Ευρώπη: Ο χειμώνας προ των πυλών – Διπλωματική λύση ή κατάρρευση;

Ευρώπη: Ο χειμώνας προ των πυλών – Διπλωματική λύση ή κατάρρευση;

XSpot Wealth

Του Χρήστου Αλωνιστιώτη, Senior Portfolio Manager of XSpot Wealth.

Τα ενεργειακά «εύκολα» για την Ευρωζώνη φαίνεται να βρίσκονται πίσω μας και πλέον με το χειμώνα να είναι προ των πυλών, η ευρωζώνη καλείται να πάρει ουσιαστικές αποφάσεις.

Αποφάσεις οι οποίες σε μεγάλο βαθμό θα κρίνουν και τη συνοχή της ή θα οδηγήσουν σε καταστάσεις διάλυσης, όπως υπήρξαν αρκετές κατά το πρόσφατο παρελθόν, αλλά την τελευταία στιγμή ελήφθησαν οι κατάλληλες (όχι οι σωστές) αποφάσεις.

Το προηγούμενο χρονικό διάστημα, η χρηματιστηριακή αγορά του φυσικού αερίου, οδήγησε τις τιμές της μεγαβατώρας σε εξωφρενικά επίπεδα, δημιουργώντας σοβαρό πρόβλημα σε ολόκληρη την Ευρώπη καθώς, οι καταναλωτές είδαν το κόστος ενέργειας να εκτοξεύεται και σε συνδυασμό με την άνοδο των τιμών των τροφίμων, το διαθέσιμο εισόδημα εξανεμίστηκε.

Οι τιμές του ρεύματος στη Γερμανία και τη Γαλλία ξεπέρασαν τα €1000/MWh και τα συμβόλαια για τον Ιανουάριο έφτασαν κοντά στα €2000/MWh.

Ωστόσο, όπως σε κάθε χρηματιστηριακό προϊόν, όταν υπάρχει εξόφθαλμη χειραγώγηση της τιμής, υπάρχει και η νομοτελειακή αντίδραση που οδηγεί επιθετικά σε αντίθετη κίνηση.

Η ανακοίνωση της Κομισιόν ότι η Ευρώπη ετοιμάζει σχέδιο άμυνας με την παρέμβαση στην αγορά ενέργειας αλλά και η επιμονή για αποσύνδεση των τιμών ενέργειας από το χρηματιστήριο, οδήγησαν σε κατακόρυφη πτώση στις τιμές ενέργειας σε Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία αλλά και σε άλλες χώρες.

Πηγή: Bloomberg

Ενέργεια: Η χρηματιστηριακή αγορά και τα μηνύματά της

Η κατάσταση για την Ευρώπη είναι πραγματικά πολύ άσχημη. Και το γεγονός αυτό μας κάνει να διατηρούμε μια ελπίδα ότι τελικά τα πράγματα ίσως έρθουν λιγότερο άσχημα. Αυτός είναι και ο ρόλος των αγορών. Να πιέσουν τα ενδιαφερόμενα «κέντρα» αποφάσεων να λάβουν τις κατάλληλες αποφάσεις. Και φαίνεται ότι σε πρώτη φάση αυτό αρχίζει να αποδίδει.

Η πίεση των χρηματιστηριακών αγορών θα πρέπει να οδηγήσει σε λύσεις, και τρεις είναι οι σημαντικότερες:

1. Πίεση για αμυντικές ενέργειες, όπως κρατικές παρεμβάσεις στην ενέργεια.

2. Πίεση προς τις ηγεσίες των χωρών για την ενεργοποίηση της Διπλωματίας. Ευρώπη και Ρωσία πρέπει να ξεκινήσουν να διαπραγματεύονται σε νέα βάση. Διαπραγματεύσεις που θα οδηγούν στο ξεκλείδωμα της ροής φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

3. Χαλάρωση των πρωτοκόλλων για την ενεργειακή μετάβαση ώστε οι χώρες που έχουν πρόσβαση σε άλλες μορφές παραγωγής ενέργειας να αλλάξουν και πάλι το μίγμα ενέργειας.

