Γνωρίστε την Nuance Communications που εξαγοράστηκε από τη Microsoft έναντι 16 δις δολαρίων!

Γνωρίστε την Nuance Communications που εξαγοράστηκε από τη Microsoft έναντι 16 δις δολαρίων!

Microsoft buys Nuance

Γράφει ο Άρης Κατσίδης

Αίσθηση προκάλεσε πώς η Microsoft ανακοίνωσε τη Δευτέρα (12/4) την εξαγορά της Nuance Communications έναντι 16 δις δολαρίων. Πολύ απλά, η Microsoft θα αποκτήσει την Nuance έναντι 56 δολαρίων ανά μετοχή. Αυτό είναι περίπου 23% πάνω από την τιμή κλεισίματος της Παρασκευής.

Από πολλά ειδησεογραφικά μέσα, αυτή η εξαγορά χαρακτηρίστηκε ως κίνηση-ματ και θεωρήθηκε μεγάλη επιτυχία. Πρόκειται για την τελευταία ένδειξη πως η Microsoft αναζητά περισσότερη ανάπτυξη μέσω εξαγορών.

Σε σχετική ανακοίνωσή της τη Δευτέρα, η Microsoft σημειώνει ότι η τεχνολογία της Nuance θα χρησιμοποιηθεί για να βελτιωθούν τα προϊόντα cloud της εταιρείας στην υγειονομική περίθαλψη, τα οποία λανσαρίστηκαν την περσινή χρονιά.

Ο CEO της Microsoft, Satya Nadella σε συνέντευξη του στην εκπομπή Squawk on the Street του CNBC ανέφερε: ότι τα εργαλεία υγειονομικής περίθαλψης της Nuance είναι βασικό στοιχείο πίσω από την εξαγορά τους. “Έχουμε παρατηρήσει μια τεράστια επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού… Ειδικότερα στην υγειονομική περίθαλψη. Όταν σκέφτεστε σχετικά με την αγορά παρόχων … η ψηφιακή τεχνολογία θα είναι το κλειδί”, δήλωσε ο Nadella στις πρώτες δηλώσεις του.

Ιδιαίτερα, πρέπει να τονίσουμε ότι η Microsoft έχει ένα μεγάλο αριθμό προϊόντων αναγνώρισης φωνής και chat bot. Μεταξύ άλλων και υπηρεσίες οπού μπορεί κάποιος να έχει την δυνατότητα κάποιος να υπαγορεύει κείμενο μέσω φωνητικών εντολών σε σταθερό υπολογιστή (desktop) σε Windows και στο Azure. Μέσω της εξαγοράς όμως, βρήκε την ευκαιρία να εξαγοράσει το leader της αγοράς και να εστιάσει στην εξειδίκευση και στον κλάδο της υγειονομικής περίθαλψης.

Με βάση τις δηλώσεις των δύο εταιριών, ο ο CEO της Nuance, Mark Banjamin θα παραμείνει στην θέση του στην εταιρία. Όμως, θα συνεργάζεται άμεσα με τον Scott Guthrie, που είναι υπεύθυνος για το cloud και την τεχνητή νοημοσύνη για τις επιχειρήσεις της Microsoft.

Ποια είναι η Nuance;

Η Nuance ιδρύθηκε το 1992 και αποτελεί κορυφαία εταιρία λογισμικών για cloud και τεχνητή νοημοσύνη κυρίως στον τομέα της υγείας. Έχει τεράστια φήμη για την τεχνολογία της σχετικά με την αναγνώριση φωνής. Μάλιστα είχε ενδιαφερθεί για αυτήν και η Apple. Αυτός ο τομέας ενδιαφέρει την Microsoft, αφού την χρησιμοποιούν πολλά προϊόντα της, ενώ πρόσφατα κατήργησε κάποια όπως αυτά με το voice assistant Cortana.

Η Nuance είναι πιο πολύ γνωστή για το λογισμικό της, το Dragon, που αποτελεί πρωτοπόρος στον κλάδο όσον αφορά την ακρίβεια της αντιγραφής ομιλίας. Πολύ απλά, χρησιμοποιείται για να μαγνητοφωνεί και να αντιγράφει την ομιλία των συνδιαλεγόμενων σε ένα meeting. Έχει πάρει άδεια για την τεχνολογία της για πολλές συσκευές και εφαρμογές, ανάμεσα τους και για το Siri της Apple.

Η ανοδική τάση στην απομακρυσμένη εργασία έχει επίσης δημιουργήσει νέες ευκαιρίες. Οι περισσότερες συνεδρίες πια γίνονται μέσω βίντεο. Έτσι, είναι πιο εύκολο να προσφερθεί στους πελάτες απομαγνητοφωνήσεις μέσω λογισμικού ενσωματωμένου απευθείας σε αυτές τις κλήσεις. Η ψηφιακή απομαγνητοφώνηση, γνωστή και ως digital transcription, χρησιμοποιείται και θεωρείται αξιόπιστη σε μια σειρά από ιατρικές διαβουλεύσεις έως συνεδριάσεις στο διοικητικό συμβούλιο και πανεπιστημιακές διαλέξεις.

Για παράδειγμα, το Zoom προσφέρει αυτόματη απομαγνητοφώνηση με συνεργασία με τρίτη υπηρεσία όπως το Otter. Για την Microsoft, έχει μεγάλη σημασία να βελτιώσει αυτές τις υπηρεσίες, γιατί πραγματοποιεί περίπου τα 2/3 των εσόδων της από εταιρικές πωλήσεις λογισμικού και cloud computing. 

Η εταιρεία θα μπορούσε να ενσωματώσει την τεχνολογία της Nuance στο υπάρχον λογισμικό της, όπως το Teams. Επίσης, μπορεί να την προσφέρει ανεξάρτητα ως μέρος της Azure cloud. Εκεί που θα εστιάσουν άμεσα οι δύο εταιρίες είναι η υγειονομική περίθαλψη, όπου οι δύο εταιρείες συνεργάζονται από το 2019. 

Τι προσέλκυσε περισσότερο την Microsoft σύμφωνα με τους ειδικούς;

Πολλοί ειδικοί αναφέρουν ότι η τεχνολογία Nuance’s Dragon Ambient eXperience, ή DAX, είναι πιθανώς αυτό που προσέλκυσε την Microsoft για να κλείσει την  συμφωνία. Το DAX είναι ένα πακέτο λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης, που βοηθά τους επαγγελματίες του ιατρικού τομέα να αποθηκεύουν όλες τις πληροφορίες των ασθενών τους.

Επιπρόσθετα, μπορεί να γίνει και η τηλε-ιατρική μέσω αυτού, δηλαδή διάγνωση από γιατρούς μέσω οθονών. Αυτήν την εποχή με την πανδημία του κορονοιού όλα αυτά έχουν αυξητική τάση. H τεχνολογία ταιριάζει τέλεια με τις φιλοδοξίες της Microsoft, αφού η εταιρία έχει επενδύσει στην τεχνητή νοημοσύνη. Τον Σεπτέμβριο, απέκτησε μια αποκλειστική άδεια για το GPT-3, ένα γλωσσικό μοντέλο που δημιουργήθηκε από το OpenAI.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι αν υιοθετηθεί η τεχνολογία DAX από τα περισσότερα ιατρεία, τότε αυτό έχει market value περίπου στα 3-4 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό υποστηρίζει και ο Dan Ives, ένας εξειδικευμένος αναλυτής τεχνολογίας της Wedbush Securities.

Τα οικονομικά στοιχεία της Nuance και κατά πόσο χρησιμοποιούνται τα προϊόντα της

Η Nuance έχει αναφέρει καθαρό εισόδημα ύψους επτά εκατομμυρίων δολαρίων σε έναν προϋπολογισμό περίπου 346 εκατομμυρίων δολαρίων το τέταρτο τρίμηνο του 2020. Τον Σεπτέμβριο του 2020 απασχολούσε 7.100 υπαλλήλους, ενώ τα έσοδα μειώθηκαν κατά 4% σε ετήσια βάση.

Τα προϊόντα της Nuance τώρα χρησιμοποιούνται σήμερα περισσότερο από το 55% των γιατρών και το 75% των ακτινολόγων στις ΗΠΑ και χρησιμοποιούνται στο 77% των νοσοκομείων των ΗΠΑ. Τα έσοδα του Nuance’s Healthcare Cloud παρουσίασαν αύξηση 37% σε ετήσια βάση το οικονομικό έτος 2020 (έληξε το Σεπτέμβριο του 2020).

