Επιμέλεια: Άρης Κατσίδης
Σύμφωνα με τα επίσημα φετινά στοιχεία της Πρέμιερ Λιγκ και του Global Sports Salary Survey ο μέσος μισθός ποδοσφαιριστή έφτασε για πρώτη φορά τα 3 εκατομμύρια στερλίνες.
Αυτό το στατιστικό μας δείχνει πόσο δυνατή οικονομικά αλλά και δημοφιλής παγκοσμίως είναι η Πρέμιερ Λιγκ. Αυτό είναι αδιαμφισβήτητο αφού όλες οι ομάδες έχουν επενδύσει πολλά χρήματα και είναι πολύ ανταγωνιστικές. Στο πρωτάθλημα της Γηραιάς Αλβιώνας υπάρχουν ομάδες που κάνουν πρωταθλητισμό (Μάντσεστερ Σίτι Λίβερπουλ, Τότεναμ κτλ). Αλλά και οι υπόλοιπες είναι πολύ δυνατές και μπορούν να κάνουν την έκπληξη. Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν όταν η Λέστερ κατέκτησε το Αγγλικό πρωτάθλημα το 2016.
Ο μέσος εβδομαδιαίος μισθός για ένα ποδοσφαιριστή στην Αγγλία είναι 61.024 στερλίνες. Κάτι που σημαίνει ότι υπήρξε αύξηση 10.000 στερλινών μέσα σε 2 χρόνια. Και σε μια περίοδο κιόλας που επικρατεί ο φόβος του Brexit αλλά και των Βρετανικών εκλογών. Τόσο δυνατή είναι η αγορά της Πρέμιερ Λιγκ.
Στην κορυφή της λίστας με τους μεγαλύτερους μισθούς βρίσκεται η πρωταθλήτρια Μάντσεστερ Σίτι. Οι ποδοσφαιριστές της αμείφθηκαν με 134.000 στερλίνες μ.ο. την εβδομάδα πέρα από τα μπόνους. Συνολικά 6,98 εκ. στερλίνες πρόσθεσε στον τραπεζικό του λογαριασμό ένας ποδοσφαιριστής των Πολιτών.
Φυσικό είναι ότι η ομάδα του Πεπ Γκουαρδιόλα ήταν η πιο ακριβοπληρωμένη στο Αγγλικό πρωτάθλημα. Αλλά μόλις 13η πιο ακριβή αθλητική ομάδα παγκοσμίως.
Η Μπαρτσελόνα είναι η πιο ακριβή αθλητική ομάδα παγκοσμίως.
Η Μπαρτσελόνα κρατάει ακόμα τα πρωτεία σε αυτήν την λίστα. Οι Καταλανοί έχουν την πιο ακριβοπληρωμένη ομάδα στον κόσμο με μέσο μισθό ποδοσφαιριστή 9,83 εκ. στερλίνες τον χρόνο. Αλλά σε όλα αυτά πρέπει να υπολογίσουμε και το πολύ ακριβό συμβόλαιο του Μέσι που ανεβάζει κατά πολύ τον μέσο όρο. Για τον Αργεντινό ποδοσφαιριστή δεν πληρώνουν μόνο μισθό αλλά και για τα δικαιώματα της εικόνας του. Οι μπλαουγκράνα δηλαδή έχουν ένα κόστος περίπου από 50 εκ. στερλινών τον χρόνο.
Δεύτερη στην σχετική λίστα έρχεται η Ρεάλ Μαδρίτης με 8,9 εκ. στερλίνες. Ενώ την μεγαλύτερη άνοδο στο τοπ τεν σημειώνει η Γιουβέντους. Η Βέκια Σινιόρα από την 9η θέση έφτασε φέτος στην 3η θέση ( 8,08 στερλίνες). Φυσικά μιλάμε μόνο για μισθούς και όχι για μπόνους, πριμ για εμφανίσεις και για γκολ κτλ.
Ας γυρίσουμε όμως πίσω στους μισθούς της Πρέμιερ Λιγκ. Πίσω από την Μάντσεστερ Σίτι στην δεύτερη θέση βρίσκεται η συμπολίτισσα και μισητή αντίπαλος Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 7,65 στερλίνες. Όμως παγκοσμίως έπεσε 23 θέσεις από πέρσι φτάνοντας στην 33η θέση. Αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι δεν τα κατάφερε να πάρει ένα από τα 4 εισιτήρια που οδηγούν στην τελική φάση του Τσάμπιονς Λιγκ.
To ριπόρτ σημειώνει ακόμη ότι αυτή τη χρονιά θα σπάσει το ρεκόρ προσέλευσης στα Αγγλικά γήπεδα από τη σεζόν 1948-49. Αυτό συμβαίνει γιατί οι ομάδες επενδύουν πολλά χρήματα και φέρνουν καταξιωμένους ποδοσφαιριστές με μεγάλα παλμαρέ και απίθανες δεξιότητες. Πρέπει όμως να παραδεχθούμε ότι οι υψηλές τιμές των εισιτηρίων σε μια περίοδο Brexit θα μπορούσε να…μειώσει το ρεύμα των φιλάθλων. Όμως βλέπουμε ότι γίνεται το ακριβώς αντίθετο και το γήπεδο έχει γίνει καθημερινότητα για τον περισσότερο κόσμο.
Τα τηλεοπτικά της Πρέμιερσιπ από τις άλλες χώρες δίνουν αρκετά έσοδα στην διοργάνωση. Κάθε χρόνο περίπου 1,4 δις στερλίνες κερδίζει το Αγγλικό πρωτάθλημα με αυτόν τον τρόπο. Ενώ τα δικαιώματα του Ισπανικού πρωταθλήματος υστερούν κατά 600 εκ. στερλίνες .
Τα μεγαλύτερα ποσά πληρώνει τον Κινεζικό κανάλι PPTV ( 185 εκ.) και το Αμερικάνικο NBC ( 800 εκ.). Άξιο σημείωσης αποτελεί το γεγονός ότι τα έσοδα από τα δικαιώματα που αποκτούν ξένα κανάλια (1,4 δις) καλύπτουν το 46% των ετήσιων εσόδων από τα τηλεοπτικά ( 3,1 δις).