Για την ώρα, οι ενέργειες 1 και 3 έχουν αξιοποιηθεί σε κάποιο βαθμό.

Επιπρόσθετα, δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη μια επιχείρηση τρομοκρατίας των Ευρωπαίου καταναλωτή προκειμένου οι κυβερνήσεις να αποκτήσουν μια μορφή άμυνας για πιθανές αντισυμβατικές πολιτικές που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν το χειμώνα.

Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση με την ενέργεια στην Ευρώπη είναι πραγματικά άσχημη, αλλά είναι αρκετά πιθανό να υπάρχει ένα στοιχείο υπερβολής.

Τέλος, η Ευρώπη έχει να αντιμετωπίσει και την απειλή του πληθωρισμού. Πληθωρισμός και ενέργεια απειλούν το οικοδόμημα της Ευρώπης και του ευρώ. Και για να μην υπάρξει διάσπαση θα πρέπει Κομισιόν και ΕΚΤ να λειτουργήσουν παράλληλα.

Αυτό συμβαίνει καθώς, αυτή τη στιγμή, η ΕΚΤ καλείται να προκαλέσει ισχυρότατο σοκ στην ευρωπαϊκή οικονομία, η οποία είναι ακόμα πιο χρεωμένη μετά την πανδημία, προκειμένου να μειωθεί ο πληθωρισμός που προκλήθηκε από τις αποφάσεις για εμπάργκο στη ρωσική ενέργεια.

Προκειμένου όλο αυτό να λειτουργήσει, απαιτείται σύγκλιση. Διαφορετικά, το μέλλον του ευρώ βρίσκεται στο μεγαλύτερο κίνδυνο από τη γέννησή του και σε κάθε περίπτωση, η κεντρική τράπεζα ενδιαφέρεται για το πως θα διασώσει το νόμισμά της, αδιαφορώντας για κάθε άλλη επίπτωση, όπως βλέπουμε στην Αμερική με τη Fed.

-Οι πληροφορίες στο παρόν άρθρο παρέχονται μόνο για ενημέρωση και δεν έχουν συμβουλευτικό χαρακτήρα. Ως εκ τούτου δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως επενδυτική συμβουλή ή επενδυτική προτροπή για αγορά, πώληση ή οποιαδήποτε άλλη επενδυτική κίνηση οποιουδήποτε επενδυτικού προϊόντος ή υπηρεσίας, ούτε ως σύσταση για πρόσκληση σε οποιαδήποτε επενδυτική δραστηριότητα.

– Η XSpot Wealth (EU) Ltd. έχει αδειοδοτηθεί και εποπτεύεται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου με αριθμό αδείας 235/14

Σχετικά με την XSpot Wealth    

Η XSpot Wealth (EU) Ltd. ιδρύθηκε το 2014 και είναι μια πλήρως αδειοδοτημένη Ευρωπαϊκή Επενδυτική Εταιρεία. Έχει αδειοδοτηθεί και εποπτεύεται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (CySEC – αριθμό άδειας 235/14), την αρμόδια εποπτική και ρυθμιστική αρχή για τις επιχειρήσεις παροχής επενδυτικών υπηρεσιών στην Κύπρο.

Διαθέτει γραφεία σε Λονδίνο, Κύπρο, Αθήνα, Ηράκλειο Κρήτης και Ντουμπάι, με δυνατότητα παροχής υπηρεσιών σε 30 χώρες εντός ΕΕ και άλλες 10 εκτός. Η βασική ιδέα και φιλοσοφία είναι να φέρει μία νέα εποχή στις επενδύσεις κάνοντάς τις προσιτές σε όλους και όχι απλά σε λίγους, αντιμετωπίζοντας με απόλυτη σοβαρότητα όλα τα ζητήματα ασφάλειας των κεφαλαίων.

Όλα τα κεφάλαια των πελατών που έχουν κατατεθεί στην XSpot διαχωρίζονται πλήρως από τα κεφάλαια της εταιρείας και διατηρούνται σε ξεχωριστούς τραπεζικούς λογαριασμούς. Αυτό διασφαλίζει ότι τα χρήματα που ανήκουν σε πελάτες δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για οποιονδήποτε άλλο σκοπό.

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας