Αυτοπεποίθηση: Ποιο είναι το βασικό της συστατικό;

Αυτοπεποίθηση: Ποιο είναι το βασικό της συστατικό;

Αυτοπεποίθηση

Ένα από τα βασικότερα χαρακτηριστικά που πρέπει να εξελίξουμε στην ζωή μας είναι η αυτοπεποίθηση. Ανεξαρτήτου επαγγέλματος, στόχων και ιδεολογιών, η αυτοπεποίθησή μας θα μας βοηθήσει να πετύχουμε και να είμαστε ευτυχισμένοι. Φυσικά, υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που παίζουν τον δικό τους ρόλο στην επιτυχία και ευτυχία. Όμως, η αξία της αυτοπεποίθησης είναι αδιαμφισβήτητη.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να “χτίσουμε” την αυτοπεποίθησή μας. Από το να διαβάσουμε ένα βιβλίο ή να αθληθούμε, στο να κάνουμε μικροδουλειές μέσα στην καθημερινότητά μας, έχουμε μια πληθώρα επιλογών που μπορούν να μας δώσουν ένα boost . Παρόλο αυτά, θεωρούμε πώς υπάρχει ένας τρόπος, ο οποίος μας βοηθάει περισσότερο και είναι πιο σταθερά προσβάσιμος από τους υπόλοιπους. Αυτός είναι η συνέπεια (competence).

Μύθοι σχετικά με την αυτοπεποίθηση

Προτού αναλύσουμε τον προαναφερθέντα τρόπο, είναι απαραίτητο να απομυθοποιήσουμε κάποια πράγματα σχετικά με την αυτοπεποίθηση:

  1. Κανείς δεν γεννιέται με αυτοπεποίθηση. Αντιθέτως, την αποκτάει με την πάροδο του χρόνου.
  2. Δεν είναι εφικτό να την αποκτήσουμε σε κάθε πράγμα που θέλουμε να κάνουμε, καθώς κανείς δεν είναι τέλειος σε όλα
  3. Η αυτοπεποίθηση είναι περιστασιακή και όχι απόλυτη.
  4. Δεν χτίζεται από την μία μέρα στην άλλη, αλλά απαιτεί υπομονή και επιμονή.
  5. Μην θέτετε στόχους βασισμένοι στις προσδοκίες άλλων. Βρείτε τί θα έκανε εσάς να νιώσετε ικανότεροι και πιο ευτυχής.

Competence breeds Confidence

Η παραπάνω φράση αντικατοπτρίζει εξαιρετικά την σύνδεση μεταξύ συνέπειας και αυτοπεποίθησης. Με την χρήση της λέξης συνέπειας, αναφερόμαστε στην συστηματική και σταθερή προσπάθεια του να γίνουμε καλύτεροι σε κάτι που επιθυμούμε.

Εννοείται πως στην αρχή είναι λογικό ότι θα δυσκολευτούμε και δεν θα έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Είναι επίσης απόλυτα φυσιολογικό ότι θα υπάρξουν μέρες που θα νιώσουμε αποθαρρυνμένοι λόγω των μη αποδεκτών αποτελεσμάτων μας. Παρόλο αυτά, είναι αναγκαίο να συνεχίσουμε να προσπαθούμε, παρά την όποια δυσαρέσκεια.

Επιπρόσθετα, είναι πάρα πολύ σημαντικό να παρατηρούμε την βελτίωση και εξέλιξή μας από την μία φορά στην άλλη, όσο μηδαμινή και ας μας φαίνεται. Παράλληλα πρέπει να επαινούμε τον εαυτό μας για την προσπάθεια που καταβάλουμε προκειμένου να φτάσουμε στον στόχο μας.

Προκειμένου όμως να διευκολύνουμε τον εαυτό μας να δει πιο καθαρά την βελτίωσή μας, πρέπει να θέτουμε μικρούς και ρεαλιστικούς στόχους κάθε φορά. Για παράδειγμα, εάν ο στόχος μας είναι να γίνουμε καλοί ομιλητές, αντί να προσπαθήσουμε κατευθείαν με ένα μεγάλο αριθμό θεατών, είναι προτιμότερο να αυξάνουμε σιγά-σιγά τον αριθμό του ακροατήριού μας, προκειμένου να εξοικειωθούμε και να βελτιωθούμε σταδιακά, και να μην πελαγώσουμε από την αρχή.

Συνοψίζοντας, η απόκτηση αυτοπεποίθησης είναι μια διαδικασία, η οποία, όπως όλα τα καλά της ζωής, απαιτούν χρόνο και αφοσίωση. Αν και υπάρχουν πολλοί τρόποι για την βελτιώσουμε, ο βασικότερος και καλύτερος τρόπος με διαφορά είναι να δείξουμε συνέπεια, και να προσπαθούμε σταθερά να βελτιωνόμαστε έστω και λίγο κάθε μέρα. Έτσι, θα καταφέρουμε να δούμε σίγουρα αποτελέσματα και πάνω από όλα, βελτίωση του βιοτικού μας επιπέδου.

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Phaedon Wallace

Τελειόφοιτος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΠΑΔΑ με κατεύθυνση Marketing και αρθρογράφος στο Business Review Greece. Αρθρογραφεί με τετραετή εμπειρία κυρίως για θέματα productivity, marketing και ψυχολογίας. Επιπλέον, διαθέτει εμπειρία σε social media management και SEO. Κατέχει πτυχία Αγγλικών, Γερμανικών και Ιταλικών. Είναι ένας άνθρωπος που του αρέσει η αναζήτηση, αναγνωρίζει την σημασία της ψυχικής υγείας, του αρέσει η ομαδική δουλειά, είναι υποστηρικτικός και δεν παύει να εξελίσσεται τόσο στην επαγγελματική του σταδιοδρομία, όσο και στην καθημερινή του ζωή.