Το λογισμικό και μια λίστα εφαρμογών όπως το Zoom, το Slack και το Skype βοήθησαν στη διευκόλυνση της απομακρυσμένης εργασίας. Αλλά τώρα, οι εργαζόμενοι αισθάνονται ότι ξοδεύουν πάρα πολύ χρόνο κάθε μέρα με την τεχνολογία. Αυτό βλάπτει την παραγωγικότητά τους στην εργασία, σύμφωνα με μια έκθεση της ψηφιακής πλατφόρμας Qatalog με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.
Σύμφωνα με το «Workgeist Report 2021», το οποίο ερευνήθηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Cornell, ερεύνησε 1.000 άτομα στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο που εργάζονται καθημερινά σε μια ποικιλία σύγχρονων εφαρμογών. Οι ερωτηθέντες ήταν από διαφορετικά επαγγέλματα και κυμαίνονταν από υπαλλήλους σε εκτελεστικό επίπεδο έως ανώτερους διευθυντές.
Σχεδόν 70% δήλωσαν ότι η χρήση της τεχνολογίας στην εργασία για την εύρεση πληροφοριών είναι χρονοβόρα. Ουσιαστικά υποδεικνύουν ότι ο τυπικός χώρος εργασίας δεν προωθεί την αποτελεσματική διαχείριση των γνώσεων και των πόρων. Οι εργαζόμενοι περνούν περίπου μια ώρα κάθε μέρα απλά αναζητώντας πληροφορίες που έχουν “παγιδευτεί” σε εργαλεία και εφαρμογές.
Ο πολλαπλασιασμός των εργαλείων λογισμικού υπονομεύει επίσης τη δίκαιη πρόσβαση στην τεχνολογία. Συγκεκριμένα, το 54% των ανθρώπων υποστήριξε ότι μερικές φορές οι εφαρμογές μπορεί να δυσκολέψουν την εύρεση πληροφοριών. Οι εργαζόμενοι χάνουν χρόνο για να αναζητούν πληροφορίες σε κανάλια ανταλλαγής μηνυμάτων, πίνακες διαχείρισης έργων και συστήματα αποθήκευσης cloud.
Ο χρόνος αυτός θα μπορούσε να αξιοποιηθεί καλύτερα εστιάζοντας σε άλλες εργασίες. Για παράδειγμα ο σχεδιασμός νέων προϊόντων ή η λήψη σχολίων από τους χρήστες, σημείωσε η μελέτη.
Ορισμένοι ερωτηθέντες σημείωσαν επίσης ότι πρέπει να διακόψουν τουλάχιστον δύο άτομα πέντε φορές την ημέρα για να βρουν αυτό που χρειάζονται. Αυτό σημαίνει περισσότερες βιντεοκλήσεις και περισσότερα μηνύματα.
Το λογισμικό υφίσταται τακτικά πολλές ενημερώσεις και σχεδόν τα μισά άτομα δήλωσαν ότι ανησυχούν για σημαντικές πληροφορίες που συχνά χάνονται.
Συμπεράσματα για την επίδραση των εφαρμογών στο χώρο εργασίας
Τα ευρήματα έρχονται σε μια εποχή που πολλές εταιρείες παγκοσμίως μεταβαίνουν σε μονιμοποίηση της εξ αποστάσεως εργασίας, καθιστώντας τη χρήση της τεχνολογίας πιο σημαντική από ποτέ. Η παραγωγικότητα των εργαζομένων που εργάζονται από το σπίτι μειώθηκε κατά 20% πέρυσι, ενώ οι ώρες εργασίας τους αυξήθηκαν κατά 30%, σε σύγκριση με την περίοδο πριν από την πανδημία, σύμφωνα με ξεχωριστή μελέτη του Becker Friedman Institute.
«Χρειαζόμαστε μια αλλαγή νοοτροπίας που ξεφεύγει από τους προ-πανδημικούς κανόνες και αγκαλιάζει μια ριζικά νέα εργασιακή κουλτούρα που βασίζεται στην εμπιστοσύνη», δήλωσε ο Tariq Rauf, Διευθύνων Σύμβουλος της Qatalog.