Οι αγορές ανεβαίνουν παρά τις ανησυχίες: Νέα πολύμηνα υψηλά για τους δείκτες

Οι αγορές ανεβαίνουν παρά τις ανησυχίες: Νέα πολύμηνα υψηλά για τους δείκτες

Εικόνες Άρθρων και Βιβλίων (47)

Του Χρήστου Αλωνιστιώτη, Senior Portfolio Manager of  XSpot Wealth.

Μια ακόμα θετική εβδομάδα για τους δείκτες, η πέμπτη συνεχόμενη για τον S&P 500 και η όγδοη συνεχόμενη για το Nasdaq. Η τελευταία φορά που ο Nasdaq σημείωσε ανοδικό σερί οκτώ εβδομάδων ήταν την περίοδο του καλοκαιριού του 2021, με το ράλι να συνεχίζεται και για το υπόλοιπο του έτους.

NASDAQ: Προς νέα υψηλά;

Η πτώση των αγορών το 2022 ήταν μια από τις μεγαλύτερες σε διάρκεια καθώς έφτασε ακριβώς στο μέσο όρο μιας bear market, ο οποίος είναι 284 ημέρες. Το παρακάτω εβδομαδιαίο γράφημα, δείχνει ξεκάθαρα ότι η πολυετής ανοδική τάση του αμερικανικού τεχνολογικού δείκτη, παρέμεινε σε ισχύ καθόλη τη διάρκεια του bear market.

Πλέον, ο Nasdaq σε ρόλο οδηγού των αμερικανικών αγορών, βρίσκεται σε όλο και μικρότερη απόσταση από τα ιστορικά του υψηλά και όλα δείχνουν ότι είναι θέμα χρόνου να τα φτάσει και πάλι.

Πηγή: Bloomberg

Η άνοδος των μετοχών γίνεται διαρκώς επιθετικότερη καθώς το επενδυτικό ενδιαφέρον διαχέεται σε μεγαλύτερο βάθος στον S&P 500, ενώ επιθετικές αγορές έχουμε και στον Russell 2000, ο οποίος είχε μείνει πίσω αλλά πλέον φαίνεται ότι θα καλύψει σύντομα τη διαφορά που τον χωρίζει από τον S&P500.

Αυτό συνιστά μια ακόμα επενδυτική ευκαιρία την οποία είχαμε εντοπίσει και αναφέρει στο αμέσως προηγούμενο report μας.

Πηγή: Bloomberg

Επιπρόσθετα, η λίστα με τις μετοχές οι οποίες σημειώνουν νέα υψηλά 52 εβδομάδων μεγαλώνει καθημερινά, χαρακτηριστικό του βάθους της αγοράς αλλά και μιας υγιούς ανοδικής τάσης.

Αυτό είναι κάτι που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την επικρατούσα εικόνα από πολλούς αναλυτές και είναι ένα κρίσιμο χαρακτηριστικό το οποίο επίσης είχαμε επαρκώς εξηγήσει στο προηγούμενο report μας.

Με τα εταιρικά κέρδη να σημειώνουν συνεχώς εκπλήξεις, είναι φανερό ότι οι εκτιμήσεις για earnings recession ήταν άστοχες. Για να το πούμε ακριβέστερα, αφορούσαν κυρίως στις μετοχές του τεχνολογικού κλάδου, οι οποίες ωστόσο κατάφεραν να ανακάμψουν σχετικά γρήγορα και να ανακαλύψουν νέες και πολλά υποσχόμενες πηγές εσόδων από την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Για μια ακόμα φορά, ο φόβος των επενδυτών αποδείχθηκε υπερβολικός και πλέον οι συνεδριάσεις της Wall Street χαρακτηρίζονται από ένα εμφανές στοιχείο: τη βίαιη αγορά μετοχών από το retail και από τους μεγάλους institutional επενδυτές οι οποίοι έχουν μείνει εκτός αγοράς την ώρα που οι δείκτες προσπαθούν να προσεγγίσουν τα προηγούμενα ιστορικά υψηλά τους.

Με το positioning να παραμένει εξαιρετικά αρνητικό, επαναλαμβάνουμε ότι το “pain trade” εξακολουθεί να είναι η περαιτέρω άνοδος των αγορών. Ιδιαίτερα από τη στιγμή που και η μεταβλητότητα βρέθηκε κατά τη διάρκεια της εβδομάδας κάτω από το 15. Η χαμηλή μεταβλητότητα
μπορεί να παραμείνει για χρόνια, σε αντίθεση με την υψηλή μεταβλητότητα η οποία είναι βραχύβια (συγκριτικά με το κύκλο των αγορών).

FED: Παύση στις αυξήσεις επιτοκίων μετά από 15 μήνες

Η πολυπόθητη παύση στην άνοδο των επιτοκίων ήρθε στη συνεδρίαση της Fed την Τετάρτη 14
Ιουνίου. Ωστόσο, ήρθε και με μια έκπληξη καθώς ο επικεφαλής της Fed, δήλωσε ότι:

Η Fed αποφάσισε να σταματήσει τις αυξήσεις επιτοκίων ώστε να δει πως εξελλίσεται η πορεία της οικονομίας και του πληθωρισμού, καθώς η αυξήσεις επιτοκίων ήταν μεγάλες και γρήγορες και ακόμα δεν έχει φανεί η πλήρης επίπτωση αυτής της πολιτικής. Έτσι, στην επόμενη συνεδρίαση μια νέα αύξηση επιτοκίων δεν πρέπει να αποκλειστεί.

