Του Χρήστου Αλωνιστιώτη, Senior Portfolio Manager of XSpot Wealth
Το περασμένο Σαββατοκύριακο οι αγορές συγκλονίστηκαν από την κατάρρευση της αμερικανικής SVB με ενεργητικό περί τα $210 δισ. Για 48 ώρες η Fed και το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών συσκέπτονταν ώστε να δώσουν λύση πριν ανοίξουν οι αγορές στην Ασία.
Η λύση βρέθηκε με τις αρμόδιες Αρχές να αποφασίζουν την πλήρη διασφάλιση όλων των καταθετών της τράπεζας, αλλά και όλων των καταθετών άλλων τραπεζών που θα βρίσκονταν σε δύσκολη θέση.
Μέχρι και σήμερα που γράφεται αυτό το άρθρο, έχει κλείσει και η Silvergate. Ενώ αργά την Πέμπτη διασώθηκε και η First Republic με $30 δισ. τα οποία δόθηκαν από συνασπισμό 11 άλλων αμερικανικών τραπεζών με τις J.P. Morgan Και Bank of America να ηγούνται της προσπάθειας.
Όμως, στο ξεκίνημα της εβδομάδας υπήρξε μια ακόμα πιο σοκαριστική εξέλιξη. Η όγδοη μεγαλύτερη επενδυτική, με ενεργητικό που προσεγγίζει τα $1,0 τρισ., βρέθηκε κάτω από ισχυρότατες πιέσεις με τη μετοχή να υποχωρεί ακόμα και 30%.
Η Credit Suisse βάδιζε σε πλήρη κατάρρευση και άπαντες έκαναν σενάρια για τις επιπτώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο. Η SNB, αρχικά απέφευγε να τοποθετηθεί, όμως ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα για βοήθεια, με μια αρχική βοήθεια ύψους 54 δισ. ελβετικών φράγκων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Credit Suisse διαθέτει καταθέσεις ύψους 229 δισ. ελβετικών φράγκων, οι οποίες βέβαια δεν έχουν καμία σχέση με τις καταθέσεις 380 δισ. ελβετικών φράγκων που είχε το 2021 και το 2022.
Την πτώση της μετοχής ακολούθησε ολόκληρος ο τραπεζικός κλάδος στην Ευρωζώνη κάτι το οποίο ήταν απόλυτα αναμενόμενο.
Μετά από 7 ημέρες τραπεζικής κρίσης, οι απώλειες του τραπεζικού κλάδου σε Αμερική και Ευρώπη, είναι σημαντικές.
Κεντρικές Τράπεζες: Το μεγάλο δίλημμα
Η τραπεζική κρίση έρχεται την ώρα που οι κεντρικές τράπεζες βρίσκονται σε διαρκή μάχη με τον πληθωρισμό.
Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν τελικά οι κεντρικές τράπεζες θα μπορέσουν να φέρουν εις πέρας και το έργο της μείωσης του πληθωρισμού και το έργο της σταθεροποίησης του τραπεζικού συστήματος.
Όλα δείχνουν ότι για κάποιο διάστημα θα τα προσπαθήσουν και τα δυο. Από τη μια θα συνεχίσουν τις αυξήσεις επιτοκίων (όπως έκανε ήδη η ΕΚΤ) και από την άλλη θα προσπαθούν να διασώσουν τις τράπεζες δημιουργώντας ένα παράλληλο ταμείο ρευστότητας.
Για παράδειγμα στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τη J.P. Morgan, το ταμείο αυτό είναι ύψους $2 τρισ.
Ο επόμενος μήνας αναμένεται ότι θα είναι εξαιρετικά κρίσιμος για τις συνολικές αποφάσεις που καλούνται να λάβουν οι κεντρικές τράπεζες.
Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, οι αυξήσεις επιτοκίων αναμένεται ότι θα συνεχιστούν και οι κεντρικές τράπεζες δεν θα αλλάξουν κάτι από όσα ήδη είναι γνωστά.
Με απλά λόγια, όσο και αν αυτό μοιάζει παράλογο, από τη μια θα «στραγγίζουν» το σύστημα από ρευστότητα και από την άλλη θα παρέχουν όση ρευστότητα μπορεί αυτό να χρειαστεί.
Αν η δεύτερη πρακτική αποδειχθεί μεγαλύτερης δυναμικής από την πρώτη, τότε οι αγορές θα κινηθούν ανοδικά.
Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό στους επόμενους 24 μήνες, εξακολουθούν να
κινούνται πτωτικά και βρίσκονται στο 2,37%.
Όσον αφορά στην επερχόμενη συνεδρίαση της Fed, εκτιμούμε ότι όλα θα κριθούν από μια και μόνο αναφορά. Από τις εκτιμήσεις για το terminal rate.
Μέχρι και πριν από τα δυο τραπεζικά συμβάντα, οι αγορές τιμολογούσαν terminal rate στο 5,1% με δεδομένη την αύξηση στο 5,5%.
Ωστόσο, η τραπεζική κρίση είναι πιθανό να αποτρέψει αυτή την αναφορά. Αν αυτό γίνει πραγματικότητα οι αγορές θα αντιδράσουν με ένα ξέφρενο ανοδικό ράλι.
Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να αποκλιμακώνεται με τη συνολική ζήτηση των τιμών να καταγράφει κατακόρυφη πτώση.
Ο δείκτης PPI Final Demand, είναι leading indicator της οικονομίας καθώς αποτυπώνει την πρόθεση των εταιριών να μετακλύσουν το αυξανόμενο κόστος στον καταναλωτή.
Ο κλάδος κατοικίας, ο οποίος τους τελευταίους μήνες βιώνει τη δική του ύφεση, φαίνεται να δείχνει σημάδια ότι ένας πυθμένας είναι κοντά. Πότε θα υπάρξει αυτός ο πυθμένας;
Όταν τα επιτόκια θα αρχίσουν να μειώνονται. Όσο το γρηγορότερα συμβεί αυτό, τόσο μεγαλύτερες οι πιθανότητες να μην υπάρξει βαθιά κρίση στον κλάδο κατοικίας, ο οποίος θα συμπαρασύρει ολόκληρη την οικονομία σε βαθιά ύφεση.
Τραπεζική Κρίση: Ευκαιρία για πλήρη επανεξέταση της ασφάλειας των κεφαλαίων
Οι συνεχόμενες τραπεζικές κρίσεις των τελευταίων ημερών αναδεικνύουν ένα ερώτημα το οποίο μέχρι σήμερα κανένας δεν πίστευε ότι θα χρειαζόταν να απαντηθεί.
Είναι τα χρήματά μου ασφαλή όσο κάθονται σε κάποιον τραπεζικό λογαριασμό; Η απάντηση είναι, όχι.
Όπως πολύ σωστά είπε ο γνωστός hedge fund manager, Bill Ackman, υπάρχουν δυο ειδών τράπεζες:
Οι υπερ-τράπεζες (αυτές στις οποίες είσαι
πραγματικός καταθέτης)Όλες οι υπόλοιπες (αυτές στις οποίες είσαι
“κακός πιστωτήςΥπάρχουν όμως τρόποι να διαθέτει κάποιος μετρητά με το πλεονέκτημα ότι δε μπορεί να του τα πειράξει καμία τράπεζα, καθώς ούτε και να εγκλωβιστεί.
Bill Ackman
Η Ευρώπη φαίνεται ότι ξεπέρασε, προς το παρόν, την αναταραχή που προκάλεσε αρχικά η κατάρρευση της SVB, και στη συνέχεια η παρ’ολίγον κατάρρευση της Credit Suisse.
Ωστόσο ανάλογα «επεισόδια μίνι – κρίσεων» είναι πιθανό να επαναληφθούν στο μέλλον, όπως εξηγεί στο euronews ο Δημήτρης Καντζέλης, διευθύνων σύμβουλος της XSpot Wealth.
Ο λόγος είναι ότι η επιλογή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να συνεχίσει τις αυξήσεις επιτοκίων μέχρι να τιθασεύσει τον πληθωρισμό.
«Όταν η ΕΚΤ έχει να αντιμετωπίσει τόσο υψηλό πληθωρισμό, ο μόνος της στόχος είναι να ρίξει τον πληθωρισμό πολύ γρήγορα» σημειώνει ο Δ. Καντζέλης.
«Θεωρούμε ότι η απόφαση που έχει ληφθεί για αύξηση των επιτοκίων δε θα αλλάξει. Αν αλλάξει αυτή η πολιτική, το πρόβλημα θα επιδεινωθεί, γιατί φαίνεται ότι ο πληθωρισμός δεν μειώνεται εύκολα.»
Γιατί όμως η ΕΚΤ επιμένει τόσο πολύ στο να ρίξει τον πληθωρισμό, παρά τους εμφανείς κινδύνους για την ευρωπαϊκή οικονομία;
«Οι κινήσεις των Κεντρικών Τραπεζών πρέπει να είναι γρήγορες και αποτελεσματικές. Πρέπει να τελειώνουμε με τον πληθωρισμό. Διαφορετικά, αν τα επιτόκια μείνουν πολύ υψηλά για μεγάλο χρονικό διάστημα, υπάρχει κίνδυνος να “καεί” η οικονομία, επιχειρήσεις να κλείσουν, νέα κύματα ανεργίας. Κάτι τέτοιο η ευρωπαϊκή οικονομία – με τον προστατευτισμό που την χαρακτηρίζει- δε θα μπορέσει να το αντιμετωπίσει εύκολα και για μια χώρα σαν την Ελλάδα τα πράγματα θα είναι ακόμη πιο δύσκολα» τονίζει ο Δ. Καντζέλης.
