Οι πιο έξυπνοι χρησιμοποιούν ένα απλό μοντέλο και αυτές τις 6 φράσεις για να πουν «όχι» όταν χρειάζεται

Οι πιο έξυπνοι χρησιμοποιούν ένα απλό μοντέλο και αυτές τις 6 φράσεις για να πουν «όχι» όταν χρειάζεται

πως να πω όχι

Το να ζητάς αυτό που θέλεις στη δουλειά είναι μια κρίσιμη δεξιότητα για την ανάπτυξη της σταδιοδρομίας. Αλλά είναι εξίσου σημαντικό να εκφράζεις αυτό που δεν θέλεις. Ενώ το ”όχι” είναι μια φορτωμένη λέξη, προστατεύει το χρόνο, την ενέργεια και την εστίασή σας. 

Οι περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται ότι πρέπει να το λένε συχνότερα, αλλά εκνευρίζονται στη σκέψη να το εκφράσουν. Συνήθως, συνειδητοποιούν ότι θα έπρεπε να είχαν πει όχι ενώ έχει περάσει το συμβάν και δεν το έκαναν.

Στον αναστατωμένο κόσμο εργασίας μας, ανταποκρινόμαστε συχνά με ” αστραπιαία απόκριση” – μια άμεση απάντηση σε ένα αίτημα ναι ή όχι που τροφοδοτείται από αντανακλαστικά, παρόρμηση και απόσπαση της προσοχής.

Αυτό συμβαίνει επειδή οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουμε ένα πλαίσιο για να υποστηρίξουμε την επιλογή μας. Ευτυχώς, μέσα από χρόνια έρευνας για τους πιο έξυπνους και πιο παραγωγικούς υπαλλήλους, βρέθηκε η μέθοδος της κλεψύδρας -ένας βήμα-βήμα οδηγός για να αποφασίσει κανείς συνειδητά πότε θα πει όχι.

Λέγοντας «όχι»: Πώς να χρησιμοποιήσετε τη μέθοδο της κλεψύδρας

Στο κέντρο κάθε πραγματικής κλεψύδρας είναι ένας στενός λαιμός που ρυθμίζει τη ροή της άμμου.

Αλλά στην Κλεψύδρα μας, αντί να διοχετεύουμε άμμο, διοχετεύουμε αποφάσεις, τις επιβραδύνουμε στιγμιαία και κάνουμε μια στρατηγική παύση στο λαιμό του γυαλιού για να επιτρέψουμε τη σωστή εξέταση πριν απαντήσουμε.

Το μοντέλο της κλεψύδρας

Το μοντέλο της κλεψύδρας Juliet Funt, συγγραφέας του βιβλίου “A Minute to Think”

Πώς Δουλεύει;

Εάν λάβετε ένα αίτημα μέσω email, μηνύματος ότι κάποιος έσκασε το κεφάλι του στο γραφείο σας, ζητήστε λίγο χρόνο και απευθυνθείτε στην Κλεψύδρα, πριν λάβετε την όποια απόφαση.

Στην κορυφή της Κλεψύδρας, ξεκινήστε σημειώνοντας την απόκριση που λάβατε αρχικά στο αίτημα: Ναι ή όχι; Γράψτε ό, τι αισθανθήκατε να πείτε εκείνη τη στιγμή.

Ακολουθεί η κρίσιμη φάση εξέτασης, στην οποία σταματάτε για να εξετάσετε τρία πράγματα: Τα κίνητρά σας, την ιστορία σας και το μέλλον σας.

Ρωτήστε τον εαυτό σας εάν δέχεστε με ενθουσιασμό μια ευκαιρία που θέλετε ή το κάνετε για να ευχαριστήσετε τους ανθρώπους γύρω σας.  Αν έχετε την αίσθηση ότι χρειάζεστε, σας αρέσει ή κερδίζετε κάτι από αυτό — αυτή την αλήθεια.

Καταγράψτε μερικές ιδιωτικές σκέψεις για τα κίνητρά σας, είτε αρνητικά είτε θετικά.

Εξετάστε στη συνέχεια το πρόσφατο ιστορικό σας με παρόμοιες επιλογές ναι ή όχι. Σκεφτείτε αν έχετε προσφερθεί πάρα πολύ εθελοντικά στο παρελθόν και έχετε νιώσει μια πικρία. Από την άλλη πλευρά, αναζητήστε πού μπορεί να είπατε όχι σε ευκαιρίες που τελικά δεν αρπάξατε. Αφήστε τις προηγούμενες εμπειρίες σας να επηρεάσουν την επιλογή που έχετε μπροστά σας.