Jerome Powell
Jerome Powell

Οι αγορές αντέδρασαν άμεσα αρνητικά, όμως έκλεισαν τη συνεδρίαση στο πράσινο. Είναι σαφές ότι οι επενδυτές δεν έδειξαν να ανησυχούν για το μήνυμα αυτό καθώς μοιάζει εντελώς παράλογο, την ώρα που ο πληθωρισμός βρέθηκε στο 4,0% που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από το 2021 και την ώρα που οι εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό τον Ιούνιο, δείχνουν νέα μεγάλη πτώση (κάτω και από το 3,5%).

Πιθανότατα, ο επικεφαλής της Fed να προέβη σε αυτή τη δήλωση για δυο λόγους: είτε για να καταστήσει σαφές ότι η μάχη για τον πληθωρισμό δεν έχει τελειώσει, είτε ως μια γραμμή άμυνας ώστε οι αγορές να μην πραγματοποιήσουν ένα ανεξέλεγκτο ράλι. Αν είναι το δεύτερο, τότε η προσπάθεια απέτυχε.

AI: Το μέλλον που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει

Είναι γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες οι αγορές βρίσκονται σε μια «τρέλα» γύρω από το οτιδήποτε έχει να κάνει με την Τεχνητή Νοημοσύνη. Όσες τεχνολογικές εταιρίες βρίσκονται στο επίκεντρο, βλέπουν τις αποτιμήσεις τους να απογειώνονται.

Από τη μια οι εταιρίες που βρίσκονται στο core business όπως αυτές με την παραγωγή μικροτσιπ και από την άλλη οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρίες. Δικαίως σε πρώτη φάση, τα φώτα να εστιάζουν εκεί.

Όμως, στην πραγματικότητα, το AI ήρθε για να αλλάξει τα δεδομένα σε όλους τους κλάδους. Στις αλυσίδες εστιατορίων και καφέ, στις αλυσίδες πώλησης λιανικής, στις αποθήκες, στις μεταφορές. Ολόκληρη η οικονομία όπως τη γνωρίζουμε σήμερα, μετασχηματίζεται με τη χρήση του ΑΙ.

ai

Και αυτός είναι ένας πολύ σοβαρός λόγος να πιστεύουμε ότι οι 50 μεγαλύτερες εταιρίες του S&P 500, θα μας εκπλήξουν πολύ θετικά στους επόμενους μήνες όταν και θα ανακοινώνουν τους τρόπους με τους οποίους ενσωματώνουν την Τεχνητή Νοημοσύνη στα επιχειρηματικά τους μοντέλα. Και πολλές από αυτές τις εταιρίες παραμένουν σε ισχυρά discounts.

Είναι πάλι μια καλή ευκαιρία να κοιτάξει κανείς ένα χρόνο πίσω. Από το απόλυτο χάος και τα πρωτοσέλιδα κατάρρευσης των αγορών, σε μια επιστροφή στην κανονικότητα.

Οι αγορές εξακολουθούν να υπάρχουν και να επιτελούν το σκοπό τους: να διπλασιάζουν τα επενδυτικά κεφάλαια κάθε 10 χρόνια.

Οι καλές συγκυρίες διδάσκουν άσχημα μαθήματα. Ότι οι επενδύσεις είναι εύκολες και ότι όλοι έχουμε ανακαλύψει το μυστικό τους. Τα σπουδαιότερα μαθήματα όμως τα λαμβάνεις στις άσχημες περιόδους όταν και ανακαλύπτεις τη σπουδαιότητα της διαχείρισης ρίσκου και της επιμονής σε ένα πλάνο που με μεθοδικό τρόπο θα σε οδηγήσει στο στόχο σου.

Μίξη απόψεων των Howard Marks και Benjamin Graham

Σχετικά με την XSpot Wealth

Η XSpot Wealth (EU) Ltd. ιδρύθηκε το 2014 και είναι μια πλήρως αδειοδοτημένη Ευρωπαϊκή Επενδυτική Εταιρεία. Έχει αδειοδοτηθεί και εποπτεύεται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (CySEC – αριθμό άδειας 235/14), την αρμόδια εποπτική και ρυθμιστική αρχή για τις επιχειρήσεις παροχής επενδυτικών υπηρεσιών στην Κύπρο.

Διαθέτει γραφεία σε Λονδίνο, Κύπρο, Αθήνα, Ηράκλειο Κρήτης και Ντουμπάι, με δυνατότητα παροχής υπηρεσιών σε 30 χώρες εντός ΕΕ και άλλες 10 εκτός.

Η βασική ιδέα και φιλοσοφία είναι να φέρει μία νέα εποχή στις επενδύσεις κάνοντάς τις προσιτές σε όλους και όχι απλά σε λίγους, αντιμετωπίζοντας με απόλυτη σοβαρότητα όλα τα ζητήματα ασφάλειας των κεφαλαίων.

Όλα τα κεφάλαια των πελατών που έχουν κατατεθεί στην XSpot διαχωρίζονται πλήρως από τα κεφάλαια της εταιρείας και διατηρούνται σε ξεχωριστούς τραπεζικούς λογαριασμούς.

Αυτό διασφαλίζει ότι τα χρήματα που ανήκουν σε πελάτες δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για οποιονδήποτε άλλο σκοπό. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας