Πως να γίνεις συμπεριληπτικός ηγέτης;

Πως να γίνεις συμπεριληπτικός ηγέτης;

Ένας συμπεριληπτικός ηγέτης αποτελείται από πολυάριθμα στοιχεία και χαρακτηριστικά

Ένας συμπεριληπτικός ηγέτης ακούει και συνεργάζεται με τα μέλη της ομάδας και τους συναδέλφους του πριν λάβει μεγάλες αποφάσεις. Έχει συνήθως ισχυρές ήπιες δεξιότητες που του επιτρέπουν την ενσωμάτωση ενός στυλ διαχείρισης χωρίς αποκλεισμούς. Μερικά από τα κορυφαία χαρακτηριστικά που πρέπει να έχετε για να γίνετε τέτοιου στυλ ηγέτες είναι τα εξής παρακάτω:

Ενεργή ακρόαση

Ο συμπεριληπτικός ηγέτης επικεντρώνεται στο να ακούει ενεργά την ομάδα και τους συναδέλφους του. Με αυτόν τον τρόπο, αποκτάει πληροφορίες και ιδέες από όλους όσους συμμετέχουν σε ένα έργο.

Αυτό το χαρακτηριστικό είναι απαραίτητο επειδή σας επιτρέπει να συλλέξετε πολύτιμες γνώσεις που μπορούν να υποστηρίξουν την καλύτερη λήψη αποφάσεων. Η συμπεριληπτική ηγεσία βασίζεται στην ανάμειξη όλων σε συζητήσεις που οδηγούν σε βελτιώσεις σε όλους τους τομείς στο χώρο εργασίας.

Δομημένη κριτική

Η παροχή σχολίων, η προσφορά μεθόδων βελτίωσης και η παροχή μιας νέας στρατηγικής στην ομάδα αντιπροσωπεύουν κομμάτια της φιλοσοφίας ενός συμπεριληπτικού ηγέτη.

Επιπλέον, είναι εξίσου σημαντικό να ζητάτε σχόλια από την ομάδα σας. Έτσι, μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε τρόπους να βελτιώσετε τις προσεγγίσεις σας, να προσθέσετε νέες στρατηγικές διαχείρισης ή να εξετάσετε μικρές αλλαγές στον τρόπο που κατευθύνετε και διαχειρίζεστε την ομάδα σας εν μέσω έργων.

Εύρυθμη επικοινωνία

Ακριβώς όπως η ακρόαση και η παροχή σχολίων είναι σημαντικές μέθοδοι επικοινωνίας με την ομάδα σας, η έναρξη και η καθοδήγηση συζητήσεων μέσω της ομιλίας είναι ουσιαστικής σημασίας για τη διατήρηση της αποτελεσματικής επικοινωνίας.

Ένας συμπεριληπτικός ηγέτης ξεκινάει συζητήσεις κατά τη διάρκεια συναντήσεων προκειμένου να τονίσει σημαντικά σημεία που πρέπει να λάβουν υπόψη οι ομάδες του. Επιπρόσθετα, θα κατευθύνει την συζήτηση, έτσι ώστε ο καθένας να μπορεί να προσφέρει στοιχεία για να εξετάσουν οι υπόλοιποι.

Κατανόηση και συμπόνια

Η ενσυναίσθηση είναι εξαιρετικά σημαντική στην διαμόρφωση μιας συμπεριληπτικής ηγεσίας. Τέτοιοι ηγέτες επιδιώκουν ενεργά να κατανοήσουν τις δυσκολίες, τα συναισθήματα και τις ιδέες των συνανθρώπων τους.

Αυτή η συμπονετική προσέγγιση στην επικοινωνία και τη συνεργασία με άλλους τους επιτρέπει να εξετάσουν όλες τις πτυχές ενός προβλήματος. Ταυτόχρονα τους διευκολύνει στην λήψη σημαντικών αποφάσεων ή αλλαγών για ένα έργο. Επιπλέον, οι ηγέτες με ενσυναίσθηση και συμπόνια είναι πιο πρόθυμοι να παραμείνουν ευέλικτοι στις ανάγκες των μελών της ομάδας τους.

Εάν θέλετε να αναπτύξετε αυτό το στυλ ηγεσίας ενώ, λάβετε υπόψη τις ακόλουθες συμβουλές που μπορούν να σας βοηθήσουν να εξασκήσετε την ικανότητά σας να παραμένετε ανοιχτόμυαλοι και να γίνετε αποδοτικότερος ηγέτης χωρίς αποκλεισμούς:

  1. Σκεφτείτε τυχόν προκαταλήψεις ή υποθέσεις που έχετε και προσπαθήστε να παραμείνετε μη επικριτικοί στη συνεργασία σας με άλλους.
  2. Δώστε στην ομάδα σας τον λόγο και μείνετε ανοιχτοί και θετικοί κατά τη διάρκεια συζητήσεων και συναντήσεων. Δεσμευτείτε να δουλεύετε με θετική πρόθεση για να αποτρέψετε ή να αλλάξετε συμπεριφορές ή διαδικασίες που είναι ελαττωματικές.
  3. Συνεργαστείτε με τα πιο παθητικά μέλη της ομάδας σας και παρακινήστε τα να αισθάνονται άνετα δίνοντας πληροφορίες και σχόλια.
  4. Δημιουργήστε τρόπους ώστε η ομάδα σας να μαθαίνει ο ένας για τις διαφορές, τις πολιτιστικές εμπειρίες ή άλλες ιδέες και προοπτικές του άλλου. Έτσι, θα καλλιεργήσετε ένα περιβάλλον χωρίς αποκλεισμούς όπου όλοι έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν διορατικότητα και ιδέες.

Πηγή: Indeed

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Phaedon Wallace

Τελειόφοιτος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΠΑΔΑ με κατεύθυνση Marketing και αρθρογράφος στο Business Review Greece. Αρθρογραφεί με τετραετή εμπειρία κυρίως για θέματα productivity, marketing και ψυχολογίας. Επιπλέον, διαθέτει εμπειρία σε social media management και SEO. Κατέχει πτυχία Αγγλικών, Γερμανικών και Ιταλικών. Είναι ένας άνθρωπος που του αρέσει η αναζήτηση, αναγνωρίζει την σημασία της ψυχικής υγείας, του αρέσει η ομαδική δουλειά, είναι υποστηρικτικός και δεν παύει να εξελίσσεται τόσο στην επαγγελματική του σταδιοδρομία, όσο και στην καθημερινή του ζωή.