Το τελευταίο βήμα πριν απαντήσετε είναι να σκεφτείτε το μέλλον. Προβάλετε αν το ναι ή το όχι σας ωφελεί ή βλάπτει εσάς ή την ομάδα σας ημέρες από τώρα, εβδομάδες από τώρα ή ακόμα περισσότερο. Πώς θα προστατεύσει η απάντησή σας το χρόνο και την εστίασή σας; Πώς θα επηρεάσει τα αποτελέσματα; Θα αμφισβητήσει ή θα υποστηρίξει τις σχέσεις και την επιρροή σας;

Εάν αντιμετωπίζετε ένα σύνθετο όχι, θα πρέπει να συγκεντρώσετε περισσότερες πληροφορίες για να ολοκληρώσετε αυτήν τη φάση.

Στη βάση της Κλεψύδρας, ήρθε η ώρα να πάρετε την απόφασή σας και να σημειώσετε την απάντησή σας. Κάντε μια επιλογή, γράψτε το και, στη συνέχεια, παραδώστε το με την εμπιστοσύνη που δημιουργεί η σκοπιμότητα που δείξατε. (Όλη αυτή η διαδικασία μπορεί να μειωθεί σε μια αυτόματη στιγμή μόλις εξοικειωθείτε.)

Παραδείγματα φράσεων που θα σας βοηθήσουν να πείτε όχι

Οι συγκεκριμένες λέξεις που χρησιμοποιούνται για την απόρριψη ενός αιτήματος μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεθούν. Είναι εύκολο να απαντήσεις υπερβολικά αόριστα, να γίνεις μακρόσυρτος με δικαιολογίες ή να ακουστείς αβέβαιος ακόμα και όταν προσπαθείς να έχεις αυτοπεποίθηση.

Σε απλές καταστάσεις, θα επωφεληθείτε από τη συλλογή φράσεων παρακάτω που μπορούν να προσαρμοστούν στο στυλ σας. Με λίγη εξάσκηση, θα ανακαλύψετε ποια είναι πιο φυσικά και θα νιώθετε πάντα προετοιμασμένοι.

 1. «Μπορώ να αφιερώσω μια μέρα για να επιστρέψω σε εσένα;»
  Αγοράστε χρόνο για να δουλέψετε την Κλεψύδρα. Όταν διακόπτεται η διαπροσωπική επαφή, σε παρασύρει καλύτερα να πάρεις ορθολογικές αποφάσεις.
 2. «Μπορώ να το κάνω για σένα αυτή τη φορά, αλλά δεν μπορώ να το κάνω για σένα κάθε φορά.
  Χαλαρώστε ένα απαιτητικό άτομο αργά από τις προσδοκίες του και δημιουργήστε ένα μελλοντικό ”όχι”.
 3. ″Δεν λειτουργεί (ή δεν θα λειτουργήσει) για μένα να …”
  Αυτή η ρήτρα είναι μια θαυμάσια ουδέτερη αρχή για κάθε όχι. Να είστε προσεκτικοί με τη σκληρότητα στον τόνο σας.
 4. ″Δεν μπορώ, αλλά εδώ είναι μια άλλη επιλογή για εσάς.”
  Μοιραστείτε μια εναλλακτική λύση ή μια πρόταση αντί να βοηθήσετε.
 5. ″Δεν είναι καλό για μένα τώρα, αλλά ας κοιτάξουμε στα ημερολόγιά μας.”
  Προσέξτε να μην χρησιμοποιήσετε καθυστέρηση για να αποφύγετε ένα απαραίτητο όχι. Φυσικά, εάν ο χρόνος είναι πραγματικά το ζήτημα, τότε σπρώξτε τη δέσμευση πίσω.
 6. ″Συγνώμη όχι.”
  Ναι, αυτή είναι μια πλήρης πρόταση. Βγάλτε το και μην πείτε τίποτα άλλο.

Η ομορφιά της Κλεψύδρας είναι πώς χρησιμοποιεί την παύση για να βάλει φρένο και να σας δώσει το χρόνο να είστε σίγουροι, να αποφύγετε τη λύπη και να περπατήσετε με χάρη τις στροφές των εργασιακών σας σχέσεων.

Πηγή : CNBC

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας