Τι είναι το offshoring;

Τι είναι το offshoring;

Το offshoring αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα trends των τελευταίων τριών δεκαετιών

Το offshoring είναι μια επιχειρηματική πρακτική κατά την οποία μια εταιρεία μεταφέρει μια ποικιλία διαφορετικών λειτουργιών σχετικά με υπηρεσίες σε άλλες χώρες.

Μερικές φορές, οι εταιρείες επιλέγουν αυτή τη μέθοδο για να αυξήσουν την αποδοτικότητα και να μεγιστοποιήσουν τις δυνατότητες παραγωγής.

Άλλες φορές, μπορεί να την επιλέγουν για να εξοικονομήσουν χρήματα.

Εάν ασχολείστε με οποιαδήποτε ηγετική θέση μιας εταιρείας, το να γνωρίζετε για το offshoring θα σας βοηθήσει να προσδιορίσετε εάν είναι η σωστή στρατηγική για την εταιρεία σας.

Πότε γίνεται offshoring;

Το offshoring γίνεται όταν μια εταιρεία αποκαθιστά μια επιχειρηματική μονάδα, διαδικασία ή λειτουργία σε μια χώρα όπου το κόστος εργασίας είναι χαμηλότερο.

Κατά την διάρκεια των διαδικασιών offshoring, οι υπόλοιπες επιχειρηματικές λειτουργίες της εταιρείας συνεχίζουν να λειτουργούν στη χώρα προέλευσής τους.

Μια offshore εταιρεία προσλαμβάνει συχνά ένα τοπικό εργατικό δυναμικό για να εκτελεί τις ίδιες επαγγελματικές ευθύνες με εκείνο στη χώρα προέλευσης της επιχείρησης.

Μόλις η εταιρεία επιλέξει τοποθεσία και προσλάβει προσωπικό, οι επιχειρηματικές λειτουργίες συνεχίζονται όπως ήταν πριν, αλλά με χαμηλότερο κόστος.

Τα πλεονεκτήματα

1. Μεγαλύτερη διαθεσιμότητα

Οι εταιρείες μπορούν να επιτύχουν μεγαλύτερη διαθεσιμότητα για τους πελάτες τους, εάν το offshoring πραγματοποιείται σε τοποθεσίες που τους επιτρέπουν να προσφέρουν 24ωρη εξυπηρέτηση πελατών στην αρχική ζώνη ώρας της εταιρείας.

Αυτή η διαθεσιμότητα μπορεί να μην είναι εφικτή με οικονομική τιμή στην αρχική ζώνη ώρας της εταιρείας.

Όμως η offshore αγορά μπορεί να το καταστήσει δυνατό με ακόμη χαμηλότερο κόστος.

2. Μειωμένο εργατικό κόστος

Το offshoring επιτρέπει στις επιχειρήσεις να πληρώνουν λιγότερο για διαδικασίες όπως η κατασκευή, η υποστήριξη πελατών, η ανάπτυξη τεχνολογίας πληροφοριών και η κωδικοποίηση.

Αυτό συμβαίνει επειδή αυτές οι υπηρεσίες μπορεί να κοστίζουν λιγότερο για να πραγματοποιηθούν στην offshore τοποθεσία.

3. Μικρότερη φορολογική επιβάρυνση

Οι χώρες στις οποίες κυριαρχεί η offshore εργασία συχνά αναζητούν τρόπους να δώσουν κίνητρο στις εταιρείες να ιδρύσουν οργανισμούς και να προσλάβουν ντόπιους εργαζόμενους ως όφελος για την τοπική τους οικονομία.

Για να γίνει αυτό, ένας χαμηλότερος φορολογικός συντελεστής μπορεί να συμβάλει στην αντιστάθμιση του κόστους για μια εταιρεία για τη δημιουργία των προαναφερθέντων.

