Οι αναταραχές που επηρεάζουν τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου έχουν αρχίσει να εισχωρούν στην αγορά χρυσού της Κίνας.
Η αύξηση των αγορών από τους Κινέζους κατοίκους, λόγω της περιορισμένης ζήτησης μετά από τρία χρόνια πανδημικών περιορισμών και της αισιοδοξίας ότι η οικονομία θα ανακάμψει γρήγορα, αρχίζει να επιβραδύνεται – ακόμη ένα σημάδι ότι η ανάκαμψη χάνει τη δυναμική της.
Η Κίνα συναγωνίζεται με την Ινδία ως ο μεγαλύτερος καταναλωτής ράβδων χρυσού, νομισμάτων και κοσμημάτων στον κόσμο. Η κεντρική της τράπεζα ήταν επίσης πρόσφατος αγοραστής, προσθέτοντας στα αποθεματικά της για επτά συνεχόμενους μήνες μετά από μια τριετή παύση.
Αν και το μεγαλύτερο μέρος του χρυσού διαπραγματεύεται ως χρηματοοικονομικό περιουσιακό στοιχείο -ιδίως ως καταφύγιο για τους επενδυτές σε περιόδους επικίνδυνων εποχών ή ως αντιστάθμισμα έναντι του πληθωρισμού- η φυσική ζήτηση της Κίνας για το πολύτιμο μέταλλο συνέβαλε στην άνοδό της φέτος σε πάνω από 2.000 δολάρια η ουγγιά.

Η ταχεία επέκταση των λιανικών πωλήσεων χρυσών και ασημένιων κοσμημάτων φαίνεται ότι κορυφώθηκε, σημειώνοντας άνοδο 24% από έτος σε έτος τον Μάιο στα 26,6 δισεκατομμύρια γιουάν (3,7 δισεκατομμύρια δολάρια).
Αυτό είναι πιο αργό από την ανάπτυξη 44% και 37% που καταγράφηκε τους προηγούμενους δύο μήνες. Η ίδια περίοδος πέρυσι περιελάμβανε το εκτεταμένο lockdown της Σαγκάης, όταν η ζήτηση για αγαθά και υπηρεσίες μειώθηκε σε όλη την οικονομία.
Ένας βασικός δείκτης ζήτησης για το πολύτιμο μέταλλο υποδηλώνει περαιτέρω αποδυνάμωση τον Ιούνιο. Από το premium των 44,20 δολαρίων ανά ουγγιά τον Μάρτιο, η τιμή του χρυσού της Σαγκάης διαπραγματεύεται τώρα με έκπτωση στη διεθνή αγορά, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού.
«Οι κάτοικοι είναι αρκετά προσεκτικοί στο να ξοδεύουν μετρητά αυτή τη στιγμή, εν μέσω διαφόρων αβεβαιοτήτων», δήλωσε ο Jiang Shu, γενικός διευθυντής του τμήματος πολύτιμων μετάλλων της Shanghai Shandong Gold Industrial Development Co. «Μπορεί να μην δούμε ξανά ταχεία αύξηση στις αγορές χωρίς πτώση του χρυσού τιμές.”
Τα ζητήματα που κράτησαν τις διεθνείς τιμές κοντά σε επίπεδα ρεκόρ εξακολουθούν να παίζουν: ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι εντάσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου και φόβοι για πληθωρισμό και ύφεση σε όλο τον κόσμο. Ταυτόχρονα, εγχώριοι παράγοντες, όπως οι αδύναμες αγορές για άλλες επενδύσεις, όπως μετοχές και ακίνητα, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη στήριξη της ζήτησης.
Αν και το ξεφάντωμα αγορών της Κίνας έχει επιβραδυνθεί, οι λιανικές πωλήσεις θα παραμείνουν υψηλές βραχυπρόθεσμα, καθώς ο χρυσός παραμένει μια υγιής επένδυση ενώ οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό εξακολουθούν να υφίστανται, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, δήλωσε ο Zhang Ting, αναλυτής της Sichuan Tianfu Bank Co. Περαιτέρω αγορές από τη People’s Bank της Κίνας θα μπορούσε επίσης να αντισταθμίσει τις μειώσεις στις λιανικές πωλήσεις, δήλωσε ο Jiang της Shanghai Shandong.

Επίσης, το πετρέλαιο υποχώρησε λόγω της ανησυχίας ότι τα κίνητρα για την αναζωογόνηση της οικονομικής ανάκαμψης της Κίνας ενδέχεται να είναι κατώτερα των προσδοκιών.
Οι κινεζικές τράπεζες μείωσαν τα επιτόκια αναφοράς δανεισμού τους για πρώτη φορά σε 10 μήνες μετά τη μείωση των επιτοκίων πολιτικής από την κεντρική τράπεζα για να ενισχύσουν την επιβράδυνση της οικονομίας.
Η πολυαναμενόμενη φετινή ανάκαμψη στα αεροπορικά ταξίδια είναι ραγδαία, με βαθιές επιπτώσεις στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου.
Πηγή: Bloomberg