Bitcoin Halving και Οικονομικοί Κύκλοι

Bitcoin Halving και Οικονομικοί Κύκλοι

Bitcoin Halving και Οικονομικοί Κύκλοι

Καθώς βρισκόμαστε λίγους μήνες μακριά απο το πολυαναμενόμενο Bitcoin Halving, η τιμή του κρυπτονομίσματος καταγράφει ράλι ανόδου.

Η θεωρία των οικονομικών κύκλων του Bitcoin φαίνεται να επιβεβαιώνεται και η αγορά να κατευθύνεται σε νέο Bull Market.

Αν παρατηρήσει κανείς το διάγραμμα της τιμής του Bitcoin από 2009 μέχρι και σήμερα μπορεί εύκολα να παρατηρήσει 3 σημαντικές περιόδους καλπάζουσας ανόδου της τιμής του.

Το γεγονός που οφείλεται κατά βάση στο φαινόμενο του Bitcoin Halving.

Από εκεί προκύπτει και η θεωρία των οικονομικών κύκλων του Bitcoin.

Η επίδραση του Halving στην παραγωγή και την τιμή του Bitcoin

Το Halving συμβολίζει την μείωση του ρυθμού παραγωγής του Bitcoin, πιο συγκεκριμένα για κάθε block που γίνεται mined – εξορύσσεται στο δίκτυο, προσφέρεται ένας προκαθορισμένος αριθμός νομισμάτων ως ανταμοιβή.

Σε κάθε Bitcoin Halving ο αριθμός αυτός υποδιπλασιάζεται.

Το Halving Event συμβαίνει περίπου κάθε 4 χρόνια και ειδικότερα ανά 210.000 blocks.

Το 2012 λοιπόν ο ρυθμός ανταμοιβής ανα block μειώνεται απο 50 σε 25 (6.25 BTC τώρα), ενώ παρατηρείται πως η παραπάνω διαδικασία ακολουθείται από πρωτοφανή άνοδο στην τιμη του BTC.

Η ίδια διαδικασία φαίνεται να επαναλαμβάνεται μετά τα Halving Events του 2016 και 2020 αντίστοιχα με την τιμή να εκτοξεύεται σε νέα υψηλά.

Bitcoin Halving

Bitcoin Cycle Theory

Η επανάληψη της παραπάνω διαδικασίας είχε ως αποτέλεσμα την διάδοση της θεωρίας των οικονομικών κύκλων του Bitcoin.

Σύμφωνα με την θεωρία των κύκλων, η τιμή του Bitcoin καταγράφει ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο κατά το οποίο σημείωνει ισχυρή ανοδική πορεία η οποία οδηγεί σε νέα υψηλά κάθε 4 χρόνια.

Το φαινόμενο του Halving είναι αυτό που δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες και ”σπρώχνει” την τιμή προς τα πάνω.

Στο σημείο αυτό είναι σημαντικό να καταγραφεί πως η ποσοστιαία άνοδος της τιμής φαίνεται να μειώνεται σε κάθε επόμενο οικονομικό κύκλο του Bitcoin, αλλά και η πτωτική διόρθωση να γίνεται πιο ομαλή.

Μέσω του halving επιτυγχάνεται ότι ο πληθωρισμός είναι γνωστός, προβλέψιμος και προγραμματισμένος να μειώνεται με το πέρασμα του χρόνου.

Bitcoin Halving

Νόμος της προσφοράς και της ζήτησης

Η τιμή του Bitcoin, όπως και όλων των ελεύθερων αγαθών, ακολουθεί τον Νόμο της Προσφοράς και της Ζήτησης.

Όταν η ποσότητα ενός αγαθού μειώνεται ή είναι περιορισμένης ποσότητας, η ζήτηση αυξάνεται καθώς δεν είναι απεριόριστο, και η τιμή σημειώνει άνοδο.

Εξομάλυνση της επίδρασης του Halving με την πάροδο του χρόνου

Τα Halving Events είναι προγραμματισμένα να συνεχίζουν να συμβαίνουν με την ίδια συχνότητα μέχρι και το 2140 όταν και θα εξορυχθεί και το τελευταίο Satoshi (υποδιαίρεση του Bitcoin).

Η επίδρασή τους στην διακύμανση των τιμών των κρυπτονομισμάτων όμως θα εξασθενήσει με την πάροδο των χρόνων.

Το γεγονός αυτό θα επιτευχθεί:

  1. Με την μαζική τους υιοθέτηση από τον παγκόσμιο πληθυσμό (Mass Adoption).
  2. Την εισροή περισσότερων θεσμικών επενδυτών στην αγορά (Institutional Adoption).
  3. Την υποχώρηση του Bitcoin Dominance στην αγορά κρυπτονομισμάτων.
  4. Την σταθεροποίηση των διακυμάνσεων των τιμών όσο ωριμάζει η αγορά.

Το επόμενο Bitcoin Halving και οι διαφορές του οικονομικού κύκλου με τους προηγούμενους

Το επόμενο Halving του Bitcoin πρόκειται να συμβεί τον Απρίλιο του 2024, γεγονός που έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον αρκετών νέων και σίγουρα πολλών παλαιότερων επενδυτών στον χώρο των κρυπτονομισμάτων.

Παρόλα αυτά, τα παγκόσμια οικονομικά και γεωπολιτικά δρώμενα εγείρουν ανησυχίες σχετικά με την αντίδραση της τιμής του Bitcoin και την επικείμενη συνέχιση του μοτίβο ανόδου των τιμών.

Στις προηγούμενες περιπτώσεις δεν υπολογίζονταν παράγοντες όπως πολεμικές συρράξεις με κομβικό αντίκτυπο στο παγκόσμιο γίγνεσθαι, καθώς και το γενικευμένο κλίμα συσταλτικής νομισματικής πολιτικής, με τα επιτόκια να διατηρούνται υψηλά απο πολλές Κεντρικές Τράπεζες.

Παράλληλα σε μια αγορά έντονα χειραγωγίσιμη όπως είναι αυτή των κρυπτονομισμάτων, θεωρίες οι οποίες πλέον έχουν αποκτήσει ισχυρή δημοτικότητα μπορούν να αξιοποιηθούν με πληθώρα επενδυτικών στρατηγικών μεταβάλοντας την ψυχολογία της αγοράς.

Bitcoin Halving

Commodities Supercycle

Στο σημείο αυτό θεωρώ κομβικό να αναφερθούμε και στο φαινόμενο Commodities Supercycle, εφόσων και το ίδιο το Bitcoin θεωρείται commodity.

Σύμφωνα με την θεωρία του Supercycle τα commodities έχουν κύκλους μικρού χρονισμού (βλέπε κύκλοι του Bitcoin) αλλά και κύκλους που υπερέχουν τόσο χρονικά, όσο και σε ένταση από τους πρώτους.

Πολλοί οικονομικοί αναλυτές μεταξύ άλλων και στελέχη των μεγαλύτερων επενδυτικών τραπεζών της Wall Street υποστηρίζουν ότι βρισκόμαστε στα αρχικά στάδια ενός Supercycle όσων αφορά την αγορά των Commodities.

Οι επόμενοι μήνες παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον σχετικά με την επιβεβαίωση του Supercycle αλλά και την αντίδραση της τιμής του Bitcoin σε αυτό.

Bitcoin Halving Event: Κερδοσκοπία και Κίνδυνοι

Το Halving Event αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της διαδικασίας παραγωγής του Bitcoin αλλά και αξιόλογη ευκαιρία κερδοσκοπίας για πολλούς επενδυτές.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, φαίνεται ότι σε αγορές με μεγάλα περιθώρια κέρδους ενδέχεται να υπάρχει ανάλογος υψηλός κίνδυνος.

Όσοι δεν αφιερώνουν αρκετό χρόνο έρευνας σχετικά με το αντικείμενο της επένδυσής τους, ενδέχεται να καταλήξουν σε μη επιθυμητά αποτελέσματα.

Όπως και να έχει οι επόμενοι μήνες παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον σχετικά με την αγορά κρυπτονομισμάτων και τους οικονομικούς κύκλους του Bitcoin.

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Αναστάσης Κιώτης

Απόφοιτος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Διαθέτει εργασιακή εμπειρία στον χώρο της Λογιστικής και Συμβουλευτικής και πιστοποιημένη εξειδίκευση στον κλάδο Cryptocurrency and Blockchain , όπου δραστηριοποιείται ενεργά. Μέσω της αρθογραφίας αποσκοπεί να παρέχει εποικοδομητικό περιεχόμενο σχετικά με τα χρηματοοικονομικά, τις επενδύσεις και την αγορά κρυπτονομισμάτων.