Τι φοβάσαι να χάσεις – Ρίσκα και Ασυμμετρίες της ζωής

Τι φοβάσαι να χάσεις – Ρίσκα και Ασυμμετρίες της ζωής

Τι φοβάσαι να χάσεις

Το βιβλίο του Nassim Nicholas Taleb με τίτλο “Τι φοβάσαι να χάσεις” είναι ένα δοκίμιο για τις ασυμμετρίες και τα ρίσκα της καθημερινής ζωής. Και όπως λέει και ο Taleb… “δεν υπάρχει τίποτα δίχως προσωπικό διακύβευμα”.

Διατηρώντας το ίδιο ύφος και την ίδια ειρωνεία που επικρατεί στα βιβλία του Taleb, βλέπουμε μερικές ιδέες οι οποίες αξίζουν τον χρόνο μας και καλό θα ήταν να τις σκεφτούμε σε μεγαλύτερο βάθος προτού συνεχίσουμε.

Πάμε να δούμε κάποιες από τις αγαπημένες μου!

Τι φοβάσαι να χάσεις: Ο καθένας προωθεί το δικό του βιβλίο!

Στην εισαγωγή του βιβλίου αυτού αναφέρεται η ιδέα του Taleb ότι δεν πρέπει να δεχόμαστε συμβουλές από κάποιον που δίνει συμβουλές επαγγελματικά, εκτός κι αν υπάρχει κάποια ποινή για τις συμβουλές του ή όπως λέει και παρακάτω στο βιβλίο “Προσοχή στο άτομο που δίνει συμβουλές, λέγοντας ότι μια συγκεκριμένη πράξη είναι “για το καλό σας”, ενώ είναι και για το δικό του καλό, αλλά αν ζημιωθείτε εσείς εκείνος δεν θα επηρεαστεί άμεσα.”

Το προσωπικό διακύβευμα συνοδεύεται πάντα από σύγκρουση συμφερόντων.

Όταν όμως απουσιάζει το προσωπικό διακύβευμα πέφτουμε θύματα της μονοπολιτισμικότητας και της συλλογικής οφθαλμαπάτης.

Προσοχή μεγάλη λοιπόν στις συμβουλές που ακούτε, στους επηρεασμούς που δέχεστε από τους ανθρώπους γύρω σας.

Μην μου πεις τι νομίζεις, πες μου τι περιέχει το χαρτοφυλάκειό σου.

Τι φοβάσαι να χάσεις: Η ελευθερία δεν είναι ποτέ ελεύθερη

Υπάρχει μια ιστορία στην οποία ένας σκύλος υπερηφανεύεται σε έναν λύκο για όλες τις ανέσεις και τις πολυτέλειες που έχει, προσπαθώντας να πείσει τον λύκο να εξημερωθεί και αυτός!

Κάποια στιγμή ο λύκος ρωτάει τον σκύλο για το κολάρο του και τρομάζει όταν καταλαβαίνει ποια είναι η χρήση του… “Από τα γεύματά σας, δεν θέλω τίποτα”… είπε και έφυγε τρέχοντας.

Το ερώτημα που επικρατεί εδώ είναι το εξής: Εσύ τι θα ήθελες να είσαι: Λύκος ή Σκύλος;

Θυμήσου όμως πως η ελευθερία εμπεριέχει κινδύνους, αληθινό προσωπικό διακύβευμα ισούται με ρίσκο.

Μια άλλη πτυχή του διλήμματος μεταξύ σκύλου και λύκου είναι και η αίσθηση της ψευδούς σταθερότητας.

Η ζωή του σκύλου μπορεί να φαίνεται σταθερή, φανταχτερή, ασφαλής, αλλά αν δεν υπάρχει ιδιοκτήτης, ο σκύλος δεν επιβιώνει.

Ενώ από την άλλη ένας λύκος εκπαιδεύεται για να επιβιώσει.

Κάντε αυτή την ιστορία προβολή στην σχέση μεταξύ υπάλληλου και εργοδότη και θα καταλάβετε τι ακριβώς εννοώ…

Τι φοβάσαι να χάσεις: Η κόντρα στο συμφέρον κάποιου είναι δείκτης μη π@π@ρολογίας

Στον σημερινό κόσμο η χρήση των πολλών στατιστικών στοιχείων, η χρήση των πολλών διαγραμμάτων και πινάκων είναι ένας εύκολος τρόπος για να μπερδέψεις τους αναγνώστες, να καθοδηγήσεις προς τα εκεί που θέλεις την γνώμη αλλά και να δείξεις ότι και καλά κάτι ξέρεις.

Όταν όμως βγαίνεις και αντικρούεις κάποιου άλλου το συμφέρον, τότε ρισκάρεις και καλά θα κάνεις να γνωρίζεις το θέμα σου.

“Θα πρέπει κανείς να δίνει μεγαλύτερη βαρύτητα σε έρευνες που, ενώ είναι αυστηρές, αντικρούουν άλλους συναδέλφους, ειδικά αν περιλαμβάνουν κάποιο τίμημα και το ενδεχόμενο να πληγεί η φήμη του συγγραφέα. Επιπλέον, Κάποιος με μεγάλη δημόσια παρουσία που είναι αμφιλεγόμενος και αναλαμβάνει κινδύνους για να εκφράσει τη γνώμη του είναι λιγότερο πιθανό να λέει π@π@ρολογίες”.

Nassim Nicholas Taleb

Ένα συμπέρασμα:

Διαβάζοντας αυτό το εξαιρετικό βιβλίο αντιλήφθηκα την σημασία του ρίσκου στην ζωή μας.

Όταν δεν έχουμε προσωπικό διακύβευμα σε αυτό που κάνουμε συνήθως έχουμε χαζομάρα.

Το να π@π@ρολογείς, όπως λέει ο αγαπητός Nassim Nicholas Taleb είναι το μόνο εύκολο στον κόσμο αυτόν και το αντικρίζουμε συνεχώς γύρω μας.

Όταν όμως λαμβάνεις θέση και κινδυνεύεις να εκτεθείς, εκεί αλλάζει η ιστορία.

Η ζωή μας είναι γεμάτη παρανοήσεις και γεμάτη πλάνες.

Δεν είμαι ο ειδικός, όμως καλό θα ήταν να γνωρίζουμε τους κινδύνους που υπάρχουν γύρω μας. Κάποιοι μάλιστα βρίσκονται εδώ για το καλό μας.

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Γιάννης Κύρτσης

Φοιτητής Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, σύμβουλος ακινήτων στην Liberty Real Estate, αρθρογράφος, Content Creator και δημιουργός της σελίδας Johnny&Books. Αρθρογραφεί στο Business Review Greece για Βιβλία, Αυτοβελτίωση και ορολογίες επιχειρηματικότητας και οικονομίας. Ένας νέος με μεγάλο πάθος για τα βιβλία, καθώς αυτά του άλλαξαν την ζωή, με όνειρο να μεταδώσει αυτή την τρέλα στους ανθρώπους γύρω του κάνοντάς τους καλύτερους!