Crypto: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Crypto: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Όλα όσα πρέπει να ξέρει κάποιος για το crypto

Το κρυπτονόμισμα (crypto) έχει πολλά ονόματα. Πιθανότατα έχετε διαβάσει για μερικούς από τους πιο δημοφιλείς τύπους κρυπτονομισμάτων όπως το Bitcoin, το Litecoin και το Ethereum.

Τα κρυπτονομίσματα είναι από τις πιο δημοφιλείς εναλλακτικές λύσεις για διαδικτυακές πληρωμές.

Εδώ και 3-4 χρόνια παρουσίαζαν ανοδική πορεία όσον αφορά την χρήση τους.

Πριν μετατρέψετε τα πραγματικά σας χρήματα σε ₿ (το σύμβολο για του Bitcoin, το πιο δημοφιλές κρυπτονόμισμα), θα πρέπει να καταλάβετε τι είναι τα κρυπτονομίσματα, ποιοι είναι οι κίνδυνοι από τη χρήση τους και πώς να προστατεύσετε την επένδυσή σας.

Τι είναι το Crypto;

Το Crypto είναι ένα ψηφιακό νόμισμα, μια εναλλακτική μορφή πληρωμής που δημιουργείται χρησιμοποιώντας αλγόριθμους κρυπτογράφησης.

Η χρήση τεχνολογιών κρυπτογράφησης σημαίνει ότι τα κρυπτονομίσματα λειτουργούν τόσο ως νόμισμα όσο και ως εικονικό λογιστικό σύστημα.

Για να χρησιμοποιήσετε κρυπτονομίσματα, χρειάζεστε ένα πορτοφόλι “crypto wallet”.

Αυτό μπορεί να είναι μια υπηρεσία που βασίζεται σε cloud ή είναι αποθηκευμένο στον υπολογιστή σας ή το κινητό σας.

Είναι ουσιαστικά ένα εργαλείο μέσω του οποίου αποθηκεύετε τα κλειδιά κρυπτογράφησης που επιβεβαιώνουν την ταυτότητά σας και συνδέονται με τα crypto σας.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από τη χρήση κρυπτονομισμάτων;

Τα κρυπτονομίσματα εξακολουθούν να είναι σχετικά νέα και η αγορά αυτών είναι πολύ ασταθής.

Δεδομένου ότι δεν χρειάζονται τράπεζες ή οποιοδήποτε άλλο τρίτο πρόσωπο για να τα ρυθμίσει, τείνουν να είναι ανασφάλιστα και είναι δύσκολο να μετατραπούν σε μια μορφή υλικού νομίσματος.

Επιπλέον, καθώς τα κρυπτονομίσματα είναι άυλα περιουσιακά στοιχεία βασισμένα στην τεχνολογία, μπορούν να παραβιαστούν όπως κάθε άλλο άυλο περιουσιακό στοιχείο τεχνολογίας.

Τέλος, εφόσον αποθηκεύετε τα κρυπτονομίσματα σας σε ένα ψηφιακό πορτοφόλι, εάν χάσετε το “crypto wallet” σας (ή πρόσβαση σε αυτό ή σε αντίγραφα ασφαλείας του), έχετε χάσει ολόκληρη την επένδυσή σας.

Tips για προστασία και σωστή επένδυση

Ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές για να προστατεύσετε τα κρυπτονομίσματα σας και να τα επενδύετε σωστά:

1. Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε επαρκώς την λειτουργία τους

Πριν επενδύσετε σε ένα κρυπτονόμισμα, βεβαιωθείτε ότι καταλαβαίνετε πώς λειτουργεί, πού μπορεί να χρησιμοποιηθεί και πώς να το ανταλλάξετε.

Διαβάστε τις ιστοσελίδες για το ίδιο το νόμισμα (όπως το Ethereum, το Bitcoin ή το Litecoin).

Επιπρόσθετα, διαβάστε ανεξάρτητα άρθρα για τα κρυπτονομίσματα που εξετάζετε.

2. Χρησιμοποιείστε αξιόπιστο crypto wallet

Κάντε την απαραίτητη έρευνα για να επιλέξετε το σωστό πορτοφόλι για τις ανάγκες σας.

Εάν επιλέξετε να το διαχειρίζεστε με μια τοπική εφαρμογή στον υπολογιστή ή το κινητό σας, τότε θα πρέπει να το προστατεύσετε ανάλογα με το επίπεδο της επένδυσής σας.

Ακριβώς όπως δεν θα κουβαλούσατε ένα εκατομμύριο δολάρια σε μια χάρτινη σακούλα, μην επιλέξετε ένα άγνωστο ή λιγότερο γνωστό πορτοφόλι για να προστατεύσετε το κρυπτονόμισμα σας.

3. Να έχετε πάντα ένα Plan B

Σκεφτείτε τι θα συμβεί αν χαθεί ή κλαπεί ο υπολογιστής ή το κινητό σας (ή οπουδήποτε αποθηκεύετε το πορτοφόλι σας) ή εάν δεν έχετε πρόσβαση σε αυτό.

Χωρίς μια εναλλακτική λύση, δεν θα έχετε κανέναν τρόπο να ανακτήσετε το κρυπτονόμισμα σας και θα μπορούσατε να χάσετε την επένδυσή σας.

Πηγή: Oswego

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Phaedon Wallace

Τελειόφοιτος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΠΑΔΑ με κατεύθυνση Marketing και αρθρογράφος στο Business Review Greece. Αρθρογραφεί με τετραετή εμπειρία κυρίως για θέματα productivity, marketing και ψυχολογίας. Επιπλέον, διαθέτει εμπειρία σε social media management και SEO. Κατέχει πτυχία Αγγλικών, Γερμανικών και Ιταλικών. Είναι ένας άνθρωπος που του αρέσει η αναζήτηση, αναγνωρίζει την σημασία της ψυχικής υγείας, του αρέσει η ομαδική δουλειά, είναι υποστηρικτικός και δεν παύει να εξελίσσεται τόσο στην επαγγελματική του σταδιοδρομία, όσο και στην καθημερινή του ζωή.