Αναξιοποιήτα 21,5 εκατ. ευρώ από το Elevate Greece! Ψήφισμα για Τροποποίηση του Β’ Κύκλου

Αναξιοποιήτα 21,5 εκατ. ευρώ από το Elevate Greece! Ψήφισμα για Τροποποίηση του Β’ Κύκλου

Το πρόγραμμα Elevate Greece είναι μια από τις πιο πολυδιαφημισμένες δράσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης. Και αυτό γιατί ήταν μια από τις κύριες προεκλογικές δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατιας.

Το Elevate Greece πράγματι έχει βοηθήσει στη χρηματοδότηση κάποιων Startups. Το κυριότερο είναι το γεγονός ότι μέσω της εγγραφής τους στο μητρώο του Elevate Greece, γίνεται μια χαρτογράφηση ενός σημαντικού μέρους του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας.

Όπως άλλωστε αναφέρεται και στην επίσημη ιστοσελίδα του, το Elevate Greece αποσκοπεί στην ενίσχυση, ανάπτυξη και εξωστρέφεια του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας.

Όμως, δεν πηγαίνουν όλα τόσο ομαλά όσο θα έπρεπε να πηγαίνουν.

Ο τρέχων Β’ Κύκλος της Δράσης «Στήριξη Νεοφυών Επιχειρήσεων Εθνικού Μητρώου “Elevate Greece” για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19» πρόκειται να εκταμιεύσει μόλις 12,5 εκατ. ευρώ από τα 34 εκατ. ευρώ που διατίθενται στο συνολικό προϋπολογισμό του προγράμματος.

Το πρόβλημα με την χρηματοδότηση των Startups του Elevate Greece

Το πρόβλημα είναι ότι το κράτος έχει υποεκτιμήσει τις ανάγκες των νεοφυών επιχειρήσεων και δεν έχει υπολογίσει με ακρίβεια πόσα χρήματα θα έπρεπε να εκταμιεύσει με σκοπό την αποδοτική ενίσχυση των startup.

Σημειώνεται ότι στον Α’ Κύκλο της Δράσης από τα 60 εκατ. ευρώ του συνολικού προϋπολογισμού, αξιοποιήθηκαν μόνο τα 25,4 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, παρατηρείται μια δραστική επιβράδυνση στον αριθμό των νεοφυών επιχειρήσεων που υποβάλλουν αίτηση εγγραφής στο μητρώο του Elevate Greece. Αυτό σημαίνει ότι πρόκειται να μείνει μεγάλο ποσό του προϋπολογισμού χωρίς να αξιοποιηθεί από τη Δράση.

​Ενώ το κράτος έχει διαθέσει αυτά τα χρήματα στον προϋπολογισμό, οι ισχύουσες προϋποθέσεις συμμετοχής και όροι επιχορήγησης των ωφελούμενων, ορίζουν ότι καμία νεοφυής επιχείρηση δεν μπορεί να λάβει περισσότερα από 100.000 ευρώ συλλογικά τόσο από τον Α’ κύκλο, όσο και από τον Β’ Κύκλο της Δράσης.

Οι συνέπειες και οι κίνδυνοι από την υποχρηματοδότηση των Startups

Η ενεργειακή κρίση προβλέπεται να επιδεινωθεί πολύ περισσότερο και ο πληθωρισμός ασκεί αρνητικές επιδράσεις στην οικονομία, με συνέπεια οι νεοφυείς επιχειρήσεις να αντιμετωπίζουν πρωτόγνωρες πιέσεις.

Δεδομένου ότι τα έσοδα είναι δύσκολο να επιτευχθούν, μια startup μπορεί να αντιμετωπίζει ανεπάρκεια ρευστότητας για τη διατήρηση της συνέχειας της οικονομικής σας δραστηριότητας.

Η αύξηση των επιτοκίων σημαίνει ότι οι τρέχουσες αποτιμήσεις των νεοφυών επιχειρήσεων μειώνονται.

Η χρηματοδότηση επιχειρηματικών κεφαλαίων στερεύει και τα λειτουργικά κόστη οδηγούν σε περαιτέρω μείωση της ρευστότητας.

Αυτό σημαίνει ότι μπορεί μια Startup να λάβει χρηματοδότηση νωρίτερα από το αναμενόμενο ή αναγκαστικά να δεχτεί μια χαμηλή αποτίμηση.

Ίσως χρειαστεί να περιορίσει τα σχέδια προσλήψεων ή ακόμα και να μειώσει το προσωπικό της.

Το χειρότερο σενάριο είναι η εταιρεία να χρεοκοπήσει και να χρειαστεί να αποσυρθεί ολοκληρωτικά από την αγορά.

Η τροποποίηση που προτείνει το HelpGreekStartups

Όπως αναγράφεται και στην ιστοσελίδα του HelpGreekStartups “Με τη βοήθεια σας μπορούμε να ενθαρρύνουμε τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Ι. Τσακίρη και τον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Χ. Δήμα για την τροποποίηση της Πρόσκλησης του Β’ Κύκλου.

Με την κατάργηση του περιορισμού στη συνολική επιχορήγηση και από τους δύο κύκλους, η startup σας μπορεί να λάβει έως και 200.000 ευρώ επιχορήγηση, και όχι περισσότερα από 100.000 ευρώ από έναν μόνο Κύκλο. Αυτές οι προσκλήσεις άλλωστε τροποποιούνται συχνά, όπως συνέβη και με την Πρόσκληση του Α’ κύκλου στις 16/06/2021.”

Δείτε αναλυτικά την Τροποποίηση ΕΔΩ.

Συλλογή υπογραφών για την τροποποίηση του Elevate Greece

Σας ζητάμε να αφιερώσετε λοιπόν τα επόμενα 5 λεπτά από το χρόνο σας για να συνδράμετε να πείσουμε το Υπουργείο να τροποποιήσει την Πρόσκληση.

Συλλογή υπογραφών και ακριβείς οδηγίες για το τι πρέπει να κάνετε ΕΔΩ.

Η ανακοίνωση

Αξιότιμε κ. Υπουργέ, κ. Υφυπουργέ, κ. Γενικέ,

Γνωρίζετε ότι ο Β’ Κύκλος της Δράσης «Στήριξη Νεοφυών Επιχειρήσεων Εθνικού Μητρώου “Elevate Greece” για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19» πρόκειται να εκταμιεύσει μόλις 12,5 εκατ. ευρώ από τα 34 εκατ. ευρώ που είναι ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος;

Ως ιδρυτές νεοφυούς επιχείρησης, εκτιμούμε τις προσπάθειες και πρωτοβουλίες σας για την ενίσχυση και ανάπτυξη του κλάδου των startup, με προγράμματα όπως η ευνοϊκή μεταχείριση των δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς μετοχών, την πρωτοβουλία του Elevate Greece, καθώς και τη στήριξη των νεοφυών επιχειρήσεων που επηρεάστηκαν λόγω της πανδημίας Covid-19.

Το 2020, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Ι. Τσακίρης και ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Χ. Δήμας, προχώρησαν στην πρωτοβουλία δημιουργίας του Elevate Greece.

Το Elevate Greece ήταν ένα σημαντικό βήμα προόδου για την προώθηση της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας στην ελληνική οικονομία. Αυτό βοήθησε την κυβέρνηση στην κατανόηση και εξωστρέφεια του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας και τη δημιουργία στοχευμένων μέτρων και για τη στήριξη νέων καινοτόμων εταιρειών.

Ένα από αυτά τα μέτρα ήταν και η Δράση «Στήριξη Νεοφυών Επιχειρήσεων Εθνικού Μητρώου “Elevate Greece” για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19» με προϋπολογισμό 60 εκατ. ευρώ.

Φυσικά επικροτούμε αυτήν την πρωτοβουλία στήριξης και εκτιμούμε την κρατική παρέμβαση. Δεδομένου ότι το Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων (που αποτελεί και η βάση δεδομένων του Elevate Greece), ήταν ακόμα υπό κατασκευή όταν προκηρύχθηκε η εν λόγω Δράση, το κράτος διέθεσε μεγάλο προϋπολογισμό σε αυτή την πρωτοβουλία.

Ωστόσο, στον Α’ Κύκλο της Δράσης τελικά επιχορηγήθηκαν μόλις 26 εκατ. ευρώ. Αυτό μπορεί να αποδοθεί στο γεγονός ότι το μητρώο καταγραφής νεοφυών επιχειρήσεων αποτελούσε έργο υπό εξέλιξη, και η εκτίμηση του κεφαλαίου που επρόκειτο να απαιτηθεί αποτελούσε μια απαιτητική διαδικασία.

Στις 09/06/2022 προκηρύχθηκε ο Β’ Κύκλος της Δράσης. Σύμφωνα με την τρέχουσα Πρόσκληση υποβολής αιτημάτων χρηματοδότησης, εκτιμούμε ότι ο Β’ Κύκλος πρόκειται να εκταμιεύσει μόλις 12,5 εκατ. ευρώ.

Αυτό συνεπάγεται ότι ένα υπόλοιπο της τάξης των 21,5 εκατ. ευρώ του διαθέσιμου προϋπολογισμού μένει αναξιοποίητο. Αυτά τα χρήματα έχουν διατεθεί για τη στήριξη του ελληνικού οικοσυστήματος νεοφυών επιχειρήσεων, ωστόσο ενδέχεται να παραμείνουν στο ταμείο του κράτους και μπορεί ακόμα και να διατεθούν σε Γ’ Κύκλο στήριξης.

Όμως, ο χρόνος περνάει και ο τυχόν Γ’ Κύκλος στήριξης ίσως καθυστερήσει πολύ για κάποιες νεοφυείς επιχειρήσεις, οι οποίες ενδέχεται να μην καταφέρουν να επιβιώσουν και να αναγκαστούν να αποσυρθούν από την αγορά.

Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει πρωτόγνωρες προκλήσεις. Ο συνδυασμός της πανδημίας, της ενεργειακής κρίσης, του πολέμου, του πληθωρισμού και οι συνέπειες αυτών των πρωτοφανών παραγόντων στην οικονομία, προκαλούν τεράστια πίεση στις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα στις καινοτόμες startups. Αναγνωρίζουμε και εκτιμούμε τα θετικά βήματα που έχει ήδη σημειώσει η κυβέρνηση για την ενίσχυση αυτών των καινοτόμων επιχειρήσεων.

Όμως, πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις πρόκειται να αγωνιστούν χωρίς περαιτέρω στήριξη για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση αυτής της δύσκολης κατάστασης. Ορισμένες εταιρείες που έλαβαν επιχορήγηση στον Α’ Κύκλο έχουν ήδη αποσυρθεί από την αγορά.

Επίσης, οι νέες αιτήσεις εγγραφής στο μητρώο του Elevate Greece έχουν μειωθεί δραστικά. Η παγκόσμια χρηματοδότηση νεοφυών επιχειρήσεων έχει ελαττωθεί και οι τρέχουσες συνθήκες καθιστούν το σήμερα μια πολύ δύσκολη στιγμή για τη δημιουργία μιας startup.

Για τους προαναφερθέντες λόγους προτρέπουμε τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Ι. Τσακίρη και τον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Χ. Δήμα να τροποποιήσουν την Πρόσκληση υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης του Β’ Κύκλου της Δράσης, ώστε να καταργηθεί ο περιορισμός του ποσού των 100.000 ευρώ που μπορεί να επιχορηγηθεί σε μία νεοφυή επιχείρηση.

Αυξάνοντας το όριο της επιχορήγησης από τον Α’ και Β’ Κύκλο του προγράμματος στα 200.000 ευρώ, με όχι περισσότερα από 100.000 ευρώ χρηματοδότηση από έναν μόνο Κύκλο, το Υπουργείο συνδράμει στα ακόλουθα:

  • Στήριξη της ελληνικής οικονομίας, του οικοσυστήματος καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας
  • Ενίσχυση της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων
  • Προστασία των θέσεων εργασίας
  • Ανακοπή της αυξητικής τάσης διαφυγής εγκεφάλων στο εξωτερικό
  • Αύξηση της απόδοσης της επένδυσης της πρωτοβουλίας του Elevate Greece
  • Αύξηση της απόδοσης των έργων της ΓΓΕΚ και των πόρων τη ΓΓΕΚ
  • Οι νεοφυείς επιχειρήσεις μέσω της ρευστότητας που προσφέρει η μη επιστρεπτέα ενίσχυση (Κεφάλαιο Κίνησης), μπορούν να αντιμετωπίσουν τη συνδυασμένη ενεργειακή, οικονομική και πληθωριστική κρίση.

Προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της Δράσης, προτείνουμε να τροποποιηθεί η Πρόσκληση του Β’ Κύκλου, ώστε να επιτρέπεται στις νεοφυείς επιχειρήσεις να λαμβάνουν συνολική ενίσχυση 200.000 ευρώ από τον Α’ και Β’ Κύκλο συλλογικά, και όχι περισσότερο από 100.000 ευρώ από έναν μόνο Κύκλο.

Το κράτος έχει ήδη δείξει την προθυμία του να πραγματοποιεί τροποποιήσεις στην Πρόσκληση του Α’ Κύκλου της Δράσης, όπως έκανε σε ανακοίνωση του στις 16/06/2021.

Παρέχουμε ένα παράδειγμα τροποποίησης στο Παράρτημα. Εκτιμούμε ότι η προτεινόμενη τροπολογία θα έχει ως αποτέλεσμα την εκταμίευση 33,9 εκατ. ευρώ.

Δηλαδή, εξαντλείται ο συνολικός προϋπολογισμός της Δράσης και επιτυγχάνονται όλοι οι στόχοι της.Το Υπουργείο επέδειξε λογική προσέγγιση στην απόφαση του να δημιουργήσει αυτή τη Δράση ενίσχυσης και στήριξης της επιχειρηματικότητας.

Έτσι, προτείνουμε στους Υπουργούς να κάνουν τα απαραίτητα βήματα ώστε να συμπεριληφθεί η τροπολογία το συντομότερο δυνατό, προκειμένου να αξιοποιηθεί ο προϋπολογισμός που έχει διατεθεί και το ελληνικό οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων να λάβει τη στήριξη που τόσο χρειάζεται.

Για περισσότερες πληροφορίες www.helpgreekstartups.com

Πηγές: avaaz.org , HelpGreekStartups , Εθνικό Μητρώο Νεόφυων Επιχειρήσεων

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας