Πώς να απαντήσεις στις 10 πιο συνηθισμένες ερωτήσεις μίας συνέντευξης

Πώς να απαντήσεις στις 10 πιο συνηθισμένες ερωτήσεις μίας συνέντευξης

job_interview

Ώστε ψάχνεις για δουλειά; Τι σημαίνει αυτό; Ότι ζεις στο ρυθμό των συνεντεύξεων. Άγχος, πίεση, ανασφάλεια είναι μερικά από τα συναισθήματα που θα σε κατακλύζουν την ώρα που οι ερωτήσεις πέφτουν βροχή. Παρά το γεγονός ότι με την εξάσκηση θα δίνεις ολοένα και καλύτερες απαντήσεις, ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις με σιγουριά τι θα αντιμετωπίσεις κάθε φορά που έρχεσαι στη θέση του συνεντευξιαζόμενου. Μην αγχώνεσαι όμως γιατί υπάρχουν και καλά νέα. Γιατί η πλειοψηφία των συνεντεύξεων δεν περιλαμβάνουν απίθανες ερωτήσεις.
Η Μαρία Παπάζογλου, πιστοποιημένη Career & Life Coach, σου λέει τις 10 πιο συχνές ερωτήσεις που συνήθως θα ακούσεις κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης, αλλά και την καλύτερη απάντηση που μπορείς να δώσεις σε αυτές:
#1: Γιατί ενδιαφέρεσαι για τη συγκεκριμένη θέση;
Ο άνθρωπος που σου παίρνει συνέντευξη θέλει να μάθει τους λόγους για τους οποίους ενδιαφέρεσαι να εργαστείς στην εταιρία που εκπροσωπεί. Μπορεί να έχεις κάνει δεκάδες αιτήσεις σε άλλες εταιρίες, αλλά οφείλεις να έχεις μελετήσει πολύ προσεκτικά την κάθε μια εταιρία την οποία προσεγγίζεις για να βεβαιωθείς ότι πραγματικά μπορεί να σου δώσει αυτά που περιμένεις. Η απάντησή σου πρέπει να αναδεικνύει τους λόγους για τους οποίους θα ήσουν περήφανος να εργάζεσαι εκεί. Εστίασε στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της εταιρείας και στο πώς η δική σου εργασία θα παράγει αξία.
#2: Τι γνωρίζεις για τον οργανισμό μας;
Η έρευνα και η προετοιμασία είναι αυτές που θα σου δώσουν την απάντηση. Μπορείς να ανακαλύψεις πάρα πολλά κοιτώντας την ιστοσελίδα της εταιρείας, ψάχνοντας στις ειδήσεις που αφορούν στον κλάδο σε περιοδικά, ιστοσελίδες και blogs. Ακολούθησε τους διευθυντές της εταιρίας στο Twitter και διάβασε τις αναρτήσεις τους στο LinkedIn. Ερεύνησε τον άμεσο ανταγωνισμό της εταιρίας, έτσι ώστε να γνωρίζεις τι διαφοροποιεί αυτήν την εταιρεία από τις άλλες.
#3: Τι προκλήσεις ή ευκαιρίες βλέπεις ότι υπάρχουν στον κλάδο;
Οι επιχειρήσεις αξιολογούν τις φρέσκιες ιδέες και γνώσεις που οι νέοι εργαζόμενοι μπορούν να φέρουν στην επιχείρηση. Μπορείς να μοιραστείς καινοτόμες ιδέες και την προσωπική σου άποψη. Μάθε ποιες είναι οι πιθανές προκλήσεις που ενδεχομένως αντιμετωπίζει η εταιρεία, αλλά και τις αλλαγές στο πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό, τεχνολογικό, νομικό και περιβαλλοντικό τοπίο που μπορεί να την επηρεάζουν.
#4: Πώς θα σε περιέγραφαν οι άλλοι;
Αυτή η ερώτηση περιλαμβάνει τα δυνατά και αδύνατα σημεία σου, καθώς και το πώς οι άλλοι σε αντιλαμβάνονται, τα χαρακτηριστικά δηλαδή που συνθέτουν το δικό σου personal branding. Μπορείς να παρουσιάσεις σωστά τον εαυτό σου; Αν δυσκολεύεσαι να βρεις μόνος σου τις απαντήσεις, μπορείς να ζητήσεις από άλλους να σε περιγράψουν, οικογένεια, φίλους, καθηγητές και να σου δώσουν μία σύντομη περίληψη των δυνατοτήτων που πιστεύουν ότι διαθέτεις. Αυτό θα είναι και ένα σημαντικό βήμα για την προσωπική σου ανάπτυξη και την αποτελεσματική παρουσίαση του εαυτού σου.
#5: Τι έχεις να προσφέρεις;
Αυτή είναι η ευκαιρία σου να “προβάλεις” τις μοναδικές σου δεξιότητες, γνώσεις, ταλέντα. Προϋπόθεση είναι να τα έχεις εσύ ο ίδιος αναγνωρίσει. Αν λοιπόν δεν το έχεις κάνει ήδη, είναι απαραίτητο να το κάνεις τώρα. Γράψε μια λίστα με τα δυνατά σου σημεία και όλα εκείνα τα προσόντα που μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις στην εργασία σου. Μπορείς να ζητήσεις τη γνώμη και των ανθρώπων με τους οποίους έχετε συνεργαστεί στο παρελθόν έτσι ώστε να εμπλουτίσεις ακόμη περισσότερο τη λίστα. Απόφυγε όμως τις υπερβολές και μη συμπεριλάβεις πράγματα που δεν ισχύουν.
#6: Ποιες από τις δεξιότητές και εμπειρίες σου θα σε βοηθήσουν στη δουλειά σου;
Η σημερινή αγορά εργασίας “απαιτεί” να διαθέτεις δεξιότητες (soft skills) που θα ενισχύσουν ή και θα «απογειώσουν» τις γνώσεις και την εμπειρία που διαθέτεις. Μίλα για όλα αυτά που διαθέτεις και μπορείς να αξιοποιήσεις προς όφελος της εταιρείας και δείξε πώς ταιριάζουν με τη θέση. Αν ακόμα δεν έχεις εξελίξει τις δεξιότητες αυτές, ήρθε η στιγμή να επενδύσεις στον εαυτό σου βελτιώνοντας τα soft skills που απαιτούνται για τη θέση που στοχεύεις. Αυτό μπορείς να το κάνεις γρήγορα και αποτελεσματικά μέσω του προσωπικού career coaching, σεμιναρίων, βιβλίων και άλλων εργαλείων και μεθόδων προσωπικής ανάπτυξης που θα γίνουν οι σύμμαχοί σου.
#7: Σε ποιο περιβάλλον εργασίας προτιμάς να εργάζεσαι;
Οι υπεύθυνοι προσλήψεων ψάχνουν τον ιδανικό υποψήφιο που θα ταιριάξει στο περιβάλλον εργασίας έτσι ώστε να μπορεί όχι μόνο να διεκπεραιώσει τα καθήκοντα αλλά και να αποδώσει τα μέγιστα αποτελέσματα. Θέλουν να καταλάβουν εάν θα ενταχθείς ομαλά στην ομάδα και τον τρόπο λειτουργίας. Στόχος σου δεν είναι μόνο η πρόσληψη αλλά η ένταξη σε ένα περιβάλλον που θα σου αρέσει, θα σε ικανοποιεί και άρα, θα μπορείς να αποδόσεις. Προτίμησε μία ειλικρινή απάντηση και όχι κάποια που πιστεύεις ότι θα αρέσει στο συνομιλητή σου.
#8: Αναζητάς την καθοδήγηση και τη συνεργασία;
Αυτή είναι μία πολύ σημαντική ερώτηση. Αν ταιριάζεις με τον οργανισμό, τότε οι υπεύθυνοι προσλήψεων ίσως σε τοποθετήσουν υπό την επίβλεψη κάποιου διευθυντή ή προϊστάμενου που μπορεί να σου βγάλει τον καλύτερό σου εαυτό. Επομένως, αξίζει να σκεφτείς ενδελεχώς τι είδους καθοδήγηση χρειάζεσαι έτσι ώστε να δημιουργήσεις αξία με την εργασία σου. Αποφάσισε τι ταιριάζει στη διαδικασία μάθησης για την ανάπτυξή σου και ζήτα το!
#9: Με ποιες δραστηριότητες ασχολείσαι εκτός δουλειάς;
Δεν υπάρχει μία σωστή απάντηση σε αυτή την ερώτηση. Προτίμησε να είσαι ειλικρινής και μίλα για τα ενδιαφέροντά σου. Αν οι απαντήσεις σου είναι κοινότυπες, όπως “διαβάζω, μου αρέσουν τα ταξίδια”, μάλλον δε θα μείνεις στη μνήμη του υποψήφιου εργοδότη. Αν έχεις πιο ελκυστικά χόμπι ή δραστηριότητες όπως π.χ. τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων, ερασιτεχνική παραγωγή ταινιών, φιλανθρωπική προσφορά, μην παραλείψεις να μιλήσεις για αυτά, γιατί δίνουν το στίγμα της προσωπικότητάς σου.
#10: Τι θα σου προσφέρει αυτή η δουλειά;
Όλες οι θέσεις εργασίας (ή πρακτικής) είναι δρόμοι με δύο κατευθύνσεις. Μπορείς να πάρεις πολλά περισσότερα από ένα μισθό. Πρέπει να σκεφτείς πόσο θα σε βοηθήσει να μάθεις και να εξελιχθείς, να αποκτήσεις εμπειρία και να χτίσεις τις ικανότητες που οι εργοδότες αναζητούν για να πάρουν από εσένα το καλύτερο δυνατό. Σκέψου τι θέλεις να βελτιώσεις και πες το. Αυτό δείχνει ότι έχεις αυτογνωσία και οξυδέρκεια – αυτό ακριβώς που ψάχνουν οι υπεύθυνοι προσλήψεων.
Smart Tip!
Στην πρώτη ή δεύτερη συνέντευξη θα έχεις σίγουρα άγχος. Με τη σωστή όμως προετοιμασία και τους κατάλληλους «συμμάχους» δίπλα σου, θα δεις σταδιακά το άγχος σου να μειώνεται και την αυτοπεποίθησή σου ανεβαίνει. Προετοιμάσου λοιπόν και πήγαινε με ψηλά το κεφάλι. Είσαι μοναδικός και ο σωστός εργοδότης θα το αναγνωρίσει.
Πηγή: Thrive Global Greece

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Ίσως σας ενδιαφέρει