Η εξαγορά της Nuance  με την Microsoft στηρίχθηκε στην ήδη επιτυχημένη συνεργασία των δύο εταιρειών από το 2019. Με αυτήν την επιχειρηματική κίνηση διπλασιάστηκε το total addressable market (TAM) της Microsoft. Δηλαδή, στο πλαίσιο το οποίο έχει την δυνατότητα να στοχεύσει για πελάτες και το οποίο υπολογίζεται γύρω στα 500 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι δύο εταιρίες θα ισχυροποιήσουν τους δεσμούς τους και τις δεσμεύσεις τους, για το υπάρχον οικοσύστημα στο οποίο συνεργάζονται, διατηρώντας τα καλύτερα πρότυπα απορρήτου, ασφάλειας και προσαρμοστικότητας δεδομένων.

Οι απόψεις των ειδικών γύρω από την εξαγορά

Πολλοί αναλυτές λόγω της πρότερης συνεργασίας των δύο εταιριών, περίμεναν αυτήν την εξαγορά. Βέβαια, πολλοί επεσήμαναν ότι η τιμή εξαγοράς ήταν σχετικά χαμηλή, λαμβάνοντας υπόψη τις δυνατότητες που έχει μπροστά της η Nuance.

Ιδιαίτερα, ένας αναλυτής της της Guggenheim υπογράμμισε ότι: “στο πλαίσιο μιας εξαγοράς, θα περιμέναμε από την εταιρεία να δημιουργήσει ένα πιο σημαντικό premium (δηλαδή διαφορά υπέρ το άρτιο)”. Επιπρόσθετα, ο αναλυτής της Wedbrush, Daniel Ives αποκάλεσε την συμφωνία με την Nuance “παράσημο” για το τμήμα μάνατζμεντ της Microsoft.

Οι λύσεις που προσφέρει η Nuance συνεργάζονται απρόσκοπτα με τα βασικά συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, συμπεριλαμβανομένων των μακροχρόνιων σχέσεων με τα Electronic Health Records (EHRs). Έχουν ως στόχο να ανακουφίσουν τα ιατρεία από το “βάρος” των εγγράφων και να βελτιώνουν τις συνθήκες διαμονής στους ασθενείς. 

Ο Ives ανέφερε ότι: ” Το deal με την Nuance αδιαμφισβήτητα είναι μια στρατηγική κίνηση-ματ. Ταιριάζει γάντι στις προσπάθειές της Microsoft στην υγειονομική περίθαλψη σε μια εποχή κατά την οποία τα νοσοκομεία και οι γιατροί εξετάζουν και ενδιαφέρονται για τις  δυνατότητες AI επόμενης γενιάς”.

Πέρα από την υγειονομική περίθαλψη, ο Ives παρατηρεί πως η Microsoft, μέσω της συνεργασίας με την Nuance, έχει την δυνατότητα να ενσωματώσει επαγγελματικά εργαλεία ομιλίας «σε όλο το καταναλωτικό και επιχειρηματικό οικοσύστημα».  Η Microsoft και η Nuance υπογράμμισαν σε μια ανακοίνωση τους, ότι η «τεχνογνωσία της Nuance θα συνδυαστεί με το εύρος του cloud της Microsoft, συμπεριλαμβανομένων των Azure, Teams και Dynamics 365, για να βρεθούν λύσεις καλύτερων τρόπων επικοινωνίας και ασφάλειας επόμενης γενιάς για τους πελάτες».

Τα προϊόντα της Nuance και το πρόγραμμα “Microsoft Cloud for Healthcare”

Στην πραγματικότητα, η εξαγορά αφορά την επιτάχυνση του προγράμματος “Microsoft Cloud for Healthcare” και της παρουσίας της Αμερικάνικης εταιρίας στον χώρο. Η εταιρία ανέφερε σχετικά με αυτό ότι: “Η σημερινή ανακοίνωση εξαγοράς παρουσιάζει το τελευταίο βήμα της Microsoft στην βιομηχανία που ειδικεύεται στην τεχνολογία cloud. Η εξαγορά βασίζεται επίσης σε πολλές ενοποιήσεις και συνεργασίες που έχουν πραγματοποιήσει οι δύο εταιρείες τα τελευταία δύο χρόνια.

Τα προϊόντα της Nuance σε αυτόν τον τομέα περιλαμβάνουν το Dragon Ambient eXperience, το Dragon Medical One και το PowerScribe One σχετικά με τις ακτινογραφίες.

Η Microsoft ενισχύθηκε με 10.000 παραπάνω πελάτες σχετικά με την υγειονομική περίθαλψη, μετά από αυτήν την εξαγορά. Σε αυτούς περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι AthenaHealth, Johns Hopkins, Mass General Brigham και Cleveland Clinic.

Σήμερα, η Nuance έχει μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων συμπεριλαμβανομένου, του Dragon Dictate, που είναι ένα προϊόν “text to speech”. Αλλά και προϊόντα αναγνώρισης φωνής, chat bots και επεξεργασία γλώσσας, ιδιαίτερα στην τομέα της υγείας και σε άλλους τομείς.

Πέρα από τον τομέα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, η Nuance παρέχει εξειδικευμένες λύσεις AI σε προϊόντα της. Αυτά τους βοηθούν με  Interactive Voice Response (IVR), εικονικούς βοηθούς και ψηφιακές και βιομετρικές λύσεις σε εταιρείες σε όλο τον κόσμο σε όλους τους κλάδους. 

Αυτή η τεχνογνωσία θα συνδυαστεί με το εύρος και το βάθος του cloud της Microsoft, συμπεριλαμβανομένων των Azure, Teams και Dynamics 365, για την παροχή προϊόντων νέας γενιάς που ξεχωρίζουν για την ποιότητα τους και την ασφάλεια που προσφέρουν.

Τι δήλωσαν οι CEO των δύο εταιρειών για την εξαγορά

Ο CEO της Nuance, Benjamin ανέφερε ότι αυτή η εξαγορά πρόκειται να βοηθήσει την εταιρεία να επικεντρωθεί στις βασικές υπηρεσίες-φωνητικών εντολών. Υπογράμμισε ότι: “Με αυτή την πώληση, θα πετύχουμε ένα σημαντικό βήμα στο “ταξίδι” μας προς μια πιο εστιασμένη στρατηγική για την προώθηση της συνομιλίας τεχνητής νοημοσύνης, την κατανόηση της γλώσσας και εξεύρεση λύσεις για τις κλινικές”.

Ο CEO της Microsoft, Satya Nadella ανέφερε ότι: “Η Nuance παρέχει μεγάλο επίπεδο στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης στην υγειονομική περίθαλψη. Είναι πρωτοπόρος στην εφαρμογή της στον πραγματικό κόσμο. Το AI είναι η πιο σημαντική προτεραιότητα της τεχνολογίας και η υγειονομική περίθαλψη είναι εφαρμογή της που την έχει μεγαλύτερη ανάγκη. Μαζί με τον συνεργάτη μας θα δώσουμε προηγμένες λύσεις σε επαγγελματίες για την βελτίωση της λήψης αποφάσεων και με σκοπό να  και να δημιουργήσουμε πιο σημαντική επικοινωνία, καθώς επιταχύνουμε την ανάπτυξη του Microsoft Cloud για Healthcare και Nuance. “

Άλλες επιχειρηματικές κινήσεις της Microsoft

Πέρα από την εξαγορά της Nuance, η Microsoft πριν από περίπου ένα μήνα αγόρασε την ZeniMax για 7.6 δις δολάρια. Η ZeniMax ήταν η μητρική εταιρία της γνωστής Bethesda που παράγει παιχνίδια. Αυτό σημαίνει ότι το Xbox θα βγει πιο δυναμικό μετά από αυτήν την επιχειρηματική κίνηση.

Επίσης, στα πλάνα της Microsoft βρίσκεται το Discord, που είναι μια πολύ δημοφιλής πλατφόρμα chatting κυρίως για gaming. Η εξαγορά της υπολογίζεται γύρω στα 10 εκατομμύρια δολάρια.

Οι…”μεταγραφές” της Microsoft δεν σταματούν εδώ! Πέρσι ήταν κοντά στον να αποκτήσει το TikTok για 20-30 δις δολάρια. Επίσης ενδιαφέρθηκε και για την απόκτηση του Pinterest, που έχει κεφαλαιοποίηση αγοράς περισσότερη από 51 δις δολάρια.

Πριν πέντε χρόνια, η Microsoft έδωσε περισσότερα από 26 δις δολάρια για να εξαγοράσει την LinkedIn. Τέλος, πριν τρία χρόνια για 7.5 δις δολάρια απέκτησε την GitHub. 

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας