Ο απόλυτος οδηγός διαχείρισης χρόνου

Ο απόλυτος οδηγός διαχείρισης χρόνου

1_sbtcXQkgUQnTozc1yEeOEQ

Ο χρόνος μας, όπως και τα οικονομικά μας, είναι ένας πολύτιμος πόρος που πρέπει όλοι να διαχειριστούμε, για αυτό πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται πως θα κάνουν αποτελεσματική διαχείριση χρόνου.

Εάν δεν κάνεις τον προγραμματισμό σου, τότε δεν θα έχεις αρκετό χρόνο για ό, τι είναι σημαντικό για εσένα.

Για παράδειγμα, εάν εργάζεσαι 60 ώρες την εβδομάδα, αυτό σημαίνει ότι δεν θα έχεις τόσο πολύ χρόνο και θα θυσιάσεις ποιοτικό χρόνο με τους αγαπημένους σου ανθρώπους. Μπορεί ακόμη και να θέσεις σε κίνδυνο την υγεία σου.

Ένας προγραμματισμός διαχείρισης χρόνου είναι ένα πρόγραμμα που βοηθά να ξοδεύουμε το χρόνο μας με τον τρόπο που θέλουμε περισσότερο. Προφανώς, αυτό περιλαμβάνει και τα πράγματα που δεν μας ευχαριστούν τόσο να κάνουμε, αλλά είναι αναγκαία να γίνουν.

Όμως, η ιδέα είναι ότι έχοντας έναν προγραμματισμό διαχείρισης χρόνου θα μπορεί η διαχείριση του χρόνου μας να γίνει με μεγαλύτερη σύνεση.

Πως μπορείς να φτιάξεις τον προγραμματισμό διαχείρισης χρόνου;

Για να ξεκινήσεις, καθόρισε τι σε ενδιαφέρει πραγματικά στη ζωή. Ουσιαστικά ανακάλυψε και κάνε ξεκάθαρες ποιες είναι οι προτεραιότητες σου. Συχνά, αυτό περιλαμβάνει τις σχέσεις, την υγεία και η καριέρα σας.

Γνωρίζοντας τις προτεραιότητες σου, θα ξοδεύεις το χρόνο εργασίας σου μόνο σε δραστηριότητες που σε ωθούν πιο κοντά στους στόχους σου.

Επίσης, το χρόνο ξεκούρασης και ψυχαγωγίας θα τον περνάς με τους ανθρώπους και τις δραστηριότητες που θέλεις περισσότερο.

Πώς μπορείς να μείνεις προσηλωμένος στον προγραμματισμό σου;

Μια εφαρμογή ημερολογίου στο κινητό μπορεί να βοηθήσει σημαντικά, επειδή εάν έχεις προγραμματίσει τις δραστηριότητες σου, αυτό θα σε διευκολύνει στην επιβολή ορίων.

Οι δραστηριότητες που θα ορίσεις όμως πρέπει να περιλαμβάνουν τόσο το χρόνο εργασίας όσο και το χρόνο ψυχαγωγίας και προσωπικής ανάπτυξης.

Πως να βρεις χρόνο για ψυχαγωγία και προσωπική ανάπτυξη

Τα άτομα που λένε ότι δεν έχουν χρόνο να διαβάσουν, να ασκηθούν ή να αφιερώσουν στην οικογένεια τους είναι τα ίδια άτομα που παρακολούθησαν και τις 6 σεζόν μιας σειράς σε δύο εβδομάδες ή περνούσαν ώρες κάθε βράδυ κάνοντας scrolling στα Social Media.

Έστω και 7 ώρες την εβδομάδα στο Instagram, το Twitter, το Facebook ή το Netflix θα συνειδητοποιήσεις ότι είναι πολύς χρόνος. Η ανάγνωση ενός βιβλίου 350 σελίδων παίρνει περίπου 6,5 ώρες.

