Ποια θεωρούνται ουσιώδη χαρακτηριστικά της ηγεσίας;

Ποια θεωρούνται ουσιώδη χαρακτηριστικά της ηγεσίας;

Τα ουσιώδη χαρακτηριστικά της ηγεσίας

Η ηγεσία είναι μια ικανότητα που χρησιμοποιείται σε κάθε επίπεδο κάθε οργανισμού. Στελέχη υψηλού επιπέδου, διευθυντές και συνεργάτες χρησιμοποιούν την ηγεσία για να προωθήσουν τις δραστηριότητες και τα έργα της εταιρείας. Είτε διευθύνετε μια ομάδα είτε απλά μια συνάντηση, η ανάπτυξη ηγετικών δεξιοτήτων που σας κάνουν αποτελεσματικό ηγέτη είναι ένας στόχος για τον οποίο μπορείτε να επιδιώξετε σε οποιοδήποτε στάδιο της καριέρας σας. Ποια είναι όμως τα χαρακτηριστικά της ηγεσίας; Παρακάτω αναδεικνύουμε και αναλύουμε τα πιο ουσιώδη.

1. Προσαρμοστικότητα

Οι ηγέτες είναι αποδοτικοί όταν υιοθετούν μια νοοτροπία ανάπτυξης και προσαρμογής. Οι περιστάσεις συχνά αλλάζουν από την αρχή ενός έργου, καθώς εμφανίζονται προκλήσεις στην πορεία.

Για παράδειγμα, πρέπει να λάβουν υπόψη ότι η τεχνολογία εξελίσσεται ότι ενδέχεται να προκύψουν προσωπικά ζητήματα στην ομάδα τους. Εάν μπορούν να διατηρήσουν μια νοοτροπία ανάπτυξης και είναι πρόθυμοι να προσαρμοστούν, μπορούν συνήθως να κρατήσουν το έργο σε κίνηση, ακόμα κι αν χρειάζεται να γίνουν προσαρμογές.

2. Αυτοκριτική

Πολλοί ηγέτες βρίσκονται σε αυτή την θέση επειδή εκφράζουν τις δεξιότητες και τις γνώσεις που απαιτούνται για έναν συγκεκριμένο ρόλο σε έναν οργανισμό ή μια ειδικότητα. Αυτοί οι «ειδικοί» πρέπει να διαθέτουν την αυτογνωσία για να είναι σε θέση να ακονίσουν τι πραγματικά γνωρίζουν, σε τι μπορεί να μην είναι ειδικοί και πώς να μεταλαμπαδεύσουν αυτή τη γνώση. Είναι απόλυτα φυσιολογικό να μην ξέρετε τα πάντα. Για αυτό, ένας ηγέτης βασίζεται πάντα στους άλλους γύρω του.

3. Δίψα για μάθηση

Αν και είναι ένα από τα μεγαλύτερα κλισέ, οι ηγέτες είναι αποτελεσματικοί και εμπνευσμένοι όταν γνωρίζουν τις συνεχώς εξελισσόμενες τάσεις της εποχής. Αυτό όχι μόνο τους διευκολύνει να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους και να συμβάλλουν στις εργασίες τους, αλλά βοηθά επίσης να εμπνεύσουν την ομάδα να συνεχίσει να μαθαίνει.

Αυτές είναι μόνο μερικές σημαντικές ιδιότητες που συναντάμε σε μεγάλους ηγέτες. Αν και όλα αυτά είναι μαλακές δεξιότητες ή «δεξιότητες ανθρώπων», το να έχετε ισχυρές τεχνικές δεξιότητες στον κλάδο σας είναι επίσης απαραίτητο όταν αναλαμβάνετε ηγετική θέση.

4. Ικανότητα συνεργασίας

Πολλοί ηγέτες πρέπει να συνεργάζονται εντός και εκτός του οργανισμού με προμηθευτές, τρίτες εταιρείες και εργολάβους. Είναι βασικό να βρείτε τον κοινό στόχο και να δημιουργήσετε μια εταιρική σχέση αντί ενός ανθυγιεινού ανταγωνισμού ή σύγχυσης σχετικά με τις ευθύνες.

Πέραν των προαναφερθέντων, υπάρχουν και άλλα χαρακτηριστικά της ηγεσίας, τα οποία συμβάλλουν στην βελτίωση των ηγετικών ικανοτήτων μας, όπως:

  • Ενσυναίσθηση
  • Ψυχική δύναμη
  • Δυνατότητα αφοσίωσης σε έναν στόχο κάθε φορά
  • Δημιουργικότητα
  • Πάθος για το επάγγελμα
  • Υπομονή

Πηγή: Indeed

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Phaedon Wallace

Τελειόφοιτος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΠΑΔΑ με κατεύθυνση Marketing και αρθρογράφος στο Business Review Greece. Αρθρογραφεί με τετραετή εμπειρία κυρίως για θέματα productivity, marketing και ψυχολογίας. Επιπλέον, διαθέτει εμπειρία σε social media management και SEO. Κατέχει πτυχία Αγγλικών, Γερμανικών και Ιταλικών. Είναι ένας άνθρωπος που του αρέσει η αναζήτηση, αναγνωρίζει την σημασία της ψυχικής υγείας, του αρέσει η ομαδική δουλειά, είναι υποστηρικτικός και δεν παύει να εξελίσσεται τόσο στην επαγγελματική του σταδιοδρομία, όσο και στην καθημερινή του ζωή.