Τι είναι το κόστος διαχείρισης αποθεμάτων;

Τι είναι το κόστος διαχείρισης αποθεμάτων;

Τι είναι το κόστος διαχείρισης αποθεμάτων;

Το να έχεις κάποια αποθέματα, έχει σίγουρα και κάποιο κόστος. Ποιο είναι λοιπόν το κόστος διαχείρισης αποθεμάτων;

Η δέσμευση κεφαλαίου, το ρίσκο και η ευκαιρία!

Η διαδικασία απόκτησης αποθεμάτων δεν είναι κάτι που έρχεται εύκολα. Αρχικά είναι μια μεγάλη απόφαση. Για την απόκτηση αποθεμάτων θα χρειαστείς σίγουρα κάποιo χώρο και κεφάλαιο, τα οποία τα δεσμεύεις χωρίς επιστροφή.

Εάν η ποσότητα των αποθεμάτων είναι πολύ μεγάλη, αν υπάρξει κάποια αύξηση της ζήτησης, η καλή τύχη μόλις σου χτύπησε την πόρτα! Αν όμως δεν υπάρξει κάποια αύξηση της ζήτησης, πιθανότατα να χάσεις πολλές ευκαιρίες επειδή έχεις δεσμεύσει χώρο, χρόνο και χρήματα για ένα προϊόν που τελικά δεν θα σου αποφέρει όσα φαντάστηκες!

Αντίθετα, εάν διατηρείς μια μικρή ποσότητα αποθεμάτων, υπάρχει ο κίνδυνος έλλειψης αποθεμάτων και η μείωση της αξιοπιστίας προς την επιχείρησή σου.

Το κόστος ευκαιρίας.

Το κόστος ευκαιρίας εμφανίζεται παντού και σίγουρα θα έκανε και την εμφάνισή του στο κόστος διαχείρισης των αποθεμάτων! Υπάρχουν μερικοί παράγοντες που είναι αναγκαίο να λάβεις υπόψιν σου προτού πάρεις οποιαδήποτε απόφαση:

  1. Αβεβαιότητα: Ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για τις αποφάσεις των καταναλωτών, την ζήτησή τους και την προσφορά των ανταγωνιστών σου!
  2. Δεσμευμένα κεφάλαια: Πρώτες ύλες, μηχανήματα, χρήματα, εργατοώρες… θα ξοδευτούν για την δημιουργία των αποθεμάτων σου. Αξίζει να πάρεις το ρίσκο;
  3. Χρόνος παράδοσης των προϊόντων: Έχοντας αποθέματα, θα ικανοποιήσεις γρήγορα τους πελάτες σου, όμως μια έλλειψη θα σε κάνει να αργήσεις και να αποκτήσεις κακή φήμη.
  4. Κέρδος: Τελικά αξίζει η δημιουργία αποθεμάτων ΄΄η θα μπορούσες να δουλεύεις με το σύστημα JIT;

Το ποια επιλογή θα κάνεις εξαρτάται καθαρά από εσένα γιατί κάθε επιχείρηση είναι διαφορετική.

Το μόνο σίγουρο είναι πως ποτέ δεν θα είσαι σίγουρος για το ποια είναι η σωστή επιλογή.

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Γιάννης Κύρτσης

Φοιτητής Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, σύμβουλος ακινήτων στην Liberty Real Estate, αρθρογράφος, Content Creator και δημιουργός της σελίδας Johnny&Books. Αρθρογραφεί στο Business Review Greece για Βιβλία, Αυτοβελτίωση και ορολογίες επιχειρηματικότητας και οικονομίας. Ένας νέος με μεγάλο πάθος για τα βιβλία, καθώς αυτά του άλλαξαν την ζωή, με όνειρο να μεταδώσει αυτή την τρέλα στους ανθρώπους γύρω του κάνοντάς τους καλύτερους!