόνο βοηθούν στην ομαλή λειτουργία της επιχείρησής σας αλλά παρέχουν και την απαραίτητη τεκμηρίωση σε περίπτωση νομικού ελέγχου ή διαφορών.

Λαμβάνοντας αυτά τα προληπτικά βήματα, μπορείτε να τοποθετήσετε την επιχείρησή σας σε πολύ ισχυρότερη θέση για να αντέχει σε απρόβλεπτες προκλήσεις κι απειλές.

Θυμηθείτε, η προστασία των περιουσιακών στοιχείων της επιχείρησής σας δεν είναι ένα έργο που θα χρησιμοποιηθεί για μια φορά.

Αντιθέτως, αποτελεί μια συνεχή διαδικασία που απαιτεί τακτική προσοχή και προσαρμογή.

Με γερές βάσεις, μπορείτε να εστιάσετε στην οικοδόμηση και την ανάπτυξη της επιχείρησής σας με ηρεμία, γνωρίζοντας ότι τα περιουσιακά σας στοιχεία είναι ασφαλή.

Ισολογισμός

Εν κατακλείδι…

Τα περιουσιακά σας στοιχεία αποτελούν τα θεμέλια για τη βιωσιμότητα της επιχείρησής σας.

Φροντίστε να τα εξασφαλίσετε αξιοποιώντας τους προαναφερθέντες τρόπους, από έναν εσωτερικό έλεγχο μέχρι χρήση ασφαλιστήριου συμβολαίου.

Επιπλέον, επιδιώξτε να τα ρευστοποιήσετε όσο το δυνατόν, διότι τα άμεσα ρευστά διαθέσιμα είναι πάντοτε αναγκαία για συναλλαγές.

Ακόμη κι η κερδοφορία χωρίς μια κάποια ρευστότητα, πιθανώς να καταστεί ελλιπής για την επιβίωση της εταιρείας σας.

Πηγή: investopedia, smallbizclub

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας