Οι λιγότερες ώρες εργασίας μπορούν να αυξήσουν την παραγωγικότητα!

Οι λιγότερες ώρες εργασίας μπορούν να αυξήσουν την παραγωγικότητα!

λιγότερες ώρες εργασίας

Οι πολλές ώρες εργασίας μπορεί να είναι επικίνδυνες για την ψυχική και σωματική υγεία. Η υπερβολική εργασία έχει συνδεθεί με τα πάντα, από κακές δεξιότητες επικοινωνίας και μειωμένη παραγωγικότητα έως μειωμένο ύπνο και κατάθλιψη.

Παρόλα αυτά, οι εργαζόμενοι εργάζονται όλο και περισσότερες ώρες. Με αυξανόμενη πίεση για απόδοση, υψηλότερες προσδοκίες και περισσότερο ανταγωνισμό, η παραγωγικότητα είναι πιο σημαντική από ποτέ για τους εργαζομένους και τους ηγέτες. Δυστυχώς, πάρα πολλά στελέχη και διευθυντές ακολουθούν μια ξεπερασμένη ιδέα για το τι σημαίνει να είναι παραγωγικοί.

Περισσότερες ώρες εργασίας δεν σημαίνει απαραίτητα περισσότερη (ή καλύτερη) παραγωγή. Στην πραγματικότητα, ο ευκολότερος τρόπος για να βοηθήσετε μια ομάδα να είναι πιο παραγωγική μπορεί να είναι με το να δουλέψουν λιγότερο αλλά πιο ποιοτικά!

Έρευνα για τη θετική επίδραση της επιπλέον άδειας στην παραγωγικότητα των εργαζόμενων

Αυτή, ωστόσο, ήταν η προσέγγιση της εταιρίας Perpetual Guardian της Νέας Ζηλανδίας. Η εταιρεία ολοκλήρωσε ένα πείραμα οκτώ εβδομάδων. Σε αυτό έδωσε στους 200 περίπου υπαλλήλους μια επιπλέον ημέρα άδεια κάθε εβδομάδα, ενώ όλες οι συνθήκες αμοιβής και απασχόλησης παρέμειναν αμετάβλητες. Ουσιαστικά μετέτρεψε την πενταήμερη εργασιακή εβδομάδα σε τετραήμερη, πληρώνοντας την όμως κανονικά σαν πενταήμερη.

Ακαδημαϊκοί μελέτησαν το πείραμα πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εφαρμογή, συλλέγοντας ποιοτικά και ποσοτικά δεδομένα.

Τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους. Παρά τις μειωμένες ώρες, οι εργαζόμενοι ήταν 20% πιο παραγωγικοί και πολύ πιο ευτυχισμένοι. Ο Διευθύνων Σύμβουλος Andrew Barnes χαρακτήρισε το πείραμα «απροσδόκητη επιτυχία».

Το πείραμα μετρήθηκε από τον Jarrod Haar, καθηγητή Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Ώκλαντ. Διαπίστωσε ότι η ικανοποίηση από τη δουλειά και τη ζωή αυξήθηκε σε όλα τα επίπεδα, τόσο στο σπίτι όσο και στη δουλειά, με τους υπαλλήλους να αποδίδουν καλύτερα και να απολαμβάνουν τη δουλειά τους περισσότερο από ό, τι πριν το πείραμα.

Η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής αυξήθηκε κατά 24 ποσοστιαίες μονάδες. Αυτό σημαίνει ότι το 54% των συμμετεχόντων που δήλωσαν ότι εξισορροπούν αποτελεσματικά τις δουλειές και τις οικιακές τους υποχρεώσεις, μετά το πείραμα αυξήθηκε στο 78%.

Τα επίπεδα άγχους του προσωπικού μειώθηκαν κατά 7% ως αποτέλεσμα της έρευνας, ενώ η δέσμευση και η αίσθηση ενδυνάμωσης στην εργασία βελτιώθηκαν σημαντικά, με τη συνολική ικανοποίηση ζωής να αυξάνεται επίσης.

Μετά από πόσες ώρες εργασίας γίνεται ανθυγιεινή η εργασία;

Οι περισσότεροι υπάλληλοι πλησιάζουν την ανθυγιεινή εργασία όταν εργάζονται για περισσότερο από τις κανονικές 40 ώρες. Η υπερωριακή εργασία είναι συνηθισμένη, ειδικά για τους επιχειρηματίες, αλλά μπορεί να είναι εκτός από αντιπαραγωγική και επικίνδυνη για την υγεία. Περίπου το 40% των εργαζομένων στις ΗΠΑ εργάζονται περισσότερο από 50 ώρες την εβδομάδα. Μάλιστα το 20% υπερβαίνει τις 60 ώρες εργασίας.

