3 τρόποι για να μειώσετε τον χρόνο στο κινητό σας

3 τρόποι για να μειώσετε τον χρόνο στο κινητό σας

Το κινητό κυριαρχεί στην καθημερινότητά μας

Στην εποχή των social media και της ραγδαίας τεχνολογικής ανάπτυξης, η χρήση του κινητού καθημερινά όλο και αυξάνεται. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, ο μέσος όρος ωρών που ξοδεύουμε στο κινητό μας παγκοσμίως ξεπερνά τις 4 ώρες (!)

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τις προσπάθειες των μεγαλύτερων brands να αυξήσουν τον προαναφερθέντα μέσο όρο, καθιστούν την καθημερινότητά μας ως μία γεμάτο με distractions. Έτσι, όχι μόνο μειώνεται η παραγωγικότητά μας, αλλά και η ισορροπία που θέλουμε να έχουμε διαταράσσεται. Για αυτό και εμείς σας προτείνουμε 3 εύκολους τρόπους να μειώσετε τον χρόνο που δαπανάτε στο κινητό σας:

1. Μην φορτίζετε το κινητό κοντά στο κρεβάτι σας

Μία από τις χειρότερες συνήθειες που έχουμε αναπτύξει όλοι είναι να βάζουμε το κινητό μας για φόρτιση δίπλα στο κρεβάτι. Μέσω αυτής, δημιουργούνται δύο εξίσου ανθυγιεινές υποσυνήθειες. Η μία είναι ότι με το που ξυπνήσουμε, το πρώτο πράγμα που κάνουμε είναι να ανοίξουμε το κινητό μας. Και η δεύτερη είναι ότι το βράδυ που ξαπλώνουμε, δαπανούμε 1-2 ώρες στο κινητό μέχρι να κοιμηθούμε.

Εξαιτίας αυτών των υποσυνηθειών, δημιουργούμε πολλά προβλήματα στην καθημερινότητά μας. Μεταξύ αυτών είναι η αυπνία, συχνούς πονοκεφάλους, έλλειψη συγκέντρωσης και η κακή ποιότητα ύπνου. Επομένως, όλο αυτό μπορεί να λυθεί πολύ απλά με το να τοποθετείτε το κινητό σας για φόρτιση σε ένα μέρος σχετικά μακριά από το κρεβάτι σας.

2. Αλλάξτε τις ρυθμίσεις του κινητού σας

Ένα από τα πολλά πλεονεκτήματα των Smartphones σήμερα είναι η πληθώρα επιλογών που μας δίνεται για να προσαρμόσουμε την λειτουργία τους στα μέτρα μας. Αυτό γίνεται κυρίως μέσω των ρυθμίσεων. Παρόλο αυτά, μπορούμε να με την αλλαγή κάποιων ρυθμίσεων να διευκολύνουμε τον εαυτό μας με τον περιορισμό της χρήσης του κινητού μας. Οι βασικότερες αλλαγές είναι:

  • Κλείνουμε τις ειδοποιήσεις (notifications) εν ώρα δουλειάς, σχολής κλπ.
  • Χρησιμοποιούμε το Airplane Mode πιο τακτικά (ειδικά πριν πάμε για ύπνο)
  • Διαγράφουμε περιττές εφαρμογές
  • Βάζουμε timer στις εφαρμογές που χρησιμοποιούμε συχνότερα (Instagram, YouTube, TikTok κλπ.)
  • Μεγαλώνουμε τον κωδικό του κινητού μας

Ενώ οι αλλαγές αυτές μας φαίνονται “παιδικές” και “ανούσιες”, έχουν αποδειχθεί ως εξαιρετικά μέτρα περιορισμού της χρήσης του κινητού μας. Μας διευκολύνουν τόσο στο να μπλοκάρουμε οτιδήποτε μπορεί να μας αποσπάσει την προσοχή, όσο και μας υπενθυμίζουν να μην προβαίνουμε σε κατάχρησή του.

Εν κατακλείδι, αυτή η σειρά αλλαγών στις ρυθμίσεις μας βοηθάει να ελέγχουμε τον χρόνο που δαπανούμε στο κινητό μας, έτσι ώστε να τον αξιοποιούμε παραγωγικότερα και να μην διασπάται η ρουτίνα μας.

3. Ορίστε μία μέρα της εβδομάδας ως “Cheat Day”

Ένας άνθρωπος, όσο παραγωγικός και πειθαρχημένος να είναι, θα έχει και αυτός κάποια διαστήματα στα οποία θα ξεφύγει από το πρόγραμμα του. Εξάλλου, είναι στην φύση μας να αποσυντονιζόμαστε που και που. Για αυτό και μία από τις θεμελιώδεις αρχές της παραγωγικότητας είναι αποδεχόμαστε το γεγονός ότι θα υπάρξουν μέρες που δεν θα μπορούμε να κάνουμε όλα όσα έχουμε προγραμματίσει.

Για αυτό, ένας από τους καλύτερους τρόπους να μετριάσουμε τον χρόνο μας στο κινητό είναι με το να ορίσουμε μια μέρα της εβδομάδας ως Cheat Day. Δηλαδή, σε αυτή την μέρα, επιτρέπουμε ουσιαστικά στους εαυτούς μας να κάτσουμε στο κινητό μας χωρίς κανέναν ενδοιασμό ή περιορισμό. Με αυτόν τον τρόπο, διευκολυνόμαστε ως προς την πειθαρχία μας για τις υπόλοιπες 6 μέρες, επιτυγχάνοντας έτσι την επιθυμητή ισορροπία.

Εν ολίγοις, σε μία εποχή που η τεχνολογία κυριαρχεί στην καθημερινότητά μας, είναι απαραίτητο να βρίσκουμε τρόπους να ξεφεύγουμε από ανθυγιεινές συνήθειες. Οι προαναφερθέντες τρόποι αποτελούν 3 από τους απλούστερους και παράλληλα αποτελεσματικότερους προκειμένου να επιτευχθεί αυτό και θεωρούμε πώς θα σας διευκολύνουν αρκετά στην καθημερινότητά σας.

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Phaedon Wallace

Τελειόφοιτος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΠΑΔΑ με κατεύθυνση Marketing και αρθρογράφος στο Business Review Greece. Αρθρογραφεί με τετραετή εμπειρία κυρίως για θέματα productivity, marketing και ψυχολογίας. Επιπλέον, διαθέτει εμπειρία σε social media management και SEO. Κατέχει πτυχία Αγγλικών, Γερμανικών και Ιταλικών. Είναι ένας άνθρωπος που του αρέσει η αναζήτηση, αναγνωρίζει την σημασία της ψυχικής υγείας, του αρέσει η ομαδική δουλειά, είναι υποστηρικτικός και δεν παύει να εξελίσσεται τόσο στην επαγγελματική του σταδιοδρομία, όσο και στην καθημερινή του ζωή.