Παρά το γεγονός ότι είναι από τις ομορφότερες χώρες στον κόσμο, η Ελλάδα έχει ταλαιπωρηθεί σκληρά τα τελευταία 15 χρόνια. Τόσο στον οικονομικό και πολιτικό, όσο και στον κοινωνικό τομέα, η χώρα μας χαρακτηρίζεται από αστάθεια και θεσμική ανοργάνωση. Επιπρόσθετα, το εκπαιδευτικό σύστημα συνεχίζει να αποτελεί έναν από τους διαχρονικά ελαττωματικούς τομείς της χώρας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλοί Έλληνες να αναζητήσουν εναλλακτικές όσον αφορά την εκπαίδευσή τους και την μελλοντική τους ζωή. Μία από αυτές είναι και το Brain Drain.
Brain Drain: Τί είναι;
Το Brain Drain είναι ένας κοινωνικός όρος, ο οποίος αναφέρεται στην μετανάστευση ανθρώπων (συνήθως με υψηλό επίπεδο μόρφωσης) σε χώρες του εξωτερικού. Ο αντίστοιχος όρος της οικονομικής ορολογίας είναι “φυγή ανθρώπινου κεφαλαίου”. Αποτελεί επίσης ένα σοβαρό κοινωνικό φαινόμενο, καθώς μεγάλα μυαλά φεύγουν από την χώρα μας.
Το φαινόμενο αυτό οδηγεί την χώρα προέλευσης στην απώλεια ικανών και καταρτισμένων ανθρώπων. Παράλληλα όμως, αυξάνει και τον μέσο όρο ηλικίας, καθώς η χωρά στερείται από νέες γενιές πολιτών. Σύμφωνα με έρευνα, το Brain Drain έχει κοστίσει πάνω από 15 δισ. στο ελληνικό κράτος(!)
Brain Drain: Οι μύθοι και η πραγματικότητα
Παρά την αξία του, υπάρχουν λανθασμένες εικασίες σχετικά με το Brain Drain. Ο βασικότερος λόγος που συμβαίνει αυτό είναι διότι παρερμηνεύουμε τον σκοπό του. Το Brain Drain δεν περιορίζεται σε νέους που επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στο εξωτερικό. Αντιθέτως, αναφέρεται σε κάθε πολίτη που δεν είναι ικανοποιημένος με το βιοτικό επίπεδο στην χώρα του και επιθυμεί να το βελτιώσει για εκείνον ή/και την οικογένειά του.
Όσον αφορά τους μύθους που έχουν δημιουργηθεί αναφορικά με το Brain Drain, είναι απαραίτητο να τους ξεδιαλύνουμε. Στο Brain Drain δεν υπάρχει ηλικιακό όριο ούτε είναι απαραίτητη η απόκτηση πτυχίου. Επιπλέον, ο σκοπός του φαινομένου δεν περιορίζεται στην εύρεση εργασίας ή στην συνέχεια των σπουδών. Και τέλος, τα κόστη μετανάστευσης (αν και διαφέρουν βάσει του όγκου των αποσκευών κλπ.)΄ δεν είναι τόσα πολλά όσο νομίζουμε.
Brain Drain: Η λύση για τους Έλληνες στο σήμερα
Όπως προαναφέραμε, ανεξαρτήτου πολιτικών, κομματικών και ιδεολογικών προτιμήσεων, είναι πια αδιαμφισβήτητο το ότι η χώρα μας βρίσκεται σε πολύ δυσχερή κατάσταση. Παρόλο αυτά, τα αίτια αυτής της κατάστασης αυτής δεν είναι σχετικά με το θέμα μας, επομένως δεν θα τα αναλύσουμε. Όμως, μας δίνουν την δυνατότητα να αιτιολογήσουμε περαιτέρω τον παραπάνω τίτλο.
Αρχικά, όπως γνωρίζουμε, το εκπαιδευτικό σύστημα της Ελλάδας χαρακτηρίζεται από συνεχείς αλλαγές και μηδενική παροχή δυνατότητας εξειδίκευσης στους νέους. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την συνεχή πολιτική αστάθεια, την οικονομική κρίση αλλά και τις επιπτώσεις της πανδημίας έχουν αναγκάσει αρκετούς Έλληνες να αναλογιστούν την κατάσταση της χώρας και την έλλειψη ευκαιριών που θα προσφέρει, αλλά και να σκεφτούν σοβαρά το μέλλον τους.
Για αυτούς τους λόγους ακριβώς θα πρέπει η μετανάστευση στο εξωτερικό να είναι στην κορυφή της λίστας των Ελλήνων. Τόσο οι ευκαιρίες εργασίας, όσο και οι πιθανότητες και προοπτικές εξέλιξης στο εξωτερικό είναι σαφέστατα καλύτερες από ότι εδώ.
Προφανώς, είναι απαραίτητο να τονίσουμε ότι η Ελλάδα προσφέρει ακόμα δυνατότητες σε εξέλιξης, αλλά σε πολύ μεμονωμένους τομείς όπως ο τουρισμός και η ναυτιλία.
Brain Drain: Το βασικότερο εμπόδιο και πώς το ξεπερνάμε
Ένα από τα βασικότερα προβλήματα κατά την μετανάστευση σε άλλη χώρα είναι η η ψυχολογική φόρτιση που νιώθουμε τον πρώτο καιρό.
Αυτό εντείνεται στην περίπτωση των Ελλήνων, καθώς ένα από τα βασικά μας χαρακτηριστικά ως λαός είναι η εξοικείωση που έχουμε με την χώρα μας, για αυτό και μας είναι δυσκολότερο να την αποχωριστούμε. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δυσκολευόμαστε να συνηθίσουμε σε μια νέα, διαφορετική καθημερινότητα. Από τα απλούστερα ζητήματα (καιρός, ΜΜΜ κλπ.) μέχρι τα πιο σύνθετα (γραφειοκρατία, φορολογικά κλπ.), η αρχή για εμάς θα είναι σίγουρα δύσκολη.
Παρόλο αυτά, είναι σημαντικό να εστιάσουμε σε κάποια στοιχεία-παραμέτρους που θα μας βοηθήσουν να ξεπεράσουμε το συγκεκριμένο, αλλά και άλλα εμπόδια που είναι πιθανόν να μας εμφανιστούν μελλοντικά.
Αρχικά, είναι απολύτως φυσιολογικό να δυσκολευτούμε ή να νιώσουμε άβολα στην αρχή. Επίσης, βασικό ρόλο διαδραματίζουν ο σκοπός και τα αίτια μια τέτοιας απόφασης. Αν η βαρύτητά τους δεν είναι αρκετή για να μας κινητοποιεί καθημερινά, τότε πρέπει να αναθεωρήσουμε την απόφασή μας. Επιπρόσθετα, η έρευνα πριν πάρουμε οποιαδήποτε απόφαση τέτοιου βεληνεκούς είναι απαραίτητο να είναι διεξοδική. Τέλος, τα κυριότερα όλων είναι η υπομονή και η επιμονή. Προκειμένου τέτοιες αποφάσεις να αποδώσουν καρπούς, πρέπει να επενδύσουμε αρκετό χρόνο και προσπάθεια.