Το αποτέλεσμα της υπερβολικής εργασίας είναι πάντα το ίδιο για τους υπαλλήλους: άγχος, απογοήτευση και τελικά εξάντληση.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το να είσαι συνέχεια απασχολημένος είναι στην πραγματικότητα εμπόδιο στην επιτυχία. Οδηγεί σε εξάντληση και άγχος, που αυξάνει τις πιθανότητες για λάθη και υποφέρουν από προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως κατάθλιψη και άγχος.

Μετά από πόσες ώρες εργασίας μειώνεται η παραγωγικότητα της εργασίας;

Παρόλο που η κοινωνική μας κουλτούρα συχνά εξισώνει την υπερωρία με την επιτυχία, η εργασία για πολλές ώρες την εβδομάδα μπορεί να μειώσει την παραγωγικότητα και να ενισχύσει την εξάντληση. Ειδικά σήμερα, με ένα πλήθος εφαρμογών και συσκευών που μας κρατούν πιο συνδεδεμένους από ποτέ, γίνεται όλο και πιο δύσκολο να αποσυνδεθούμε εντελώς από την εργασία.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η παραγωγικότητα ανά ώρα μειώνεται σημαντικά όταν οι εργαζόμενοι εργάζονται περισσότερο από 50 ώρες την εβδομάδα. Μειώνεται τόσο πολύ μετά από 55 ώρες για πολλούς ανθρώπους που οι επιπλέον ώρες πέρα ​​από αυτό είναι σχεδόν άσκοπες!

Όταν η ομάδα δεδομένων στο RescueTime ανέλυσε 185 εκατομμύρια ώρες εργασίας, ανακάλυψε ότι οι περισσότεροι εργαζόμενοι έχουν κατά μέσο όρο μόλις 2 ώρες και 48 λεπτά παραγωγικού χρόνου την ημέρα. Αυτό είναι πολύ μακριά από τις 8 ώρες που όλοι πιστεύουμε ότι έχουμε.

παραγωγικές ώρες εργασίας

Και επειδή οι εργαζόμενοι έχουν λιγότερο χρόνο για παραγωγική εργασία από ό, τι νομίζουν κατά τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας, πολλοί καταλήγουν να εργάζονται στο σπίτι. Στην πραγματικότητα, το RescueTime διαπίστωσε ότι το 26% του συνόλου της εργασίας γίνεται εκτός των κανονικών ωρών εργασίας.

Όλες οι ώρες εργασίας δεν είναι ίσες

Ένα πράγμα που είναι ήδη σαφές είναι ότι οι περισσότερες ώρες εργασίας δεν σημαίνουν απαραίτητα μεγαλύτερη παραγωγικότητα.

Η Νότια Κορέα, για παράδειγμα, κατατάσσεται κοντά στον πυθμένα των χωρών του ΟΟΣΑ για την παραγωγικότητα της εργασίας, παρά το γεγονός ότι έχει μια κουλτούρα εργασίας για πολλές ώρες. Ομοίως, στην Ευρώπη, η Ελλάδα έχει μία από τις μεγαλύτερες εβδομάδες εργασίας. Όμως βρίσκεται κάτω στο μέτρο του ΟΟΣΑ για το ΑΕΠ ανά ώρα εργασίας. Συγκεκριμένα για το θέμα της Ελλάδας έχουμε αναφερθεί σε προηγούμενο άρθρο μας.

Η Ιαπωνία είναι ένα άλλο παράδειγμα μιας χώρας όπου η κουλτούρα των πολλών ωρών εργασίας δεν αντιστοιχεί στην αυξημένη παραγωγικότητα. Η Ιαπωνία μειώνει σκόπιμα τις υπερωρίες και χρησιμοποιεί τακτικές όπως για να αντιστραφεί αυτή η τάση.

Συνεπώς, βλέπουμε πως η παραγωγικότητα δεν σχετίζεται με την ποσότητα αλλά με την ποιότητα της εργασίας. Ένας ήσυχος και ποιοτικός χώρος εργασίας με παρουσία καινοτόμων τεχνολογιών, όπου αυτές έχουν ουσιαστική επίδραση στην παραγωγικότητα, είναι το κλειδί.

Είναι η λιγότερη εργασία οικονομικά αποδοτική;

Η φύση της εργασίας είναι κρίσιμη για να αποφασιστεί εάν η μείωση της διάρκειας της εργάσιμης ημέρας είναι οικονομικά αποδοτική. Για εργαζόμενους με βάρδιες, όπως νοσοκόμες ή φύλακες, απαιτείται συνεχής παρουσία. Αυτό σημαίνει ότι ο εργοδότης θα πρέπει να βρει κάποιον άλλο για να καλύψει τις θέσεις εργασίας, αυξάνοντας το κόστος. Κάτι που δεν ισχύει απαραίτητα για δουλείες γραφείου.

Σημασία έχει και ο τρόπος που περιορίζονται οι ώρες εργασίας. Στη Σουηδία, για παράδειγμα, η κυβέρνηση έχει δοκιμάσει να επιτρέπει στους εργαζόμενους σε ασφαλιστικούς φορείς να εργάζονται έξι ώρες. Οι εργαζόμενοι ανέφεραν βελτιωμένη ποιότητα ζωής, με λιγότερο άγχος και περισσότερο χρόνο για να περάσουν με τις οικογένειές τους. Όμως το τοπικό συμβούλιο έπρεπε να προσλάβει επιπλέον εργαζόμενους για να αντισταθμίσει το έλλειμμα σε ώρες.

Η Ισλανδία διεξήγαγε μια παρόμοια έρευνα, επιτρέποντας σε μερικούς εργαζομένους να μειώσουν την εβδομάδα εργασίας τους κατά τέσσερις ή πέντε ώρες. Σε αυτό το πείραμα, η παραγωγικότητα συνεχίστηκε στο ίδιο επίπεδο, πράγμα που σημαίνει ότι το κόστος παρέμεινε το ίδιο. Το θετικό ήταν ότι οι εργαζόμενοι είχαν επίσης μεγαλύτερη εργασιακή ικανοποίηση και λιγότερες ημέρες απουσίας.

Τελικά, η λιγότερη εργασία μας κάνει πιο παραγωγικούς;

Η λιγότερη εργασία μπορεί όντως να την κάνει πιο παραγωγική. Ο περιορισμός των ωρών εργασίας ενθαρρύνει τους υπαλλήλους να εργάζονται πιο έξυπνα, όχι πιο σκληρά ή περισσότερες ώρες!

Η Helen Delaney, λέκτορας στο University of Auckland Business School, λέει ότι η επιτυχία της έρευνας οφείλεται στη συμμετοχή του προσωπικού στον προγραμματισμό της εργασίας. «Οι εργαζόμενοι σχεδίασαν μια σειρά από καινοτομίες και πρωτοβουλίες για να εργαστούν με πιο παραγωγικό και αποδοτικό τρόπο. Από την αυτοματοποίηση μη αυτόματων διαδικασιών έως τη μείωση ή την εξάλειψη της χρήσης του Διαδικτύου που δεν σχετίζεται με την εργασία».

Για να το θέσουμε με έναν ελαφρώς διαφορετικό τρόπο, οι εργαζόμενοι θα γίνουν πιο αποτελεσματικοί εάν υπάρχει λιγότερος χρόνος για να ολοκληρώσουν μια εργασία.

ώρες εργασίας

Αυτό οδηγεί σε μεγάλη ικανοποίηση από την εργασία και χαμηλότερα επίπεδα στρες. Η λιγότερη εργασία αφήνει επίσης περισσότερο χρόνο για δραστηριότητες που βελτιώνουν τη λειτουργία του εγκεφάλου, ενισχύουν τη δημιουργικότητα και προάγουν την ανθεκτικότητα. Αυτός ο ελεύθερος χρόνος μπορεί να συμβάλει στη μείωση της συχνότητας των ασθενών και να αυξήσει τη γενική υγεία και την ευτυχία.

Επομένως καταλαβαίνουμε ότι σημασία έχει σίγουρα και το πως αξιοποιείται ο ελεύθερος χρόνος. Μαζί με την απαραίτητη ξεκούραση και το χρόνο για το σπίτι και την οικογένεια μας, για να έχει ακόμα καλύτερα οφέλη θα πρέπει να συνδυαστεί με ποιοτικές δραστηριότητες. Όμως και μόνο η ύπαρξη περισσότερου ελεύθερου χρόνου μπορεί να βοηθήσει τους εργαζόμενους να κάνουν καλύτερη δουλειά καθημερινά.

Πηγές: The Guardian , bamboohr , brink

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Χάρης Αθανασίου

Πτυχιούχος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΠΑΔΑ με κατεύθυνση Management, συνιδρυτής του Business Review Greece και της Blue Rocket Content Agency και συμπαρουσιαστής του BusinessTalks Podcast. Αρθρογραφεί κυρίως για θέματα επιχειρηματικότητας και διαθέτει πάνω από 4 έτη εμπειρία στην αρθρογραφία. Επίσης, έχει πάνω από 3 χρόνια εμπειρία στο SEO, τα Social Media και το Performance Marketing. Του αρέσει η ομαδική δουλειά, η απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων, καθώς και να βοηθάει τους ανθρώπους να εξελιχθούν, να γίνουν η καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους και να ακολουθούν τα όνειρά τους.