Πώς να καταλάβεις αν πρέπει να προσλάβεις κάποιον σε λιγότερο από 15 λεπτά

Πώς να καταλάβεις αν πρέπει να προσλάβεις κάποιον σε λιγότερο από 15 λεπτά

shutterstock_1378191401

Όλοι γνωρίζουμε ότι οι υπάλληλοι μιας επιχείρησης, ανεξαρτήτου μεγέθους, όταν είναι παραγωγικοί, αναμφισβήτητα βοηθούν στην ανάπτυξη και τα κέρδη της.

Ωστόσο, το θέμα είναι πώς θα βρεις το κατάλληλο άτομο που θα ενταχθεί στην εταιρεία σου και θα υιοθετήσει την κουλτούρα της, διότι δεν φτάνει απλά ο υποψήφιος υπάλληλος να έχει μόνο γνώσεις και ικανότητες, αλλά να ενδιαφέρεται πραγματικά για την εταιρεία και να έχει τις απαραίτητες δεξιότητες ώστε να εξελιχθεί μέσα σε αυτή. 

Μπορεί να έχουν περάσει μόνο 10 λεπτά σε μια συνέντευξη και να γνωρίζεις ήδη αν θες ή όχι τον υποψήφιο στην ομάδα σου. Η συνέντευξη αφορά τη δημιουργία επαφής και ξεκάθαρης επικοινωνίας. Αν υπάρχει εποικοδομητικός διάλογος, τότε μπορείτε να δουλέψετε καλά μαζί. Αυτό ισχύει ακόμα κι αν διαφωνείτε. 

Πώς να καταλάβεις τι γνωρίζει κάποιος 

Όταν παίρνεις συνέντευξη από έναν ειδικό, είτε είναι μηχανικός, είτε επιστήμονας, χρειάζεται χρόνος για να αξιολογήσεις τι γνωρίζει και πόσο καλός είναι στη δουλειά του. Είναι πιο εύκολο να καταλάβεις αν κάποιος δεν έχει φτάσει στο σημείο που θες. Χρειάζεται μόνο μερικά λεπτά για να διαπιστώσεις ότι κάποιος δεν ξέρει τι κάνει ή ότι του λείπει πρακτική εξάσκηση στο αντικείμενο.

Γι’ αυτό το λόγο, ίσως να είναι καλύτεροι οι αρχάριοι υποψήφιοι και πιο εύκολο να τους αξιολογήσεις. Ένας υποψήφιος μπορεί να έχει πολύ λίγες γνώσεις, αλλά αν είναι σαφής ως προς τις γνώσεις του και θετικός στο να μαθαίνει και να προσαρμόζεται, θα μπορέσει να εξελιχθεί. Είναι πολύ πιο δύσκολο να καταλάβεις τα κενά που έχει ένας μεγαλύτερος στην εμπειρία και τις δεξιότητές του, αλλά αν είσαι ειδήμων στον τομέα σου, το να καταλάβεις αν είναι αυθεντικός και συνεργάσιμος, θα είναι σχετικά εύκολο.

Αν παίρνεις συνέντευξη από έναν μεγαλύτερο υποψήφιο, εστίασε σε Συμπεριφορικές Ερωτήσεις και Ερωτήσεις Αυτογνωσίας που θα οδηγήσουν στο πώς θα «κουμπώσει» με την ομάδα σου και πώς έχει δουλέψει στο παρελθόν. Από την άποψη των τεχνικών δεξιοτήτων, δεν χρειάζεται να εξασφαλίσεις ότι γνωρίζει τα πάντα. Αυτό που έχει σημασία είναι να δεις τη σχετικότητα της θέσης με τον υποψήφιο και τι αξία μπορεί να προσθέσει ο ίδιος στην εταιρεία.

Πώς να καταλάβεις ότι έχεις πάρει την απόφαση 

Αν εστιάσεις στον τρόπο που γίνεται η συζήτηση, γνωρίζεις τι πραγματικά θέλεις να δεις από έναν υποψήφιο, κάνεις τις σωστές ερωτήσεις και ο υποψήφιος βρίσκεται στο ίδιο τεχνικό επίπεδο με τους υπόλοιπους, τότε ένα ισχυρό ΝΑΙ από σένα είναι ναι και οτιδήποτε άλλο είναι όχι. Οι ιδανικοί υποψήφιοι είναι αυτοί, που μετά από 15 λεπτά, δεν μπορείς να φανταστείς να μην προσλαμβάνεις. Όλες οι άλλες συνεντεύξεις είναι έλεγχοι ασφαλείας. 15 λεπτά είναι μικρό χρονικό διάστημα, αλλά όχι αδύνατο για να καταλάβεις την καταλληλόλητα του υποψηφίου.

Ως ηγέτης του εαυτού και της ομάδας σου, η αυτοπεποίθηση είναι πολύ σημαντική όπως και το καλό κλίμα μέσα στην ομάδα. Σκέψου τα καλύτερα μέλη της ομάδας σου και πόσο καλά νιώθεις που τα έχεις μαζί σου. Αυτό είναι το συναίσθημα που θες να έχεις σε κάθε συνέντευξη. Αν μετά από μια συνέντευξη, κάτι δεν σου πάει καλά και νιώθεις την ανάγκη να κάνεις κι άλλες, τότε αυτό το άτομο δεν είναι το κατάλληλο. Κάθε πρόσληψη πρέπει να είναι η καλύτερή σου, η πιο συναρπαστική πρόσληψη.

Πηγή: thriveglobal.gr

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας