Εγκυρογνωμοσύνη

Εγκυρογνωμοσύνη

Εγκυρογνωμοσύνη

Ένα υπέροχο βιβλίο με τον τίτλο Factfulness ή αλλιώς στα ελληνικά “Εγκυρογνωμοσύνη”, βρίσκεται στα χέρια μου και το έχω ολοκληρώσει.

Το συγκεκριμένο βιβλίο αναλύει 10 λόγους που κάνουμε λάθος για τον κόσμο μας και συγκεκριμένα μας δείχνει γιατί η κατάσταση είναι καλύτερη απ’ ότι νομίζουμε!

Τα τελευταία χρόνια βέβαια έχουμε έρθει αντιμέτοποι με αρκετά προβλήματα. Covid, οικονομικές κρίσεις, Ρωσο-Ουκρανικός Πόλεμος και δεν ξέρουμε ακόμα τι άλλο μας επιφυλάσσει το μέλλον.

Παρόλα αυτά τα πράγματα καλυτερεύουν συνεχώς και η εικόνα του κόσμου δεν είναι όσο δραματική μας φαίνεται ότι είναι.

“Η εγκυρογνωμοσύνη, όπως ένα πρόγραμμα διατροφής και τακτικής άσκησης, μπορεί και θα έπρεπε να γίνει μέρος της καθημερινότητάς σας!” – Hans Rosling.

Τι ακριβώς όμως σημαίνει ο όρος “εγκυρογνωμοσύνη”;

Factfulness: Ο όρος Factfulness αποτελεί μια νέα επιστημονική έννοια. Πρόκειται για νεολογισμό και όρο – επινόηση των συγγραφέων.

Σύμφωνα με αυτούς, αναφέρεται στην αγχολυτική συνήθεια και πρακτική να εκφέρει κανείς απόψεις βασισμένες στην πραγματικότητα, στηριγμένες σε γεγονότα, θεμελιωμένες σε αναμφισβήτητα στοιχεία και δεδομένα, αποφεύγοντας εικασίες αβάσιμες που οφείλονται είτε σε προσωπικά συναισθήματα, μεροληψίες και προκαταλήψεις είτε σε παρωχημένες γνώσεις.

Επομένως χρειάζεται μεγάλη προσοχή όταν διαβάζουμε τα νέα. Πολλές φορές υπάρχει μεγάλη παραπληροφόρηση.

Άλλες φορές παρουσιάζονται τα γεγονότα ως αληθινά ενώ αν τα αναλύσεις περισσότερο ή αν δεις την μεγαλύτερη εικόνα, θα διαπιστώσεις πως τα πράγματα δεν είναι έτσι.

Εγκυρογνωμοσύνη – Summary

Συνηθίζουμε να δημιουργούμε απόψεις βάσει των ακραιοτήτων.

Μας αρέσει να κατηγοριοποιούμε τα πάντα και λατρεύουμε να το κάνουμε αυτό για να μην σκεφτόμαστε περισσότερο.

Οπότε μην νιώθεις άσχημα αν το κάνεις αυτό, είναι φυσιολογικό!

Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να βλέπεις την μεγαλύτερη εικόνα, να μην βασίζεσαι μόνο σε μία πηγή πληροφοριών και να σκέφτεσαι μήπως τελικά κάποιος κάνει λάθος.

«Το να διαμορφώνεις την κοσμοθεωρία σου βασιζόμενος στα μέσα ενημέρωσης θα ήταν σαν να σχηματίζεις την άποψή σου για μένα κοιτάζοντας μόνο μια εικόνα του ποδιού μου». – Hans Rosling.

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Γιάννης Κύρτσης

Φοιτητής Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, σύμβουλος ακινήτων στην Liberty Real Estate, αρθρογράφος, Content Creator και δημιουργός της σελίδας Johnny&Books. Αρθρογραφεί στο Business Review Greece για Βιβλία, Αυτοβελτίωση και ορολογίες επιχειρηματικότητας και οικονομίας. Ένας νέος με μεγάλο πάθος για τα βιβλία, καθώς αυτά του άλλαξαν την ζωή, με όνειρο να μεταδώσει αυτή την τρέλα στους ανθρώπους γύρω του κάνοντάς τους καλύτερους!

Ίσως σας ενδιαφέρει