Όσοι το συνειδητοποιούν αυτό, απλώς και μόνο περιορίζοντας κατά μια ώρα την ημέρα την ενασχόληση με τα social media, δημιουργούν αρκετό χρόνο για να διαβάζουν ακόμα και ένα βιβλίο την εβδομάδα!

Αυτό φυσικά δεν ισχύει μόνο με το διάβασμα. Αν αυτή τη μια ώρα την ημέρα την αφιερώσεις στο τρέξιμο θα μπορείς να τρέχεις 5 με 10 χιλιόμετρα την ημέρα!

Πως να βρεις χρόνο για τη δουλειά ή την επιχειρηματική δραστηριότητα

Όσον αφορά το χρόνο εργασίας εκεί ο χρόνος είναι πραγματικά χρήμα. Αυτό είναι κάτι που σίγουρα έχεις ακούσει αλλά οι επιχειρηματίες το γνωρίζουν και στην πράξη.

Οι νέοι ιδρυτές επιχειρήσεων έχουν την τάση να προσπαθούν να κάνουν τα πάντα, από τη δημιουργία περιεχομένου και τις πωλήσεις έως την υποστήριξη πελατών και τη λογιστική.

Ως ένα βαθμό αυτό είναι αναγκαίο, ειδικά στα πρώτα στάδια δημιουργίας μιας επιχείρησης ή ενός οποιουδήποτε project.

Αυτό οφείλεται σε περιορισμένα κεφάλαια, σε μια τάση τελειομανίας ή στην πεποίθηση ότι οι άνθρωποι πρέπει να δουλεύουν συνεχώς και να κάνουν πολλά πράγματα για να πετύχουν.

Όμως εφόσον εξασφαλιστούν τα κεφάλαια και αποβληθούν αυτές οι νοοτροπίες τότε υπάρχουν εξαιρετικοί ελεύθεροι επαγγελματίες για να κάνουν κάποιες δουλειές

Η δουλειά από ελεύθερους επαγγελματίες είναι πάντα επαγγελματική, υψηλής ποιότητας και παραδίδεται έγκαιρα.

Παραδείγματα μιας τέτοιας δουλειάς είναι η συγγραφή κειμένων για την ιστοσελίδα της επιχείρησης, η δημιουργία περιεχομένου και η διαχείριση των social media και όλες οι ενέργειες digital marketing, όπως διαφημιστικές καμπάνιες.

Όλες αυτές τις υπηρεσίες τις προσφέρουμε εμείς οι ιδρυτές του Business Review Greece. Aν ενδιαφέρεσαι μπορείς να μας στείλεις ένα email στο info@businessrev.gr

Όσοι αναθέτουν σε άλλους κάποιες δουλείες για τις οποίες δεν έχουν το χρόνο και τις δεξιότητες μπορούν να επικεντρωθούν στις βασικές επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Αυτές αποτελούν εξάλλου προτεραιότητα για κάθε επιχειρηματία. Και παραμένει χρόνος για σκέψη, μάθηση και άσκηση. Όπως επίσης και χρόνος για διαλείμματα και διακοπές.

Βρες χρόνο για ξεκούραση και διακοπές παραμένοντας παραγωγικός

Ακόμα και οι πιο επιτυχημένοι άνθρωποι έχουν ανάγκη από διαλείμματα και διακοπές. Αντίθετα με αυτό που πρεσβεύει η κουλτούρα του Διαδικτύου κανείς δεν μπορεί να δουλεύει ή να είναι δραστήριος 24 ώρες το 24ωρο.

Υπάρχουν μερικές μέρες που απλά δεν θέλεις να διαβάζεις, να γυμνάζεσαι ή να εργάζεσαι. Όλοι έχουμε τέτοιες μέρες και είναι σημαντικό να ακούμε την ψυχολογία και το σώμα μας που θέλουν ξεκούραση.

Όμως ακόμα και αυτές τις μέρες δεν χρειάζεται να τις αφήνεις τελείως ανεκμετάλλευτες. Θέσε μικρότερους στόχους: απλώς διαβάστε ένα κεφάλαιο, τρέξε 2 χλμ. ή κάνε λιγότερες δουλειές απ’ ότι συνήθως. 

Μετά από αυτά, μπορείς να ξεκουραστείς, να αφιερώσεις χρόνο στους αγαπημένους σου ανθρώπους ή να κάνεις οτιδήποτε άλλο θέλεις.

Απέφυγε τις πολλαπλές εργασίες – multitasking

Το να κάνεις κάτι με όλη σου την προσοχή για λίγη ώρα είναι καλύτερο από το να περάσεις αρκετές ώρες κάνοντας το με την προσοχή σου να αποσπάται.

Γενικότερα στη διαχείριση χρόνου είναι σημαντικό να μην προγραμματίζεις να κάνεις πολλαπλές εργασίες την ίδια ώρα.

Πολλαπλές εργασίες δεν είναι δευτερεύουσες ή συνηθισμένες δραστηριότητες που πραγματοποιούνται στο παρασκήνιο. Για παράδειγμα, μπορείς να απλώσεις τα ρούχα, να πλύνεις τα πιάτα ή να πας για ψώνια ενώ ακούς ένα podcast.

Ειδικότερα αν αυτό το podcast έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα όπως το Business Talks, το πρώτο podcast με θέμα την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα

Αντ ‘αυτού, ο τύπος πολλαπλών εργασιών που πρέπει να αποφύγεις είναι εργασίες που απαιτούν την πλήρη προσοχή σου. Δεν είναι αποτελεσματικό να εργάζεσαι στον υπολογισμό των ταμειακών ροών ενώ ταυτόχρονα γράφεις την ημερήσια διάταξη για το meeting.

Ο λόγος πίσω από αυτό είναι ότι ο εγκέφαλος είναι δημιουργημένος να χειρίζεται μόνο ένα πράγμα κάθε φορά.

Διαπιστώθηκε επίσης ότι το multitasking μπορεί να σε επιβραδύνει και επειδή είναι πιο πιθανό να κάνεις λάθη, το multitasking μπορεί να σου δεσμεύσει τελικά περισσότερο χρόνο για να ολοκληρώσεις τις εργασίες.

Προσπάθησε να κάνεις ένα πράγμα κάθε φορά και να επικεντρώνεις όλη σου την ενέργεια σε αυτό.

Μην αφήνεις κάτι για άλλη μέρα πιστεύοντας ότι θα έχεις χρόνο

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν μια πολύ ασαφή αίσθηση ευκαιρίας. Όταν κάποιος σου ζητά να κάνεις κάτι στο μέλλον, μπορεί να κοιτάξεις το ημερολόγιό και να δεις ότι το πρόγραμμα φαίνεται αρκετά ανοιχτό

Προσπάθησε να αποφύγεις αυτή την πλάνη. Ο μελλοντικός σου εαυτός θα είναι εξίσου απασχολημένος με αυτήν τη στιγμή.

Για να αφήσεις κάτι για άλλη μέρα θα πρέπει να αναρωτηθείς αν θα είσαι σε θέση να το κάνεις εκείνη τη μέρα, γνωρίζοντας ότι θα είσαι όσο απασχολημένος είσαι και τώρα.

Εάν η απάντηση είναι ναι, τότε να το κάνεις εκείνη τη στιγμή. Και αν η απάντηση είναι όχι σκέψου πως θα μπορούσες να ελευθερώσεις λίγο χρόνο για να το κάνεις.

Μην επικεντρώνεσαι αποκλειστικά στο να βγάλεις χρήματα

Προφανώς χρειάζεσαι χρήματα για να επιβιώσεις. Όπως επίσης τα χρειάζεσαι για να ασχοληθείς με τα χόμπι σου.

Όμως, έρευνα των Πανεπιστημίων του Τορόντο και του Στάνφορντ διαπίστωσαν ότι όσοι έχουν υψηλότερα εισοδήματα αισθάνονται ότι έχουν λιγότερο χρόνο.

Όπως εξηγείται στο The Economist «Μόλις οι ώρες ποσοτικοποιηθούν οικονομικά, οι άνθρωποι ανησυχούν περισσότερο για τη σπατάλη, την εξοικονόμηση ή τη χρήση τους με κερδοφόρο τρόπο. Όταν τα εισοδήματα αυξάνονται, ο χρόνος του καθενός γίνεται πιο πολύτιμος. Και όσο πιο πολύτιμο γίνεται κάτι, τόσο πιο σπάνια φαίνεται».

Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι μόνο η αντίληψη της ευημερίας μπορεί να σε κάνει να νιώσεις σαν να μην έχεις αρκετό χρόνο. Έτσι, ενώ σίγουρα πρέπει να διεκδικήσεις μια άνετη διαβίωση, δεν χρειάζεται να έχεις εμμονή με την απόκτηση χρημάτων.

Μην προσπαθείς να είσαι παραγωγικός 24/7 – Απόλαυσε χρόνο με τον εαυτό σου

Όπως αναφέρουν ψυχολόγοι κάποιοι άνθρωποι πρέπει να ξεπεράσουν την ιδέα ότι όσο πιο απασχολημένοι είναι, τόσο περισσότερο θεωρούν ότι είναι ικανοί, έξυπνοι, επιτυχημένοι και αξιοθαύμαστοι.

Η λύση εδώ είναι να σταματήσεις να ανησυχείς για το αν είσαι παραγωγικός 24/7. Για μερικούς, αυτό μπορεί αυτό να τους φανεί παράξενο. Όμως, δεν χρειάζεται να μεγιστοποιείται παραγωγικά κάθε στιγμή της ημέρας.

Αφιέρωσε τον πολύτιμο χρόνο στους ανθρώπους και τα έργα που έχουν περισσότερη σημασία για σένα. Επιπλέον, απέφυγε να πέσεις στην παγίδα απασχολησιμότητας και απλώς απόλαυσε χρόνο με τον εαυτό σου.

Αυτό έχει περισσότερα οφέλη απ’ όσα μπορείς να φανταστείς. Θα βοηθήσει το μυαλό και το σώμα σου να είναι πιο ξεκούραστα όταν θα χρειαστεί να κάνουν μια απαιτητική δραστηριότητα.

Θα σε κάνει να αποκτήσεις καλύτερη αυτογνωσία. Η αυτογνωσία είναι η βάση τόσο της αυτοπεποίθησης όσο και της δημιουργίας στρατηγικών που θα σε οδηγήσουν σε καλύτερα αποτελέσματα.

Και τέλος θα σε κάνει να είσαι πιο χαρούμενος με τη ζωή σου κάτι που θα έχει θετική επίδραση σε ότι και αν κάνεις σε αυτή.

Να θυμάσαι ότι η ζωή είναι πολύ μικρή για να παράγεις όλο το 24ωρο. Μερικές φορές απλά πρέπει να επιβραδύνεις και να διασκεδάσεις. Αυτός εξ’ άλλου είναι ο σκοπός που θέλεις να έχεις χρήματα και όχι τα ίδια τα χρήματα.

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Χάρης Αθανασίου

Πτυχιούχος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΠΑΔΑ με κατεύθυνση Management, συνιδρυτής του Business Review Greece και της Blue Rocket Content Agency και συμπαρουσιαστής του BusinessTalks Podcast. Αρθρογραφεί κυρίως για θέματα επιχειρηματικότητας και διαθέτει πάνω από 4 έτη εμπειρία στην αρθρογραφία. Επίσης, έχει πάνω από 3 χρόνια εμπειρία στο SEO, τα Social Media και το Performance Marketing. Του αρέσει η ομαδική δουλειά, η απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων, καθώς και να βοηθάει τους ανθρώπους να εξελιχθούν, να γίνουν η καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους και να ακολουθούν τα όνειρά τους.