5 tips για να βελτιώσεις τη διαχείριση των οικονομικών σου 

5 tips για να βελτιώσεις τη διαχείριση των οικονομικών σου 

διαχείριση οικονομικών

Η επιθυμία να βελτιώσεις την διαχείριση των οικονομικών σου, σίγουρα θα είναι συχνή για εσένα αλλά και για άλλα πολλά άτομα. Έρχεται συνήθως όταν τα ίδια τα οικονομικά σου δεν είναι τόσο καλά ή αρκετά για να υποστηρίξουν τα σχέδια σου.

Αυτό συμβαίνει είτε γιατί έχεις πολλά έξοδα είτε γιατί ο μισθός σου δεν είναι αρκετός. Το γεγονός αυτό είναι γνωστό σε όλους και δυσκολεύει όλους τους τομείς της καθημερινότητας. Για παράδειγμα, μπορεί να μην αρκούν λεφτά για τακτοποίηση υποχρεώσεων ή ακόμα να εμποδίζουν μια επιχειρηματική πρωτοβουλία.

Στην τελευταία περίπτωση, είναι σύνηθες για έναν επιχειρηματία να δανείζετε από προσωπικό του λογαριασμό για να χτίσει την επιχείρηση του. Αφού λοιπόν προχωρά σε ένα τόσο πολυαναμενόμενο έργο, η γνώση διαχείρισης των προσωπικών οικονομικών είναι σημαντική. 

Εδώ είναι 5 απλά tips που θα σε βοηθήσουν να βελτιώσεις την διαχείριση των οικονομικών σου: 

1. Εκπαιδεύσου πάνω στην διαχείριση των οικονομικών σου.

Θα πρέπει να αρχίσεις να μαθαίνεις για την διαχείριση των οικονομικών σου και να αποκτήσεις περισσότερες γνώσεις για αυτό το θέμα. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να μάθεις να διαχειρίζεσαι σωστά τα χρήματά σου.

Έτσι θα καταφέρεις να διευκολυνθείς και να επωφεληθείς από αυτά. Μέσα από αυτή την εκμάθηση θα αποφύγεις πολλά λάθη που σου κοστίζουν ακριβά και ταυτόχρονα θα καταφέρεις να βελτιώνεις την απόδοση των χρημάτων σου.

2. Έλεγξε τακτικά την πιστωτική σου κατάσταση. 

Πρέπει να γνωρίζεις το πιστωτικό σου ιστορικό και να το έχεις πάντα υπόψη σου. Αυτό είναι ένα δεδομένο που λέει πολλά για εσένα και τον τρόπο που διαχειρίζεσαι τα χρήματα.

Για την ακρίβεια, λέει στους δανειστές πόσο ριψοκίνδυνος είσαι και με βάση αυτό, αποφασίζουν αν θα δώσουν δάνειο ή όχι. Επίσης, προσπάθησε να βελτιώσεις το πιστωτικό σου ιστορικό, καθώς αυτό με την σειρά του θα βελτιώσει την εικόνα σου.

Έτσι λοιπόν, θα έχεις περισσότερες πιθανότητες να “σώσεις” το μέλλον σου ή την επιχείρηση σου. 

3. Δημιούργησε έναν προϋπολογισμό

Σε αυτό το βήμα, κάνε ένα σχέδιο προϋπολογισμού, για να σε βοηθήσει να παρακολουθείς τα μηνιαία έσοδα και τα έξοδά σου. Με αυτόν τον τρόπο θα βοηθηθείς και θα εξοικειωθείς με ψηφιακά εργαλεία όπως διάφορες χρήσιμες εφαρμογές σαν το excel.

Επίσης, βεβαιώσου ότι δεν ξοδεύεις περισσότερα από όσα κερδίζεις και ότι μπορείς να αποταμιεύσεις για να πετύχεις τους στόχους σου. 

4. Πλήρωσε τα χρέη σου. 

Θέσε στόχο να πληρώσεις τα χρέη σου το συντομότερο δυνατό και ξεκίνησε δημιουργώντας μια λίστα με όλα σου τα χρέη. Πιο συγκεκριμένα, συμπεριέλαβε την τρέχουσα προκαταβολή του εισοδήματός σου ή τις ελάχιστες μηνιαίες πληρωμές σου.

Αφού έχεις έτοιμες όλες αυτές τις πληροφορίες, καθόρισε πόσα χρήματα μπορείς να προσθέσεις στις πληρωμές των χρεών σου.

Γενικότερα αξίζει να κάνεις έρευνα ώστε να γνωρίζεις για στρατηγικές μείωσης του χρέους. 

5. Σχεδίασε ένα πρόγραμμα αποταμίευσης. 

Είναι πάρα πολύ σημαντικό να έχεις ένα τέτοιο πρόγραμμα ως πλάνο Β. Πρέπει να μπεις στην διαδικασία να σκεφτείς πόσο σημαντική είναι η αποταμίευση και να αφιερώσεις χρόνο για αυτό. Χρειάζεται δηλαδή, να επενδύσεις σε κάτι που αργότερα θα σε κάνει πιο πλούσιο ή θα σε προστατέψει από μια πτώχευση.

Υπάρχουν τόσες πολλές στρατηγικές για να εξασφαλίσεις τα χρήματά σου. Χρειάζεται όμως να εφαρμόσεις αυτή που ταιριάζει καλύτερα σε εσένα και στις ανάγκες σου.  

Στην περίπτωση της αποταμίευσης , μπορεί να πει κανείς ότι ο άνθρωπος γίνεται πιο σοφός. Αυτό συμβαίνει γιατί, νικάει την επιθυμία του να ξοδέψει όλα του τα λεφτά σήμερα, ώστε να έχει για αύριο οικονομίες για έκτακτες ανάγκες. 

Extra tip  

Προσπάθησε, όσο το δυνατόν περισσότερο, να διαχωρίσεις τον προσωπικό σου λογαριασμό από τον επαγγελματικό. Το ένα πρέπει να είναι ανεξάρτητο από το άλλο και να μην αποτελεί πηγή χρημάτων.

Πηγή: Entrepreneur

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Μαρίνα Δημητρή

Απόφοιτη Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής με κατεύθυνση Management, Web Content Writer και Αρχισυντάκτρια του Business Review Greece. Γράφει και επιμελείται άρθρα για Επιχειρηματικότητα, HR, Marketing και Digital Marketing στο Business Review Greece. Παράλληλα δημιουργεί περιεχόμενο για φοιτητές Διοίκησης Επιχειρήσεων για να τους βοηθήσει στην καλύτερη και ευκολότερη κατανόηση επιχειρηματικών ορολογιών. Απολαμβάνει την ομαδική εργασία και προσωπικός της στόχος είναι να αποκτά και να αναπτύσσει όλο και περισσότερες γνώσεις και δεξιότητες στον τομέα των επιχειρήσεων.