Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προβλέπει ότι οι περισσότερες από τις μεγάλες οικονομίες του κόσμου θα δουν ανάπτυξη, εκτός από τη Γερμανία, η οποία τώρα προβλέπεται να είναι χειρότερη από ό,τι στην τελευταία έκθεση του Απριλίου 2023.
Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) η ζώνη του ευρώ ολοκληρώνει το έτος με ανάπτυξη 0,9%.
Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις του Ιουλίου, το πραγματικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) θα μπορούσε να συρρικνωθεί στη Γερμανία κατά 0,3% φέτος.
Τον Απρίλιο, το ΔΝΤ είχε προβλέψει μείωση της οικονομικής παραγωγής κατά 0,1% για το 2023. Αυτό καθιστά τη Γερμανία τη μόνη χώρα όπου η πρόβλεψη είναι για αρνητική ανάπτυξη και όπου το ΔΝΤ δεν έχει βελτιώσει τις προβλέψεις του.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η συρρίκνωση της οικονομικής παραγωγής της Γερμανίας σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος οφείλεται κυρίως σε δύο παράγοντες:
- Ως χώρα εξαγωγών, η Γερμανία υποφέρει περισσότερο από το γενικά αδύναμο παγκόσμιο εμπόριο από άλλες χώρες,
- Την ίδια στιγμή η βιομηχανία παλεύει επίσης με τις υψηλές τιμές της ενέργειας.
Ο γερμανικός πληθωρισμός παρέμεινε επίσης υψηλός, αυξάνοντας την πίεση στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Αντίθετα, τα θετικά μεγέθη ανάπτυξης της Γαλλίας ενισχύθηκαν από τις εξαγωγές, τη μεταποιητική βιομηχανία και την παραγωγή ενέργειας.
Οι προβλέψεις του ΔΝΤ για τον Πληθωρισμό
Αν και οι παγκόσμιες οικονομικές προβλέψεις έχουν βελτιωθεί ελαφρώς, η παγκόσμια οικονομία στο σύνολό της εξακολουθεί να υποφέρει από την αύξηση των βασικών επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες για την καταπολέμηση του πληθωρισμού.
Οι αναλυτές του ΔΝΤ αναμένουν ότι ο παγκόσμιος γενικός πληθωρισμός θα μειωθεί από 8,7% το 2022 σε 6,8% το 2023 και σε 5,2% το 2024.
Ο βασικός πληθωρισμός αναμένεται να υποχωρήσει πιο αργά και οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό για το 2024 έχουν αναθεωρηθεί προς τα πάνω.
Ο γενικός πληθωρισμός είναι ένα μέτρο του συνολικού πληθωρισμού εντός μιας οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων των εμπορευμάτων όπως οι τιμές των τροφίμων και της ενέργειας (π.χ. πετρέλαιο και φυσικό αέριο), που τείνουν να είναι πολύ πιο ασταθείς και επιρρεπείς σε πληθωριστικές αιχμές.
Από την άλλη πλευρά, ο βασικός πληθωρισμός (επίσης πληθωρισμός εκτός της βιομηχανίας τροφίμων ή υποκείμενος πληθωρισμός) υπολογίζεται από έναν δείκτη τιμών καταναλωτή μείον τα ευμετάβλητα συστατικά των τροφίμων και της ενέργειας.
Ο βασικός πληθωρισμός μπορεί να μην παρουσιάζει ακριβή εικόνα της πληθωριστικής τάσης μιας οικονομίας, καθώς οι πληθωριστικές αιχμές ανά τομέα είναι απίθανο να διατηρηθούν.
Ωστόσο, είναι σημαντικό να τονίσουμε εδώ ότι αυτή η πρόβλεψη κάθε άλλο παρά βέβαιη είναι. Για παράδειγμα, ο πληθωρισμός θα μπορούσε να αυξηθεί ακόμη περισσότερο εάν προκύψουν πρόσθετοι κραδασμοί, όπως ακραία καιρικά φαινόμενα ή όξυνση του πολέμου στην Ουκρανία, που θα μπορούσε να προκαλέσει μια πιο περιοριστική νομισματική πολιτική.