Media Navigator: Νέα έρευνα από την Action Global Communications αποκαλύπτει τις κύριες τάσεις για την χρήση των μέσων και την αντίληψη της κοινής γνώμης

Media Navigator: Νέα έρευνα από την Action Global Communications αποκαλύπτει τις κύριες τάσεις για την χρήση των μέσων και την αντίληψη της κοινής γνώμης

Action Global Communications

Η Action Global Communications, η βραβευμένη εταιρεία επικοινωνίας και marketing, παρουσιάζει τα αποτελέσματα μιας νέας παγκόσμιας έρευνας που πραγματοποίησε και η οποία τονίζει τις τάσεις στην χρήση μέσων ενημέρωσης, παραδοσιακών και ψηφιακών, καθώς και των social media. Μεταξύ άλλων, η έρευνα, που διενεργήθηκε από την συμβουλευτική εταιρεία 3GEM, αποκαλύπτει ότι το 74% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα είναι πιθανό να σχηματίσουν καλύτερη γνώμη για τα brands που προωθούν ενεργά κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα στην επικοινωνία τους. 

Μερικές από τις τάσεις που αναδεικνύει η έρευνα είναι ότι οι χρήστες είναι περισσότερο ενημερωμένοι από ποτέ, καθώς υιοθετούν πολλαπλά κανάλια για πρόσβαση σε περιεχόμενο, με διαφορετικό σκοπό το καθένα. Ως αποτέλεσμα, είναι καθοριστικό για τα brands να ακολουθούν μια ολιστική και ολοκληρωμένη προσέγγιση και να αξιοποιούν αποτελεσματικά κάθε κανάλι, είτε παραδοσιακό, είτε ψηφιακό. Επιπλέον, η γνώση για τις ιδιαιτερότητες της κάθε αγοράς παίζει σημαντικό ρόλο για το χτίσιμο και την υλοποίηση της κατάλληλης στρατηγικής. Από την άλλη τα social media παραμένουν ένα κυρίαρχο μέσο, και παρόλο που η αξιοπιστία τους βρίσκεται υπό συνεχή αξιολόγηση, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε την αποτελεσματικότητα του influencer marketing, που προάγει το χτίσιμο σχέσεων εμπιστοσύνης με ένα brand. Τέλος, τα podcasts αυξάνουν σε δημοτικότητα και εξελίσσονται σε ένα δυνατό, νέο μέσο.

Η έρευνα «Media Navigator» καλύπτει επτά διαφορετικές αγορές, συμπεριλαμβανομένων της Κύπρου, της Ελλάδος, της Βουλγαρίας, του Καζακστάν, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Κατάρ και της Σαουδικής Αραβίας. Στόχος της είναι να προσφέρει σε brands και stakeholders γνώση ώστε να αναπτύξουν στοχευμένες στρατηγικές, να ενισχύσουν τις σχέσεις με τους καταναλωτές και την αξιοπιστία τους και να προωθήσουν περαιτέρω την ανάπτυξή τους στις περιοχές αυτές. 

Όπως σημειώνει ο Κρις Χριστοδούλου, CEO της Action Global Communications, η πρώτη έρευνα της Action έρχεται σε μια περίοδο όπου το τοπίο στα μέσα εξελίσσεται ταχύτατα και οι καταναλωτές έχουν στη διάθεσή τους πολλές διαφορετικές επιλογές στον τρόπο που αλληλεπιδρούν με περιεχόμενο, τα brands, αλλά και μεταξύ τους. 

«Στο σύγχρονο, ταχέως εξελισσόμενο και δυναμικό περιβάλλον, είναι κρίσιμο για τα brands να προηγούνται των εξελίξεων και να κατανοούν τις ιδιαιτερότητες στις συμπεριφορές και τις προτιμήσεις του κοινού τους,» δήλωσε ο κ. Χριστοδούλου. «Η βαθύτερη γνώση για τις συνήθειες και τις αντιλήψεις των καταναλωτών σήμερα θα δώσει στους decision-makers στο marketing και την επικοινωνία τη δυνατότητα να σχεδιάσουν αποτελεσματικές στρατηγικές και να κατανέμουν σωστότερα το διαθέσιμο budget. Η πλήρης κατανόηση των διαφορών της κάθε αγοράς είναι εξίσου σημαντική, καθώς η συμπεριφορά του καταναλωτή μπορεί να διαφοροποιείται σημαντικά ανά αγορά, όπως επιβεβαιώνει επίσης η έρευνά μας.»

Η Αγγελική Κιοφίρη, Country Manager της Action Global Communication Greece, δήλωσε επίσης: «Το τοπίο στα μέσα ενημέρωσης μεταβάλλεται συνεχώς και η συγκεκριμένη έρευνα μας παρέχει πολύτιμες πληροφορίες και τα εργαλεία για να κατανοήσουμε σε βάθος τον τρόπο που το κοινό επιλέγει να ενημερωθεί, τις διαφορές που υπάρχουν στην χρήση των μέσων ανά διαφορετική χώρα και τις τάσεις που κυριαρχούν το τελευταίο διάστημα στα media, και εν τέλει να ορίσουμε πιο αποτελεσματικά τη στρατηγική του κάθε brand.  Η ευθυγράμμιση των στρατηγικών μάρκετινγκ και επικοινωνίας σύμφωνα με τη συμπεριφορά και τις προτιμήσεις των καταναλωτών βοηθά τα brands να συσχετίζονται πιο αποτελεσματικά με το κοινό, να αναβαθμίζουν την αξιοπιστία τους και να ενισχύουν ακόμη περισσότερο την επιδραστικότητά τους.»

Κύρια Ευρήματα της Έρευνας Media Navigator για την Ελλάδα

Η έρευνα τονίζει τη σημασία της εις βάθους κατανόησης των κατά τόπους κοινών και των διαφορετικών media landscapes, ειδικά στις ταχέως αναπτυσσόμενες αγορές όπου η Action διατηρεί ισχυρή παρουσία και η γνώση της αγοράς και των πολιτισμικών διαφορών είναι καίριες για την ενίσχυση της σχέσης με τους καταναλωτές. 
 

  • Το 58% των ερωτηθέντων θεωρεί τις ειδησεογραφικές ιστοσελίδες ως την πιο αξιόπιστη πηγή ειδήσεων, με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την τηλεόραση να έπονται.
  • Στο σύνολο των απαντήσεων το 69% δηλώνει ότι ο προτιμώμενος τρόπος συσχέτισης με τα brands είναι μέσω των social media, με το ποσοστό να αυξάνεται στο 75% στις ηλικιακές ομάδες 18-24 και 25-34.
  • 9 στους 10 ερωτηθέντες θεωρούν εξαιρετικά ή πολύ σημαντική την πρόσβαση σε ειδήσεις ή πληροφόρηση από πολλαπλές πηγές για να έχουν μια ολοκληρωμένη άποψη.
  • 80% των ερωτηθέντων δαπανούν από 30 λεπτά έως και 4 ώρες καθημερινά σε ιστοσελίδες, με το 14% να δαπανούν περισσότερες από 4 ώρες
  • Στην Ελλάδα ένα ποσοστό 57% έχει λάβει αποφάσεις  για κάποια αγορά ή έχει σχηματίσει άποψη βασισμένη σε προτάσεις από influencers.
  • Το 70% της ηλικιακής ομάδας 18-24 ετών δαπανά περισσότερο από 2 ώρες την ημέρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με το 40% εξ αυτών να περνάει περισσότερες από 4 ώρες στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.
  • Ένα 68% των ερωτηθέντων απάντησε ότι ακούσει συχνά podcasts, και το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 76% στις ηλικίες 18-24 παραμένοντας εξίσου υψηλό στο 70% για τις ηλικίες 25-34.

Η πλήρης έρευνα είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα της Action Global Communications: www.actionprgroup.com

Εδώ μπορείτε να δείτε το infographic για τα αποτελέσματα της έρευνας στην Ελλάδα.

Ταυτότητα έρευνας

Η έρευνα «Media Navigator» διενεργήθηκε κατά τους μήνες Ιούνιο- Ιούλιο 2023  από την συμβουλευτική εταιρεία 3GEM για λογαριασμό της Action Global Communications σε Κύπρο, Ελλάδα, Βουλγαρία, Καζακστάν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ και Σαουδικής Αραβίας.

Η Action Global Communications εφάρμοσε μια αυστηρή και αξιόπιστη μεθοδολογία έρευνας για να εξασφαλίσει την ακρίβεια και την αξιοπιστία των ευρημάτων. Για να παρέχει μια συνολική επισκόπηση σε επιλεγμένες αγορές, διεξήχθησαν έρευνες με δειγματοληψία σε διάφορα ηλικιακές ομάδες μεταξύ 18-65 ετών. 

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας