Γιατί αξίζει τόσο η μετοχή της Coca-Cola;

Γιατί αξίζει τόσο η μετοχή της Coca-Cola;

Γιατί αξίζει τόσο η μετοχή της Coca Cola;

Η Coca-Cola αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα από το μεγαλύτερα brands παγκοσμίως με παρουσία σε περισσότερες από 200 χώρες και συγκεκριμένα σε καταστήματα, εστιατόρια και αυτόματες μηχανές πώλησης.

Σε αυτό το άρθρο θα εξετάσουμε γιατί αξίζει η επένδυση στη μετοχή της Coca-Cola και θα δούμε μια σύντομη ιστορία της εταιρείας και τι την διαφοροποιεί.

Πάμε να ξεκινήσουμε!

Η Coca-Cola μπήκε στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης το 1919 με 40 δολάρια ανά μετοχή όπου αυτό σημαίνει σε ένα υποθετικό σενάριο πως αν είχατε αγοράσει 1 μετοχή τότε και είχατε επανεπενδύσει όλα τα μερίσματα, μία μεμονωμένη μετοχή θα μπορούσε να αξίζει πάνω από 12 εκατομμύρια δολάρια σήμερα.

Επίσης πολλοί καταναλωτές, ακόμα και επενδυτές, δεν συνειδητοποιούν ότι εκτός από τις διάφορες εκδόσεις και γεύσεις του ροφήματος Coca-Cola, η εταιρεία διαθέτει επίσης γνωστά είδη όπως χυμό πορτοκαλιού Minute Maid, αναψυκτικά Schweppes και αθλητικά ποτά Powerade. 

Σε ορισμένα κέντρα ευρωπαϊκών πόλεων, η αλυσίδα Costa Coffee της εταιρείας δεν απέχει πολύ από τα επίπεδα της πανταχού παρουσίας των Starbucks. Καμία άλλη επιχείρηση σε αυτόν τον πλανήτη δεν έχει τέτοιου είδους lineup. 

Η Coca-Cola δεν διστάζει να καυχηθεί ότι διαθέτει πάνω από 200 μάρκες ποτών. 

Αυτό την κάνει να ξεχωρίζει από την εταιρεία που πολλοί θεωρούν ότι είναι η διαχρονική αντίπαλός της, η PepsiCo, καθώς και  το χαρτοφυλάκιο της τελευταίας είναι γεμάτο τόσο με ποτά όσο και με σνακ.

Ένα από τα τελευταία νέα της εταιρείας είναι η κυκλοφορία νέων επανασχεδιασμένων μπουκαλιών. Για πρώτη φορά σε μία δεκαετία τα μπουκάλια Coca-Cola, Sprite, Fanta και Minute Maid Refreshments έχουν νέα σχήματα που απαιτούν λιγότερη πρώτη ύλη για να παραχθούν. 

Η εταιρεία είπε ότι τα νέα της μπουκάλια, τα οποία θα κυκλοφορήσουν σταδιακά στις ΗΠΑ και τον Καναδά το 2024, θα προσφέρουν σημαντικά οφέλη βιωσιμότητας. Η μετάβαση προβλέπεται να μειώσει τη χρήση νέου πλαστικού κατά περίπου 800 εκατομμύρια μπουκάλια το 2025 σε σύγκριση με το 2024. 

Η αλλαγή συσκευασίας εκτιμάται επίσης ότι θα μειώσει τις εκπομπές άνθρακα σε ποσότητα που ισοδυναμεί με την απομάκρυνση περισσότερων από 17.000 αυτοκινήτων από το δρόμο για ένα χρόνο. 

Αφού είδαμε όλα όσα κάνουν την Coca-Cola να ξεχωρίζει, πάμε τώρα να δούμε τι γίνεται και με την μετοχή της.

Η τιμή της μετοχής της Coca-Cola παρουσιάζει γενικά μια σταθερή ανοδική τάση όλα αυτά τα χρόνια. Αυτό αντικατοπτρίζει τη σταθερή παρουσία της εταιρείας, την παγκόσμια εμβέλεια και την επιτυχημένη διαφοροποίηση των προϊόντων της.

Ας δούμε τώρα τα βασικά επιμέρους χαρακτηριστικά της μετοχής.

Πάμε πρώτα στην Απόδοση: Η μετοχή της Coca Cola έχει παρουσιάσει ανοδική πορεία τα τελευταία 5 χρόνια, με άνοδο περίπου 50% και το 2023 η μετοχή σημείωσε άνοδο 10%.

Ποιοι είναι όμως οι παράγοντες που επηρεάζουν την τιμή της μετοχής; Το συνολικό οικονομικό περιβάλλον, η ζήτηση για τα προϊόντα της Coca Cola, οι επενδύσεις της εταιρείας και ο ανταγωνισμός κυρίως από την Pepsi Cola και την Monster, είναι οι βασικότεροι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την τιμή της μετοχής.

Τώρα θα αναρωτιέστε: Έχοντας φτάσει στα σημερινά επίπεδα, υπάρχουν μελλοντικές προοπτικές για τη μετοχή;

Οι αναλυτές είναι αισιόδοξοι για το μέλλον της Coca-Cola και αναμένουν σταθερή ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια με την εταιρεία να παρουσιάζεται ως μια ασφαλής επένδυση με σταθερή απόδοση. 

Πέρα από το τεράστιο αυτό Brand ποιοι όμως είναι κάποιοι άλλοι σημαντικοί λόγοι για να αγοράσετε μετοχές της Coca-Cola;

1ος λόγος: Η εταιρεία μοιράζει μέρισμα στους μετόχους για 61 συνεχόμενα χρόνια. Αποτελεί, έτσι μία σταθερή πηγή εισοδήματος με την μερισματική της απόδοση να κυμαίνεται στο 3.24%. Μάλιστα, μπορείτε τα μερίσματα που σας διανέμει η εταιρεία να τα επανεπενδύετε στην ίδια εταιρεία με σκοπό χρόνο με τον χρόνο να εισπράττετε όλο και μεγαλύτερο μέρισμα.

2ος λόγος: Άλλα εξαιρετικά θεμελιώδη στοιχεία όπως με τιμή 59,05$ έχει P/E στα 23,91 με την μετοχή να αποτελεί ισχυρό καταφύγιο καθώς έχει beta στα 0,59.

Πάμε να το εξηγήσουμε αυτό και με πιο απλά λόγια.

Ο δείκτης P/E αντιπροσωπεύει τον λόγο της τιμής της μετοχής προς τα κέρδη της ανά μετοχή. Ένα P/E 23,91 υποδηλώνει ότι οι επενδυτές πληρώνουν περίπου 23,91 δολάρια για κάθε δολάριο κέρδος της εταιρείας.

Το beta είναι ένα μέτρο που χρησιμοποιείται για να μετρήσει την ευαισθησία της τιμής μιας μετοχής σε σχέση με την αγορά συνολικά. Ένα beta 0,59 υποδηλώνει ότι η μετοχή είναι λιγότερο ευαίσθητη σε αλλαγές στην αγορά σε σχέση με τον μέσο όρο.

Αυτά, υποδηλώνουν ότι η μετοχή θεωρείται ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο.

Η εταιρεία αυξάνει σταθερά τα έσοδα της καθώς σε ετήσια βάση σε σχέση με το 2022 αυξήθηκαν κατά 6,39%  και τα Καθαρά Κέρδη της αντίστοιχα κατά 12,28%. Ισχυρό λόγο για την διανομή μερισμάτων της εταιρείας αποτελεί η σταθερή αύξηση των Ελεύθερων Ταμειακών Ροών της όπου αυξήθηκαν από 9.534.000.000$ το 2022 σε 9.747.000.000$ το 2023. 

3ος λόγος: Αποτελεί την 4η μεγαλύτερη θέση στο χαρτοφυλάκιο του Warren Buffett πιάνοντας το 6,79% του χαρτοφυλακίου του αλλά και συνάμα από τις εταιρείες στο χαρτοφυλάκιο του Buffett αποτελεί την εταιρεία την οποία έχει κρατήσει περισσότερο στο χαρτοφυλάκιό του από τις υπόλοιπες και συγκεκριμένα για 34 χρόνια.

Υπάρχει όμως και ένας bonus λόγος: Σας αρέσουν τόσο πολύ τα αναψυκτικά της Coca-Cola; Χρησιμοποιείστε το μέρισμα της εταιρείας ώστε να αγοράσετε και να απολαύσετε τα προϊόντα της! Έτσι, θα είναι σαν η ίδια η Coca-Cola να σας κερνάει μερικά αναψυκτικά της το χρόνο!

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας