Όλοι έχουμε περάσει περιόδους που πραγματικά οι υποχρεώσεις έχουν κατακλείσει την ημέρα μας. Χιλιάδες task που πρέπει να πραγματοποιηθούν, να μπουν σε μια σειρά και ταυτόχρονα περιορισμένος χρόνος.
Η λύση είναι μονόδρομος… Προτεραιότητες!
Μπορεί να ακούγεται αναμενόμενο, αλλά δεν είναι. Ποτέ και πουθενά δεν υπάρχουν παραπάνω από μία προτεραιότητες. Η προτεραιότητα σε κάθε φάση τη ζωή μας είναι μία, γι’ αυτό άλλωστε και ονομάζεται προτεραιότητα.
Για να απαλλαγούμε λοιπόν από το άγχος και την πίεση πρέπει να προσδιορίσουμε τί είναι πιο σημαντικό για εμάς να πραγματοποιηθεί την δεδομένη στιγμή. Να βάλουμε μία σειρά στα πράγματα.
Αν για παράδειγμα έχω να πάρω τα παιδιά από το σχολείο, να στείλω στον προϊστάμενο τελειωμένο το project και να πληρώσω τους λογαριασμούς, αυτό που έρχεται πρώτο είναι να πάρω τα παιδιά από το σχολείο.
Μακροπρόθεσμα είναι αδύνατον να ασχολούμαστε με πολλά πράγματα ταυτόχρονα διότι είτε η απόδοσή μας θα είναι μέτρια είτε θα έχουμε αρκετές αποτυχίες και συνάμα πίεση.
Τί γίνεται όμως όταν δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε τόσο εύκολα ποια είναι η προτεραιότητάς μας;
Η Παύση
Σε εκείνο το σημείο είναι η ώρα για την πασίγνωστη TO DO LIST. Αρχικά οφείλεις στον εαυτό σου να χαλαρώσεις, έστω για λίγα λεπτά. Μπορεί να μην ακούγεται καθόλου παραγωγικό σαν ιδέα, αλλά με αυτό τον τρόπο αποκτάς τον χώρο και τον χρόνο να σκεφτείς καθαρά.
Όταν λοιπόν μέσα στην ημέρα, συνειδητοποιήσεις πως ‘χάνεται η μπάλα’, κάνε μια παύση. Θυμήσου ποια είναι η προτεραιότητά σου και συνέχισε με σκοπό να την βγάλεις εις πέρας.
Η απαρίθμηση
Στην περίπτωση που δεν γνωρίζεις τί είναι προτεραιότητα για εσένα, απαρίθμησε σε ένα χαρτί όλα εκείνα τα σημαντικά πράγματα που έχεις να κάνεις μέσα στην ημέρα, ή ακόμα και μέσα στον μήνα.
Ξεκινώντας από τη θέση 1 που θα περιέχει τη σημαντικότερη εργασία για εσένα συνέχισε με τη θέση 2 και βάλ’τα σε σειρά. Όταν δώσεις σε όλα έναν αριθμό, ξανά ρίξε μια ματιά μετά από λίγα λεπτά για τυχόν διορθώσεις.
Οι Στόχοι
Καλό θα ήταν οι στόχοι μας να είναι ρεαλιστικοί. Στόχοι οι οποίοι μπορούν να πραγματοποιηθούν για παράδειγμα μέσα σε ένα χρόνο, σε ένα μήνα.
Θέτοντας μη ρεαλιστικούς στόχους, καταφέρνουμε να απογοητευόμαστε από την μη πραγματοποίησή τους.
TIP
Ένα χρήσιμο tip είναι να συγκεκριμενοποιούμε τους στόχους μας. Για παράδειγμα, αντί να πούμε ‘Θέλω να πάρω προαγωγή’, να πούμε ‘Πρέπει να τελειοποιήσω τα διπλάσια project για να πάρω την προαγωγή, μέσα στον επόμενο χρόνο’.
Με αυτόν τον τρόπο απαντάς στις ερωτήσεις Τί, Πώς και Πότε. Συνεπώς ξέρεις ακριβώς πότε και πού να στραφείς για να πάρεις την πολυπόθητη προαγωγή!