Οι κίνδυνοι για την Ελλάδα
Ακριβώς αυτό είναι ένα σημείο στο οποίο επιμένει ο Δ. Καντζέλης. Η Ελλάδα έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που την καθιστούν πιο ευάλωτη από τις άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες, σε περίπτωση παρατεταμένης κρίσης.
«Η σκέψη μου αρχικά πηγαίνει στη ρευστότητα» λέει ο Δ. Καντζέλης. «Η Ελλάδα δεν πρέπει να αντιμετωπίσει ξανά κρίση ρευστότητας. Το πρόβλημα είναι ότι -ούσα περιφερειακή οικονομία της Ευρώπης- αν υπάρξει πρόβλημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι δεδομένο ότι οι επενδυτές θα αρχίσουν να αφαιρούν ρίσκο από τις πιο “αναδυόμενες” αγορές.
Σε μία τέτοια περίπτωση μία αγορά όπως αυτή της Ελλάδας θα μπορούσε να δεχθεί υψηλή πίεση σε ότι αφορά στην ρευστότητα. Και αν αυτό συνδυαστεί με το γεγονός ότι επιχειρήσεις και νοικοκυριά θα αναγκαστούν (λόγω του υψηλού κόστους διαβίωσης) να προχωρήσουν στο δικό τους risk management, η κατάσταση θα δυσκολέψει πολύ.
Υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις που έχουν ανοιχτά δάνεια, το κόστος εξυπηρέτησης των οποίων έχει ανέβει πολύ υψηλά, ίσως σε επίπεδα μη εξυπηρετούμενα για πολλούς. Οι πτωχεύσεις καθυστερούν πάντοτε 6-12 μήνες μέχρι να αποτυπωθούν στην πραγματική οικονομία.»
Τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο σύνολο της Ευρώπης, οι αλυσιδωτές αντιδράσεις από την πίεση που δέχονται νοικοκυριά και επιχειρήσεις είναι δύσκολο να προβλεφθούν.
«Είναι δεδομένο ότι η αύξηση του κόστους ζωής έχει επιφέρει μεγάλη πίεση όχι μόνο στα χαμηλότερα εισοδήματα, αλλά και στα μεσαία και στα υψηλότερα εισοδήματα» εξηγεί ο Δ. Καντζέλης.
«Σε ότι αφορά στα δάνεια, οι δικές μας αναλύσεις δείχνουν ότι μεγάλο ποσοστό των δανειοληπτών έχει «κλειδώσει» σταθερά επιτόκια για το επόμενο διάστημα. Όμως όσο ο πληθωρισμός δεν υποχωρεί και αναγκαστικά τα επιτόκια παραμένουν υψηλά, οι δυσκολίες για τα νοικοκυριά, αλλά και για τις επιχειρήσεις θα κλιμακώνονται. Επίσης, πρέπει να λάβουμε υπόψη και τους ανθρώπους που θέλουν να πάρουν τώρα δάνειο: για αυτούς το κόστος είναι απαγορευτικό.»
Σχετικά με την XSpot Wealth
Η XSpot Wealth (EU) Ltd. ιδρύθηκε το 2014 και είναι μια πλήρως αδειοδοτημένη Ευρωπαϊκή Επενδυτική Εταιρεία. Έχει αδειοδοτηθεί και εποπτεύεται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (CySEC – αριθμό άδειας 235/14), την αρμόδια εποπτική και ρυθμιστική αρχή για τις επιχειρήσεις παροχής επενδυτικών υπηρεσιών στην Κύπρο.
Διαθέτει γραφεία σε Λονδίνο, Κύπρο, Αθήνα, Ηράκλειο Κρήτης και Ντουμπάι, με δυνατότητα παροχής υπηρεσιών σε 30 χώρες εντός ΕΕ και άλλες 10 εκτός.
Η βασική ιδέα και φιλοσοφία είναι να φέρει μία νέα εποχή στις επενδύσεις κάνοντάς τις προσιτές σε όλους και όχι απλά σε λίγους, αντιμετωπίζοντας με απόλυτη σοβαρότητα όλα τα ζητήματα ασφάλειας των κεφαλαίων.
Όλα τα κεφάλαια των πελατών που έχουν κατατεθεί στην XSpot διαχωρίζονται πλήρως από τα κεφάλαια της εταιρείας και διατηρούνται σε ξεχωριστούς τραπεζικούς λογαριασμούς.
Αυτό διασφαλίζει ότι τα χρήματα που ανήκουν σε πελάτες δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για οποιονδήποτε άλλο σκοπό. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.