Εσύ ποια κείμενα μπορείς να κατανοήσεις καλύτερα;

Εσύ ποια κείμενα μπορείς να κατανοήσεις καλύτερα;

5-Things-Young-Leaders-Need-to-Focus-On

Διαβάζουμε βιβλία, άρθρα, έρευνες, διάφορα κείμενα, καθημερινά. Είμαστε σίγουροι ότι έχουμε καταλάβει το τί πραγματικά πραγματεύεται το εκάστοτε κείμενο; Καταλαβαίνουμε το βαθύτερο νόημα, ή απλά κρατάμε 2 αριθμούς και μέχρι εκεί;

Τη γνώση αν δεν την κάνεις κτήμα σου, τείνει να είναι απλά μια άχρηστη πληροφορία!

Τις προάλλες διάβαζα ένα βιβλίο του Νίτσε για τον Σκοπό της ζωής και του ανθρώπου και μπορώ να πως πως φαινομενικά θεωρούσα ότι έχω κατανοήσει πλήρως ένα μεγάλο κομμάτι των όσον λέει. Μέχρι τη στιγμή που έκλεισα το βιβλίο…. και απλά η μνήμη μου με εγκατέλειψε παντελώς. Δεν μπορούσα να θυμηθώ καμία άποψή του, κανένα ενδιαφέρον σημείο.

Τι φταίει και δεν μπορούμε να συγκεντρωθούμε;

Οι ρυθμοί ζωής μας πλέον είναι αρκετά γρήγοροι, η σκέψη μας το ίδιο. Εννοώ πως δεν υπάρχει μέσα στη μέρα μας μία ξεχωριστή ώρα που θα αφιερώσουμε στις προσωπικές μας σκέψεις. Να ονειρευτούμε, να σχεδιάσουμε, να προβληματιστούμε.

Συνεπώς αυτές τις ώρες τις βρίσκουμε την ώρα που διαβάζουμε ένα μυθιστόρημα, την ώρα που παίζουμε με το ανίψι μας, την ώρα του καφέ. Ώρες που κανονικά θα έπρεπε να μας ευχαριστούν και να τις ζούμε στο 100%.

Ακόμα και το διαδίκτυο ευθύνεται κατά ένα μεγάλο ποσοστό στην μη συγκέντρωσή μας!

Όταν περιηγούμαστε στο facebook ή σε οποιονδήποτε ιστότοπο, οι πληροφορίες είναι πολύ μικρές:

  • Παραλείπουμε συνεχώς κείμενο για να βρούμε το μεγάλο “highlight” όταν διαβάζουμε ένα άρθρο στο διαδίκτυο.
  • Οι 10 κορυφαίες λίστες – διαβάζουμε τον τίτλο και για τα 10 “πράγματα” χωρίς καν να διαβάσουμε τη μεγάλη περιγραφή.
  • Στο Facebook απλώς κάνουμε κύλιση προς τα κάτω και γεμίζουμε τον εγκέφαλό μας με διαφορετικές άχρηστες πληροφορίες χωρίς καμία ένδειξη εστίασης.
  • Δεν μπορούμε καν να παρακολουθήσουμε ένα βίντεο στο YouTube με διάρκεια μεγαλύτερη των 3 λεπτών, χωρίς να περάσουμε στο “καλό μέρος”.

Πώς λοιπόν θα μπορέσει να μάθει ο εγκέφαλος να παραμένει συγκεντρωμένος σε μεγάλα κείμενα; Αφού καθημερινά εκπαιδεύεται στο να διαβάζει την ελάχιστη δυνατόν πληροφορία.

Φυσικά ο κάθε άνθρωπος σκέφτεται και λειτουργεί διαφορετικά, συνεπώς παρακάτω υπάρχουν μερικοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να αυξήσουμε την συγκέντρωσή μας και να καταφέρουμε να βγάζουμε σωστά συμπεράσματα και πορίσματα από κάθε τι που διαβάζουμε.

Αρχικά, συνέχισε να διαβάζεις. Όσο εξασκείσαι στα μεγάλα κείμενα, τόσο πιο συγκεντρωμένος θα είσαι κάθε φορά. Προσπάθησε να κρατάς σημειώσεις, ή ακόμα και να υπογραμμίζεις τα σημεία που σου έκαναν εντύπωση και θα ήθελες να θυμάσαι. Σημαντικό είναι επίσης να διαβάζουμε κείμενα που μας ενδιαφέρουν και μας κινούν την περιέργεια. Τέλος, θα μπορούσες να εξιστορείς σε κάποιον αυτά που έμαθες και διάβασες, ώστε να αναγκάζεις τον εγκέφαλό σου να ανασύρει τις πληροφορίες που απέκτησε.

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Ίσως σας ενδιαφέρει