Πως να χτίσετε μια θετική εταιρική κουλτούρα

Πως να χτίσετε μια θετική εταιρική κουλτούρα

Χτίστε μια θετική εταιρική κουλτούρα με την βοήθεια μερικών απλών βημάτων

Σε προηγούμενο άρθρο, αναφερθήκαμε στην αξία της θετικη΄ς εταιρικής κουλτούρας. Εξηγήσαμε επι΄σης πόσο σημαντική είναι για να μπορεί μια εταιρεία να λειτουργεί αποδοτικά.

Σε αυτό το άρθρο θα δώσουμε 4 τρόπους με τους οποίους μπορείτε να χτίσετε και εσείς μια θετική εταιρική κουλτούρα, τόσο εντός, όσο και εκτός του εργασιακού σας περιβάλλοντος.

1. Προσδιορίστε τι κάνει τον οργανισμό σας έναν εξαιρετικό χώρο εργασίας

Σκεφτείτε τι προσέλκυσε αρχικά τους υπαλλήλους σας στην εταιρεία σας. Ίσως ο οργανισμός σας εστιάζει στην καινοτομία ή την ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

Ίσως κάνει focus στη μάθηση και την επαγγελματική ανάπτυξη. Ίσως θεωρούσε πάντα την ποικιλομορφία και την ένταξη στον χώρο εργασίας ως κορυφαία προτεραιότητα, εστιάζοντας στην ισότητα των αμοιβών και η ποικιλομορφία των προσλήψεων, της ανάπτυξης και των προαγωγών προτεραιότητα.

Παράλληλα, είναι σημαντικό να προσαρμόσετε τις πολιτικές σας ώστε να ταιριάζουν στη νέα πραγματικότητα.

Για παράδειγμα, μπορείτε να παρέχετε ευελιξία στους υπαλλήλους σας, φροντίζοντας να μην τους υπερφορτώνετε με δουλειά. Οι εργαζόμενοι εκτιμούν μια εταιρεία που κατανοεί πώς έχουν αλλάξει οι εργασιακές συνθήκες.

2. Φτιάξτε μια δήλωση εταιρικής κουλτούρας

Είναι απαραίτητο οι οργανισμοί σήμερα να έχουν μια δήλωση εταιρικής κουλτούρας που περιγράφει, με απλό τρόπο, τους στόχους και τις αξίες τους.

Παράλληλα, δείχνει τον τρόπο με τον οποίο αναμένεται να συμπεριφέρονται οι εργαζόμενοι στον οργανισμό.

Στη συνέχεια, επισημάνετε τρόπους με τους οποίους ορισμένες από τις πολιτικές σας αλλάζουν, παραμένοντας πιστοί στις αρχικές πτυχές της δήλωσής σας.

Για παράδειγμα, ίσως η δήλωση πρέπει να τονίσει τη σημασία της ομαδικής συνεργασίας πιο έντονα από πριν.

Κατά την κοινοποίηση της δήλωσης, περιγράψτε πώς οι βασικές πεποιθήσεις και η εταιρική κουλτούρα της εταιρείας παρέχουν τη βάση για τις αλλαγές και τις δύσκολες αποφάσεις που έχει λάβει και παίρνει η επιχείρηση.

3. Προωθήστε την αξία της δια ζώσης επικοινωνίας

Πολλοί εργαζόμενοι μπορεί να επικοινωνούν με τους συναδέλφους τους περισσότερο από ποτέ μέσω email, τηλεφώνου, τηλεδιάσκεψης και άλλων εργαλείων συνεργασίας.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι βρίσκουν χρόνο για να αλληλεπιδράσουν από κοντά, συμμετέχοντας σε χαλαρές συζητήσεις για τη ζωή και τα ενδιαφέροντά τους που θα είχαν οργανικά στο γραφείο.

Ωστόσο, αυτά είναι τα είδη των αλληλεπιδράσεων που βοηθούν στην οικοδόμηση συναδελφικότητας μεταξύ των εργαζομένων, και μιας πιο συνεκτικής εταιρικής κουλτούρας.

Προγραμματίστε λίγο χρόνο πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά τις συναντήσεις της ομάδας, ώστε οι εργαζόμενοι να μοιραστούν προσωπικά θέματα εάν το επιθυμούν. Η τηλεδιάσκεψη είναι ιδανική για αυτό, καθώς όλοι μπορούν να δουν ο ένας τον άλλον.

Μπορείτε επίσης να εξετάσετε το ενδεχόμενο να οργανώσετε ένα σύντομο check-in τακτικά με την κύρια ομάδα σας για να δείτε πώς είναι όλοι.

4. Ενθαρρύνετε την διαφορετικότητα στον οργανισμό σας

Να είστε πάντα σε επιφυλακή για ευκαιρίες να αυξήσετε την πολιτιστική ποικιλομορφία του οργανισμού σας, δίνοντας προτεραιότητα στις προσλήψεις με επίκεντρο τη διαφορετικότητα. Οι ηγέτες ενός οργανισμού, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα σύνολο προγραμμάτων για την προώθηση της διαφορετικότητας και της αποδοχής.

Έτσι, θα βοηθήσετε τα μέλη της ομάδας σας να εκτιμήσουν τη μοναδική συνεισφορά που προσφέρει κάθε άτομο στην εταιρεία.

Ένας τρόπος για να γίνει αυτό είναι η διοργάνωση μερικών events στο χώρο εργασίας σας. Αυτά, επιτρέπουν στους εργαζόμενούς σας να μοιραστούν τις ιστορίες και τις εμπειρίες τους. Μια θετική εταιρική κουλτούρα βασίζεται στην αποδοχή της διαφορετικότητας και της αξίας του κάθε ανθρώπου.

Πηγή: Forbes

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Phaedon Wallace

Τελειόφοιτος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΠΑΔΑ με κατεύθυνση Marketing και αρθρογράφος στο Business Review Greece. Αρθρογραφεί με τετραετή εμπειρία κυρίως για θέματα productivity, marketing και ψυχολογίας. Επιπλέον, διαθέτει εμπειρία σε social media management και SEO. Κατέχει πτυχία Αγγλικών, Γερμανικών και Ιταλικών. Είναι ένας άνθρωπος που του αρέσει η αναζήτηση, αναγνωρίζει την σημασία της ψυχικής υγείας, του αρέσει η ομαδική δουλειά, είναι υποστηρικτικός και δεν παύει να εξελίσσεται τόσο στην επαγγελματική του σταδιοδρομία, όσο και στην καθημερινή του ζωή.

Ίσως σας ενδιαφέρει