7 τρόποι δημιουργίας ηγετικής ικανότητας

7 τρόποι δημιουργίας ηγετικής ικανότητας

ηγετική ικανότητα

Σε ταραχώδεις οικονομικούς καιρούς, η δημιουργία ηγετικής ικανότητας στην εταιρεία σας, είναι πιο κρίσιμη από ποτέ, λέει ο πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της BDC, Jean-René Halde.

Για τον Halde, το υψηλό ποσοστό αποτυχίας μεταξύ των μικρών επιχειρήσεων στον Καναδά, μπορεί συχνά να αποδοθεί σε ελλείψεις ηγεσίας σε βασικούς τομείς όπως η διαχείριση ανθρώπινων πόρων, η στρατηγική και τα «soft skills»—όπως η επικοινωνία των εργαζομένων.

“Η ηγεσία είναι ο βασικός μοχλός των βέλτιστων πρακτικών, της καινοτομίας και της παραγωγικότητας. Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι υπάρχει ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της ανάπτυξης ηγεσίας και του τρόπου με τον οποίο αποδίδουν οι εταιρείες.”

Είτε είστε στο τιμόνι μιας μικρής εταιρείας με λίγους διευθυντές, είτε μεγαλύτερου παίκτη, πιθανότατα μπορείτε να επωφεληθείτε από την εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών στην ηγεσία .

1. Κατανοήστε τη σημασία της ηγεσίας

«Ένας ηγέτης με όραμα διασφαλίζει ότι οι άνθρωποι έχουν ξεκάθαρη κατανόηση για το πού πηγαίνει η εταιρεία και τι αναμένεται από αυτούς», λέει ο Halde. “Ο ρόλος σας είναι να είστε θετικός και να επηρεάζετε. Θέλετε να ενθουσιάσετε τους ανθρώπους και να μην παρεκκλίνετε από τους στόχους σας.”

Για παράδειγμα, εάν πρέπει να βελτιώσετε την εξυπηρέτηση των πελατών σας, θέστε σαφείς στόχους και συσπειρώστε τους ανθρώπους για να τους επιτύχετε, λέει. “Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει συστηματικές, πρόσωπο με πρόσωπο συναντήσεις με την ομάδα σας, για την παρακολούθηση της προόδου.”

2. Γνωρίστε τις αδυναμίες και τα δυνατά σας σημεία και μετά αναθέστε

Ένας καλός ηγέτης πρέπει επίσης να έχει επίγνωση των δεξιοτήτων και της προσωπικότητάς του. “Βεβαιωθείτε ότι έχετε ξεκάθαρη εικόνα για τα δυνατά σημεία, τις αδυναμίες και τα τυφλά σημεία σας. Μόλις τα αναγνωρίσετε, θα είστε καλύτερα σε θέση να εστιάσετε σε αυτό που κάνετε καλύτερα και να δείτε ακριβώς πού μπορεί να χρειαστείτε κάποια βοήθεια”, λέει ο Halde. Για παράδειγμα, ίσως μπορέσετε να καλύψετε ένα κενό στις δεξιότητές σας, προσλαμβάνοντας έναν εξωτερικό σύμβουλο.

«Δεν μπορείς να τα κάνεις όλα μόνος σου», λέει ο Halde. «Η αποτυχία ανάθεσης είναι πιθανώς μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για πολλούς επιχειρηματίες».

Ενθαρρύνει τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων να αναγνωρίσουν τις δεξιότητες άλλων ατόμων στην ομάδα τους και να αξιοποιήσουν αυτά τα δυνατά σημεία. «Είναι σημαντικό να μάθεις πώς να περιβάλλεις τον εαυτό σου από ικανούς ανθρώπους.

Με την ανάθεση , αναπτύσσετε επίσης υπαλλήλους, κάτι που είναι ζωτικής σημασίας για τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα του οργανισμού σας—ιδιαίτερα σε δύσκολες οικονομικές περιόδους. Οι άνθρωποι τις περισσότερες φορές ανταποκρίνονται στις προκλήσεις που προσφέρονται».

3. Εφαρμόστε coaching

«Η εκπαίδευση ηγεσίας είναι επίσης σημαντική για να διασφαλιστεί ότι οι εργαζόμενοι έχουν τις δεξιότητες για να προωθήσουν μια εταιρεία, ειδικά σε πιο δύσκολες στιγμές», λέει ο Halde.

Για παράδειγμα, οι άνθρωποί σας μπορεί να στερούνται τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων που απαιτούνται για να βοηθήσουν την εταιρεία σας να αντιμετωπίσει κοινές προκλήσεις, όπως η λειτουργική αναποτελεσματικότητα και η χαμηλή παραγωγικότητα.

“Τα επίσημα προγράμματα ακαδημαϊκής κατάρτισης μπορεί να αποτύχουν να προσελκύσουν τους ανθρώπους. Μια καλύτερη στρατηγική σήμερα, για παράδειγμα, είναι να διασφαλίσετε ότι οι πιο έμπειροι διευθυντές σας καθοδηγούν άλλα μέλη της ομάδας και μοιράζονται τις γνώσεις τους μαζί τους. Ή μπορεί να θέλετε να λάβετε εξωτερική βοήθεια.”

4. Να είστε διαφανής ηγέτης

Οι καλές δεξιότητες επικοινωνίας είναι επίσης επιτακτική ανάγκη για επιτυχημένους ηγέτες.

«Το πρώτο βήμα είναι να είμαστε πλήρως διαφανείς με τους υπαλλήλους και να τους ενημερώνουμε πού ακριβώς βρίσκεται η εταιρεία και πού βρίσκονται», λέει ο Halde.

“Να είστε ο εαυτός σας και μην φοράτε μάσκα. Οι άνθρωποι θα αναγνωρίσουν εάν είστε αυθεντικοί ή όχι. Οι υπάλληλοί σας χρειάζονται όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για να σας βοηθήσουν να επιτύχετε τους στόχους της εταιρείας σας. Η συγκράτηση αυτών των πληροφοριών μπορεί να προκαλέσει μόνο προβλήματα στην πορεία .”

5. Κερδίστε σεβασμό, όχι αγάπη ή φόβο

“Η ηγεσία δεν είναι να κερδίζεις έναν διαγωνισμό δημοτικότητας. Στόχος σου είναι να σε σέβονται αλλά όχι να σε φοβούνται. Πρέπει να δείξετε ότι είστε δίκαιοι στις συναλλαγές σας, ικανοί και καλοί προπονητές”, λέει ο Halde.

Οι ισχυροί ηγέτες πρέπει επίσης να είναι σε θέση να λαμβάνουν σκληρές αποφάσεις και να επικεντρώνονται στην επίτευξη αποτελεσμάτων.

“Πάρτε όλα τα χαρτιά στο τραπέζι και αντιμετωπίστε τις συγκρούσεις και τις προκλήσεις άμεσα και με διακριτικότητα. Στο τέλος, οι άνθρωποι θα σας σεβαστούν περισσότερο για την ανοιχτότητά σας.”

6. Επιβραβεύστε τους ανθρώπους

Μια άλλη εξαιρετική στρατηγική ηγεσίας: Κάντε στους άλλους όπως θα κάνατε σε εσάς. “Και πάντα να λέτε ευχαριστώ για την καλή δουλειά, ενθαρρύνει την καλύτερη απόδοση”, λέει ο Halde.

Εκτός από προφανή προνόμια, όπως αποζημίωση και μπόνους, οι άνθρωποι χρειάζονται πραγματικά ειλικρινή σχόλια. Όταν ζητάτε από τους ανθρώπους να ξεπεράσουν όλα τα εμπόδια, ειδικά σε δύσκολες στιγμές, θέλετε να δείξετε την εκτίμησή σας για μια καλή δουλειά, η οποία επίσης χτίζει την πίστη των εργαζομένων.

7. Δίκτυο

Μια τελευταία συμβουλή για ισχυρή ηγεσία; “Η δικτύωση είναι ο καλύτερος φίλος ενός ηγέτη , ιδιαίτερα για τους ιδιοκτήτες μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων”, λέει.

«Οι επιχειρηματίες χρειάζεται συχνά να συνδέονται με άλλους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων για να μοιραστούν εμπειρίες και να μάθουν ο ένας από τον άλλον». Οι ισχυροί ηγέτες ξέρουν πώς να προσεγγίζουν και να οικοδομούν επωφελείς συνεργασίες και συμμαχίες.

“Η δικτύωση είναι επίσης ένας τρόπος να ενημερώνεστε για τις τάσεις και να διατηρείτε την ορατότητά σας σε μια άκρως ανταγωνιστική αγορά. Στο σημερινό παγκόσμιο περιβάλλον, κανείς δεν μπορεί να το κάνει μόνος!”

Πηγή: bdc

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας