Dual listing από την Coca-Cola HBC, την Viohalco, την Cenergy Holdings, την ΤΙΤΑΝ, την AUSTRIACARD HOLDINGS και την MYTILINEOS S.A. που στοχεύουν την πρόσβαση σε διεθνή επενδυτικά κεφάλαια!
Τολμηρή στρατηγική κίνηση από αυτές τις έξι ελληνικές εταιρείες προς την διπλή εισαγωγή τόσο στο Χρηματιστήριο Αθηνών όσο και σε πιο “ρευστές” ευρωπαϊκές αγορές.
Η στρατηγική αυτή προέκυψε από την ανάγκη για μεγαλύτερη ρευστότητα και φθηνότερο δανεισμό μετά την ελληνική οικονομική κρίση. Το dual listing αποσκοπεί στη διεύρυνση της πρόσβασης σε διεθνή επενδυτικά κεφάλαια και στην ενίσχυση της προβολής, ενώ αρκετές από αυτές τις εταιρείες αλλάζουν επίσης φορολογική έδρα.
Η Coca-Cola HBC ενίσχυσε τη θέση της μέσω του dual listing στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου και της ένταξής της στους βρετανικούς δείκτες FTSE100 και FTSE All-Share, ενώ η φορολογική της έδρα μεταφέρθηκε στην Ελβετία.
Η Μυτιληναίος προετοιμάζεται για εισαγωγή στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου με στόχο την ένταξή της στον FTSE-100, ξεκαθαρίζοντας την ισχυρή υποστήριξη της βρετανικής αγοράς.
Η Viohalco, η Cenergy και η Titan επωφελούνται από dual listings σε διάφορα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενισχύοντας τον όγκο συναλλαγών και την παρουσία τους στην αγορά.
Η Titan Cement International σχεδιάζει την εισαγωγή της θυγατρικής της, Titan America, στις ΗΠΑ, στοχεύοντας σε κεφάλαια για ανάπτυξη και επενδύσεις σε υποδομές και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Το Χρηματιστήριο Αθηνών ενθαρρύνει τo dual listing για να προσελκύσει ναυτιλιακές εταιρείες και ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις αξίας άνω του 1 δισ. δολαρίων, με στόχο να ενισχύσει το παγκόσμιο κύρος της ελληνικής αγοράς.
Η στρατηγική του dual listing όχι μόνο παρέχει στις εταιρείες αυτές μεγαλύτερη ρευστότητα και επενδύσεις, αλλά χρησιμεύει και ως εργαλείο προώθησης της Ελλάδας στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές.
Αν πάλι διάβασες όλες αυτές τις πληροφορίες χωρίς να ξέρεις τι είναι το dual listing, μην γκουγκλάρεις… Δες παρακάτω.
To dual listing, γνωστό και ως cross-listing, είναι όταν οι μετοχές μιας εταιρείας είναι εισηγμένες σε δύο διαφορετικά χρηματιστήρια. Αυτό σημαίνει ότι οι μετοχές της εταιρείας μπορούν να αγοραστούν και να πωληθούν από επενδυτές σε περισσότερες από μία χρηματιστηριακές αγορές. Για παράδειγμα, μια εταιρεία μπορεί να είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης στις ΗΠΑ και επίσης στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Οι κυριότεροι λόγοι για τους οποίους μια εταιρεία μπορεί να επιλέξει να το κάνει αυτό περιλαμβάνουν:
1. Πρόσβαση σε περισσότερους επενδυτές: Με την εισαγωγή σε περισσότερα από ένα χρηματιστήρια, μια εταιρεία μπορεί να προσελκύσει επενδυτές από διάφορα μέρη του κόσμου, αυξάνοντας τη ζήτηση για τις μετοχές της.
2. Αυξημένη ρευστότητα: Περισσότεροι τόποι διαπραγμάτευσης σημαίνουν ότι μπορούν δυνητικά να γίνουν περισσότερες συναλλαγές με τις μετοχές της εταιρείας, διευκολύνοντας τους μετόχους να αγοράζουν και να πωλούν χωρίς να επηρεάζεται υπερβολικά η τιμή της μετοχής.
3. Καλύτερο προφίλ και αναγνωρισιμότητα: Η παρουσία σε πολλά χρηματιστήρια μπορεί να βελτιώσει την εικόνα μιας εταιρείας παγκοσμίως και να αυξήσει την αξιοπιστία της στους επενδυτές και τους πελάτες.
Με απλά λόγια, σκεφτείτε το dual listing σαν έναν μουσικό απ’ την Αθήνα που πουλάει τα άλμπουμ του σε πολλές χώρες αντί για την Ελλάδα μόνο.
Αυτό τον βοηθά να προσεγγίσει περισσότερους θαυμαστές και ενδεχομένως να πουλήσει περισσότερα άλμπουμ.
Παρομοίως, το dual listing βοηθά τις εταιρείες να αξιοποιήσουν τις παγκόσμιες αγορές, διευρύνοντας τη βάση των επενδυτών τους και αυξάνοντας δυνητικά την αξία της μετοχής τους.