Σκέψη αργή και γρήγορη: πως παίρνουμε αποφάσεις!

Σκέψη αργή και γρήγορη: πως παίρνουμε αποφάσεις!

Σκέψη αργή και γρήγορη

Σκέψη αργή και γρήγορη, δύο είδη συστημάτων που βρίσκονται μέσα στο μυαλό μας, έτοιμα οποιαδήποτε στιγμή για να μας βοηθήσουν να λάβουμε αποφάσεις και να μην τα κάνουμε θάλασσα!

Αν και είναι ένα μεγάλο έργο που σχετίζεται με την συμπεριφορική οικονομική, τους μηχανισμούς λήψης αποφάσεων και την γνωσιακή επιστήμη, μπορώ να δηλώσω πως δεν με κούρασε καθόλου γιατί το βρήκα πολύ ενδιαφέρον!

Ο Daniel Kahneman, συγγραφέας του βιβλίου, το 2002 τιμήθηκε με το βραβείο Nobel Οικονομικών Επιστημών για το πρωτοποριακό του έργο.

Σκέψη Αργή και Γρήγορη σε βίντεο

System 1 & System 2

Τι ακριβώς είναι λοιπόν το Σύστημα 1 και τι είναι το Σύστημα 2;

Σύστημα 1: Σκέψη γρήγορη.

Το Σύστημα 1 είναι υπεύθυνο για τις γρήγορες λήψεις αποφάσεων. Είναι κάτι το οποίο για την ακρίβεια δεν απαιτεί ενέργεια. Ένα απλό παράδειγμα είναι η πρωινή σου ρουτίνα.

Χωρίς να έχω κάποιο πλάνο, απλώς σηκώνομαι από το κρεβάτι, στρώνω το κρεβάτι μου, πηγαίνω τουαλέτα, πλένω τα δόντια μου και συνεχίζω την μέρα μου. Το Σύστημα 1 είναι υπεύθυνο για όλα αυτά τα πράγματα που κάνουμε αυτόματα και χωρίς πολύ σκέψη.

Σύστημα 2: Σκέψη αργή.

Το Σύστημα 2 είναι υπεύθυνο για όλες τις αποφάσεις τις οποίς παίρνουμε αλλά απαιτείται προσπάθεια. Το Σύστημα 2 είναι υπεύθυνο για το κείμενο που γράφω τώρα.

Το Σύστημα 2 είναι υπεύθυνο για την ανάλυση SWOT που θα κάνω και θα πάρω μια απόφαση και το Σύστημα 2 είναι υπεύθυνο για τις ιδέες που προσπαθώ να κατεβάσω. Είναι εκεί για να δουλέψει και να καταναλωσει χρόνο και ενέργεια.

Το βιβλίο δυστυχώς το είχα στην λίστα μου 2 ολόκληρα χρόνια προτού το διαβάσω και έκανα λάθος που δεν το πήρα νωρίτερα, διότι κατάλαβα πως αυτά τα βιβλία είναι που όντως σε αλλάζουν. Αυτές οι έρευνες σου αλλάζουν τον τρόπο που βλέπεις τον κόσμο και τον τρόπο που λαμβάνεις αποφάσεις!

Το προτείνω σε όλους σας, ανεξαρτήτως ηλικίας!

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Γιάννης Κύρτσης

Φοιτητής Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, σύμβουλος ακινήτων στην Liberty Real Estate, αρθρογράφος, Content Creator και δημιουργός της σελίδας Johnny&Books. Αρθρογραφεί στο Business Review Greece για Βιβλία, Αυτοβελτίωση και ορολογίες επιχειρηματικότητας και οικονομίας. Ένας νέος με μεγάλο πάθος για τα βιβλία, καθώς αυτά του άλλαξαν την ζωή, με όνειρο να μεταδώσει αυτή την τρέλα στους ανθρώπους γύρω του κάνοντάς τους καλύτερους!