Γιατί ο καφές ΔΕΝ σε κάνει παραγωγικό;

Γιατί ο καφές ΔΕΝ σε κάνει παραγωγικό;

Καταρρίπτοντας τον μύθο ότι ο καφές μας κάνει πιο παραγωγικούς

Ένα από τα πρώτα πράγματα που μας έρχεται στο νου όταν σκεφτόμαστε έναν παραγωγικό άνθρωπο είναι ο καφές. Αποτελεί σημαντικό κομμάτι της παραγωγικότητάς μας καθώς τον συνδυάζουμε με το σχολείο, το φροντιστήριο, την σχολή και την δουλειά μας.

Αν και μπορεί να υπάρχουν οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της αντιβακτηριδιακής δράσης με την κατανάλωση μικρών ποσοτήτων καφέ και τσαγιού (ιδιαίτερα πράσινου τσαγιού), ο καφές, τα αναψυκτικά, τα ενεργειακά ποτά και ακόμη και το τσάι μπορεί να είναι επιβλαβής για τη μακροπρόθεσμη παραγωγικότητά μας.

Αυτό μπορεί να φαίνεται παράλογο, καθώς τείνουμε να είμαστε πιο παραγωγικοί μετά την κατανάλωση καφεΐνης. Εξάλλου, «ανεβάζει» τα επίπεδα ενέργειάς μας και φτιάχνει τη διάθεσή μας. Παρακάτω θα σας εξηγήσουμε γιατί η καφεΐνη είναι κάτι που πρέπει να αποφύγετε εάν θέλετε να αυξήσετε τη μακροπρόθεσμη παραγωγικότητά σας.

Τι μας δείχνει η επιστήμη

Η καφεΐνη “μπερδεύει” τον εγκέφαλο ενημερώνοντας τους υποδοχείς για την αδενοσίνη (η οποία φυσικά σηματοδοτεί τον εγκέφαλο και το σώμα σας να επιβραδύνουν όταν είστε κουρασμένοι). Έτσι, ξεγελάτε το σώμα σας ώστε να πιστεύει ότι έχει περισσότερη ενέργεια από ό,τι έχει. Όταν το σώμα αργότερα ανακαλύπτει ότι δεν έχει την ενέργεια που νόμιζε ότι είχε, η επίδραση της καφεΐνης εξαφανίζεται.

Η ενέργεια που χρησιμοποιείται συνήθως για την επισκευή των κυττάρων σας και την κάλυψη των φυσικών αναγκών του σώματός σας έχει ήδη χρησιμοποιηθεί, και έτσι το σώμα αρχίζει να διασπάται. Ως φυσικό επακόλουθο, ακολουθεί φλεγμονή.

Όχι μόνο η καφεΐνη κάνει το σώμα σας να λέει ψέματα στον εαυτό του για τους ενεργειακούς πόρους που διαθέτει, αλλά το προκαλεί επίσης να απελευθερώνει αδρεναλίνη, δίνοντάς σας αυτή την ενισχυμένη παραγωγική αίσθηση. Το πρόβλημα με αυτό είναι ότι η αδρεναλίνη ωθεί το σώμα σε υπερένταση, επιβαρύνοντας περαιτέρω τους πόρους του σώματός σας.

Η απελευθέρωση αδρεναλίνης είναι καλή, εφόσον το σώμα σας έχει χρόνο και πόρους για να ανακάμψει από αυτό το στρες αργότερα, αλλά η καφεΐνη που κάνει το σώμα να χρησιμοποιήσει την ενέργεια που προοριζόταν για αυτήν την αποκατάσταση.

Ο τελευταίος λόγος που η καφεΐνη είναι κακή για την υγιή κατανάλωση ενέργειας είναι ότι επηρεάζει τους φυσικούς κιρκάδιους ρυθμούς του σώματός, επηρεάζοντας την ποιότητα του ύπνου, επιβαρύνοντας περαιτέρω την ικανότητα του σώματός να ανακάμψει από το στρες.

Συνοψίζοντας

Εν ολίγοις, ο καφές αξιοποιεί το τρέχον ενεργειακό σας επίπεδο εις βάρος των μελλοντικών σας ενεργειακών αποθεμάτων.

Επίσης, απορυθμίζει τους βιορυθμούς σας επηρεάζοντας την ποιότητα του ύπνου, προκαλώντας φλεγμονή και επιβαρύνοντας γενικότερα την υγεία σας. Παράλληλα, μπορείτε να βελτιώσετε την παραγωγικότητά σας με:

  • Περιορισμό της κατανάλωσης καφεΐνης
  • Τερματισμό της κατανάλωσης καφεΐνης νωρίτερα μέσα στην ημέρα
  • Αλλαγή σε πράσινο τσάι ή αφεψήματα βοτάνων

Το βασικότερο που πρέπει να θυμάστε είναι ότι δεν υπάρχει μια ενιαία προσέγγιση για την παραγωγικότητα ή την υγεία. Μερικοί άνθρωποι επηρεάζονται περισσότερο από την καφεΐνη σε αντίθεση με άλλους. Προσπαθήστε να περιορίσετε την πρόσληψη καφεΐνης και δείτε εάν αντιμετωπίζετε σημαντική βελτίωση στην παραγωγικότητά σας.

Πηγές: TheMuse / Toggl / Forbes

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Phaedon Wallace

Τελειόφοιτος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΠΑΔΑ με κατεύθυνση Marketing και αρθρογράφος στο Business Review Greece. Αρθρογραφεί με τετραετή εμπειρία κυρίως για θέματα productivity, marketing και ψυχολογίας. Επιπλέον, διαθέτει εμπειρία σε social media management και SEO. Κατέχει πτυχία Αγγλικών, Γερμανικών και Ιταλικών. Είναι ένας άνθρωπος που του αρέσει η αναζήτηση, αναγνωρίζει την σημασία της ψυχικής υγείας, του αρέσει η ομαδική δουλειά, είναι υποστηρικτικός και δεν παύει να εξελίσσεται τόσο στην επαγγελματική του σταδιοδρομία, όσο και στην καθημερινή του ζωή.