Εργασιακή Κατάθλιψη και Ανία – Αντιμετώπιση

Εργασιακή Κατάθλιψη και Ανία – Αντιμετώπιση

εργασιακή κατάθλιψη

Μπήκε ο Σεπτέμβρης και είναι πολύ πιθανό να μην είμαστε και στο καλύτερο mood. Ναι, δεν γίνεται να είμαστε πάντα αισιόδοξοι για το νέο ξεκίνημα αυτού του μήνα. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Υπάρχουν λύσεις για όλα. Πολλοί οι λόγοι που οδηγούν σε εργασιακή κατάθλιψη.

Μήπως ξεκινάς το 8ωρο με χάλια διάθεση; Δεν θέλεις να βλέπεις άνθρωπο; Χτυπάει το τηλέφωνο και σκέφτεσαι να το απαντήσεις κάνα 10λέπτο;

Με το ένα τρίτο της ζωής μας στη δουλειά, είναι λογικό πως η σχέση της με την ψυχική μας υγεία είναι άρρηκτη. Είναι μία κατάσταση που ευτυχώς με λίγη προσπάθεια διορθώνεται.

Λόγοι και Συμπτώματα

Η εργασιακή κατάθλιψη δεν εμφανίζεται ξαφνικά. Είναι αποτέλεσμα πολλών πραγμάτων μαζί, είτε κούρασης, είτε εξάντλησης, ή ακόμα και ριζικής αλλαγής στόχων. Πολλά χρόνια δύσκολων καταστάσεων στον εργασιακό χώρο, άνθρωποι ακατάλληλοι, ένα λάθος περιβάλλον εργασίας, κακές συνθήκες εργασίες φέρουν όλα το ίδιο αποτέλεσμα.

Ξεκινάει η καινούργια ημέρα και ετοιμάζεσαι για τη δουλειά με μισή καρδιά. Όλα σου φταίνε και κανένας δεν σε καταλαβαίνει. Είναι η περίοδος που κατά πάσα πιθανότητα δεν θα πάρεις εκείνη την προαγωγή που τόσο ήθελες. Πολύ απλά γιατί δεν θα πραγματοποιήσεις το επιπλέον task που απαιτείται. Δεν έχεις όρεξη, δεν έχεις δημιουργικότητα.

Είναι η περίοδος που αναθεωρείς για το αντικείμενο της δουλειάς σου. Αυτό θέλεις πραγματικά; Στην αρχή της δουλειάς σου, είχες ένα κίνητρο, όχι απαραίτητα τα χρήματα, αλλά υπήρχε ένα δυνατό κίνητρο για να σε ξεσηκώσει και να σε επαναφέρει στο παιχνίδι. Πλέον, η λέξη κίνητρο αποτελεί μια άγνωστη λέξη.

Αίσθηση εξάντλησης και κούρασης δημιουργούν υπερένταση και εκνευρισμό. Αυτά με τη σειρά τους επηρεάζουν τον περίγυρο με αποτέλεσμα να δημιουργείς αρνητικό κλίμα και κακή επικοινωνία μεταξύ των συναδέλφων σου.

«Τι ακριβώς εννοούμε με τον όρο συναισθηματική μεταδοτικότητα στο χώρο εργασίας: Είσαι το αφεντικό μου και έρχεσαι στη δουλειά με πεσμένο ηθικό και καθόλου ενδιαφέρον να δουλέψεις. Αυτή η στάση σου με αποθαρρύνει ως υφιστάμενο και με κάνει να νιώθω αντίστοιχα», σημειώνει ο καθηγητής Haar.

Εργασιακή Κατάθλιψη: Αντιμετώπιση

1) Η αρχή επίλυσης οποιουδήποτε προβλήματος είναι η συνειδητοποίηση της ύπαρξής του. Συνεπώς έχοντας αυτογνωσία και κριτική σκέψη, είσαι έτοιμος να το αντιμετωπίσεις.

2) Ανακάλυψε την ρίζα του προβλήματος. Τί ήταν αυτό που σε έφερε σε αυτή τη κατάσταση; Οι άνθρωποι, οι καταστάσεις, το περιβάλλον;

3) Έπειτα, σημαντικό είναι να επαναπροσδιορίσεις τους στόχους σου. Ταξίδι χωρίς προορισμό είναι απλά ένα δύσκολο και χαοτικό εγχείρημα. Παράλληλα, απέκτησε τα απαραίτητα εφόδια για να επιτύχεις τους στόχους σου. Αφιέρωσε χρόνο σε σεμινάρια, ημερίδες, εκπαιδευτικά βίντεο, συναναστρέψου με άτομα που μπορούν να σε βοηθήσουν.

4) Ένα μικρό, αλλά πολύ σημαντικό βήμα είναι να κάνεις κάθε μέρα ένα mini boost στον εαυτό σου, θέτοντας βραχυπρόθεσμα επιτεύξιμους στόχους. Συμπλήρωσε 20 έγγραφα από τα 150 που έχουν μαζευτεί σε εκείνο το ντουλάπι. Κανόνισε έξοδο με τον υπεύθυνό σου για το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί την περασμένη βδομάδα.

5) Τέλος, κοίταξε γύρω σου και επίλεξε πολύ προσεκτικά τα άτομα που συναναστρέφεσαι. Είναι η στιγμή, να κόψεις μερικούς ομφάλιους λόρους. Κράτησε κοντά σου άτομα που σε κάνουν να θες να προσπαθήσεις και να χαμογελάσεις. Μην φοβηθείς να ξεκόψεις ακόμα και από πολύ κοντινά σου άτομα, αν βλέπεις πως δεν υπάρχει λύση. Εγκλωβιζόμαστε σε καταστάσεις λόγω των συναισθημάτων μας.

Τίποτα δεν είναι αφύσικο. Βιώνουμε μία δύσκολη περίοδο που ο καθένας μας την αντιμετωπίζει και την διαχειρίζεται διαφορετικά. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να κατανοούμε το πρόβλημα και να προσπαθούμε να δίνουμε ρεαλιστικές λύσεις.

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Ίσως σας ενδιαφέρει