4. Αυξημένες ταμειακές ροές

Με μειωμένα λειτουργικά έξοδα, μια επιχείρηση μπορεί να βελτιώσει τις ταμειακές τις ροές. Η “απελευθέρωση” των μετρητών επιτρέπει την επανεπένδυση στην έρευνα και την ανάπτυξη και την αύξηση της κερδοφορίας.

Tips σχετικά με το offshoring και την εφαρμογή του

1. Λάβετε υπόψη τις ανάγκες και τους στόχους σας

Προσπαθώντας να προσδιορίσετε εάν η επιλογή του offshoring είναι η σωστή για την εταιρεία σας, εξετάστε προσεκτικά τους λόγους για τους οποίους εξετάζετε το ενδεχόμενο αυτό.

Αναλύστε τα επιθυμητά αποτελέσματα και στόχους και αναπτύξτε κριτήρια αξιολόγησης για αυτά.

2. Περιγράψτε το σχέδιο της Offshore αγοράς σας

Είναι σημαντικό να συνεργαστείτε με την ομάδα σας και άλλους ενδιαφερόμενους για να σχεδιάσετε ένα προκαταρκτικό σχέδιο.

Για την επιτυχή εφαρμογή ενός offshoring προγράμματος, είναι σημαντική η χαρτογράφηση βασικών λεπτομερειών, όπως:

  • Eπιλογές για γεωγραφικές τοποθεσίες
  • Διαθεσιμότητα γραφείων ή χώρων παραγωγής
  • Η προσβασιμότητα του εργατικού δυναμικού
  • Οι απαιτήσεις χρηματοδότησης

3. Αναλύστε πιθανούς κινδύνους

Τα βασικά ζητήματα θα πρέπει να περιλαμβάνουν τη σταθερότητα της κυβέρνησης και της υποδομής της τοποθεσίας που επιλέξατε.

Επιπλέον, πρέπει να λάβετε υπόψη τη διαθεσιμότητα ειδικευμένων υπαλλήλων και την οικονομική σκοπιμότητα εφαρμογής του offshoring προγράμματος.

Είναι καλή ιδέα να κάνετε μια ανάλυση κόστους-οφέλους πριν πάρετε κάποια απόφαση.

4. Αναπτύξτε ένα σχέδιο για τον μετριασμό των κινδύνων

Αφού αναλύσετε τους πιθανούς κινδύνους, καθορίστε παράγοντες μετριασμού για κάθε έναν που εντοπίσατε.

Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την εφαρμογή ελέγχων και την παροχή σχεδίων δράσης στους διαχειριστές έργων.

5. Brainstorming με άλλους επαγγελματίες

Αξιοποιήστε τις γνώσεις και την εμπειρία άλλων επαγγελματιών της ομάδας σας, ειδικά εάν κάποιος από αυτούς έχει συμμετάσχει ποτέ σε επιτυχημένη εφαρμογή προγράμματος offshoring.

Αφιερώστε χρόνο για να κάνετε ερωτήσεις και αντιμετωπίστε τις ανησυχίες που μπορεί να έχετε σχετικά με την εφαρμογή ενός τέτοιου σχεδίου.

Πηγή: Indeed

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Phaedon Wallace

Τελειόφοιτος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΠΑΔΑ με κατεύθυνση Marketing και αρθρογράφος στο Business Review Greece. Αρθρογραφεί με τετραετή εμπειρία κυρίως για θέματα productivity, marketing και ψυχολογίας. Επιπλέον, διαθέτει εμπειρία σε social media management και SEO. Κατέχει πτυχία Αγγλικών, Γερμανικών και Ιταλικών. Είναι ένας άνθρωπος που του αρέσει η αναζήτηση, αναγνωρίζει την σημασία της ψυχικής υγείας, του αρέσει η ομαδική δουλειά, είναι υποστηρικτικός και δεν παύει να εξελίσσεται τόσο στην επαγγελματική του σταδιοδρομία, όσο και στην καθημερινή του ζωή.