HSBC: Κίνδυνος νέας κρίσης χρέους από την συμφωνία του Eurogroup – Ποιο Ελληνικό κόμμα συμμερίζεται τον κίνδυνο

HSBC: Κίνδυνος νέας κρίσης χρέους από την συμφωνία του Eurogroup – Ποιο Ελληνικό κόμμα συμμερίζεται τον κίνδυνο

A Broken European Flag is cracking up showing the breakdown of the EU and europe. This has connotations of Brexit and Article 50.

Το Eurogroup συμφώνησε απλά να αφήσει μία κληρονομία υψηλότερου χρέους στους ισολογισμούς των χωρών της ευρωζώνης, σημειώνει η HSCB, τονίζοντας πως τόσο η γραμμή του ESM όσο και το SURE αυξάνουν το χρέος. Έτσι όπως εκτιμά, η πίεση στις αγορές θα επιστρέψει.
Αναλύοντας τις αποφάσεις του Eurogroup, η HSBC σημειώνει πως τα καλά νέα είναι ότι, μετά από διαβουλεύσεις ημερών, το Eurogroup κατάφερε να έρθει σε συμφωνία σχετικά με την κοινή δημοσιονομική απάντηση. Ωστόσο, ενώ τα πάνω από 500 δισ. ευρώ της βοήθειας που συμφωνήθηκε (πάνω από 4% του ΑΕΠ) φαίνεται μεγάλο, η πραγματικότητα δεν είναι τόσο ξεκάθαρη.
Η πιστωτική γραμμή του ESM είναι δάνειο, οπότε το χρέος θα παραμείνει στους ισολογισμούς των χωρών, όπως τονίζει η HSBC. Επιπλέον, είναι σχετικά μικρό (2% του ΑΕΠ ανά κράτος μέλος). Το γεγονός ότι οι όροι του δεν είναι αυστηροί, είναι θετικό από πολιτική άποψη, αλλά αφήνει ένα ερώτημα για το κατά πόσον αρκεί για να ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα ΟΜΤ (αγοράς κρατικών ομολόγων στις δευτερογενείς αγορές) της ΕΚΤ, το οποίο σύμφωνα με τον κανονισμό απαιτεί “αυστηρές και αποτελεσματικές προϋποθέσεις οι οποίες συνδέονται με τον ESM“, κάτι που παραπέμπει στα γνωστά σε όλους μας μνημόνια και την αυξημένη επιτήρηση.
Η πιστωτική γραμμή του ESM είναι επίσης σχετικά βραχυπρόθεσμη (1-2 χρόνια), ώστε ακόμη και σε συνδυασμό με το ισχυρό εργαλείο του OMT, ενώ μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των βραχυπρόθεσμων αναγκών ρευστότητας μιας χώρας, μπορεί να μην κάνει πολλά για να μειώσει την κληρονομιά του πολύ μεγαλύτερου χρέους μετά την κρίση λόγω της πανδημίας.
Το συμπέρασμα είναι ότι η τελική συμφωνία δεν περιείχε τίποτα νέο σε σχέση με αυτά που είχαν αναφερθεί ευρέως τις τελευταίες ημέρες. Ωστόσο, ο πιο πιθανός λόγος για τη μεγάλη καθυστέρηση στην επίτευξη συμφωνίας αφορά τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης για το αν θα μπορούσαν να συμφωνήσουν στην αμοιβαιοποίηση του χρέους. Τελικά, αυτό που προέκυψε από το Eurogroup ήταν μια ασαφής υπόσχεση για τη διάθεση μελλοντικά κονδυλίων από τον προϋπολογισμό της ΕΕ για τη στήριξη της ανάκαμψης.
Ωστόσο ο προϋπολογισμός της ΕΕ είναι πολύ μικρός (μόλις στο 1% του ΑΕΠ της ΕΕ) και δεν μπορεί να “γυρίσει” σε έλλειμμα. Έτσι, αντί για μία πραγματική συμφωνία, η ΕΕ φαίνεται να κλωτσά το τενεκεδάκι παρακάτω και έως τον επόμενο γύρο ευρωπαϊκών διαπραγματεύσεων και χωρίς σαφές σχέδιο.
Συνεπώς, καταλήγει η HSBC, η πανευρωπαϊκή αντίδραση στην κρίση παραμένει αρκετά υποτονική, αφήνοντας μία κληρονομιά σημαντικά υψηλότερου χρέους για τις χώρες της περιοχής. Μέχρι στιγμής, η ΕΚΤ ήταν αρκετή για να ηρεμήσει τις αγορές, ωστόσο ήταν επίσης πολύ προσεκτική στο να χαρακτηρίσει τις παρεμβάσεις της ως προσωρινές και ενδέχεται να προκαλέσει κάποιες νομικές δυσκολίες στο μέλλον για να παραμείνει εντός της εντολής της. Έτσι, χωρίς να υπάρχει σαφής δέσμευση από τα μέλη της ευρωζώνης να μοιραστούν ένα μέρος του κόστους της κρίσης, η πίεση στις αγορές θα επιστρέψει και η Ιταλία θα μπορούσε και πάλι να αποτελέσει το επίκεντρο των αναταραχών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το μοναδικό ελληνικό κόμμα το οποίο μίλησε για τον συγκεκριμένο κίνδυνο ήταν το ΜέΡΑ25. Αυτό μάλιστα το έκανε στη συνεδρίαση της Βουλής πριν την τελική τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, δια στόματος του Γενικού Γραμματέα του Γιανη Βαρουφάκη.
Είναι σημαντικό να σταθούμε και σε αυτή την πλευρά γιατί η πλειονότητα των μέσων ενημέρωσης παρουσίασε τη συγκεκριμένη συμφωνία ως κάτι που έχει μόνο θετικές επιπτώσεις για την Ευρώπη και την Ελλάδα, χωρίς να παρουσιαστούν οι κίνδυνοι και οι αρνητικές επιπτώσεις, καθώς σε περίπτωση που συμβούν μας αφορούν όλους.
Η ομιλία και οι τοποθετήσεις του Γιάνη Βαρουφάκη στη βουλή παρουσιάστηκαν αποσπασματικά, ως προσωπική κόντρα με τον Χρήστο Σταϊκούρα, χωρίς να συζητηθούν ουσιαστικά οι εισηγήσεις του. Παράλληλα, όλα τα μέσα ασχολήθηκαν με την επιστροφή του στην Αίγινα, όπου διαμένει με τη σύζυγο του, ένα θέμα άνευ πραγματικής ουσίας, που έστρεψε την προσοχή στο πρόσωπο του τη συγκεκριμένη -αρκετά σημαντική- περίοδο για τους λάθος λόγους. Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, την ώρα που η πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών δείχνει τη δέουσα ωριμότητα, τα μέσα ενημέρωσης αποτυγχάνουν να δείξουν την ίδια ωριμότητα στοχεύοντας πολιτικά πρόσωπα.
Στο Business Review Greece, όπως κάνουμε από την αρχή της δημιουργίας μας, παρουσιάζουμε σημαντικές και ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις εκπροσώπων (νόμιμων) πολιτικών κομμάτων – σχετιζόμενες άμεσα με την οικονομική και επιχειρηματική ζωή της χώρας. Επομένως, έχοντας ήδη παρουσιάσει τις αισιόδοξες οπτικές και τις ανακοινώσεις του eurogroup όπως και το πρόβλημα με το ευρωομόλογο, με αφορμή τη συγκεκριμένη ανάλυση της HSBC (πηγή Capital.gr) , παραθέτουμε ολόκληρο το βίντεο με την ομιλία του Γιάνη Βαρουφάκη στη Βουλή.

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας