Γίνε παραγωγικός κάνοντας μια δουλειά με νόημα, κάθε μέρα

Γίνε παραγωγικός κάνοντας μια δουλειά με νόημα, κάθε μέρα

166287548-100249488-large

Εδώ είναι μια προφανής δήλωση: Το να είσαι απλώς στο γραφείο σου για οκτώ ώρες, δεν είναι το ίδιο πράγμα με το να κάνεις δουλειά. Αλλά σίγουρα υπάρχει κάποια λογική γιατί το 9-to-5 είναι το χρυσό πρότυπο, ώστε να είσαι παραγωγικός, σωστά;

Αποδεικνύεται ότι η οκτάωρη εργάσιμη ημέρα, είναι απλώς ένα υπόλειμμα από μια μεταρρύθμιση του 18ου αιώνα. Είχε στόχο να μειώσει τις εξαντλητικές εργάσιμες ημέρες των 10-16 ωρών των εργαζομένων στο εργοστάσιο, σε κάτι λίγο πιο ανθρώπινο. Μόλις αυτό έγινε το αποδεκτό πρότυπο, το ακολουθήσαμε και δεν το έχουμε αλλάξει από τότε. 

Fast forward στο σήμερα: Τώρα, γνωρίζουμε ότι ο μέσος εργαζόμενος είναι παραγωγικός μόνο για δύο ώρες και 53 λεπτά  την ημέρα. Αλλά πραγματικά, το πόσα θα καταφέρουμε, δεν είναι καθόλου χρόνος. Ο γκουρού της παραγωγικότητας Tiago Forte, υποστηρίζει ότι η ολοκλήρωση μόνο μιας ουσιαστικής εργασίας κάθε μέρα – όσο μικρή κι αν είναι – σας τοποθετεί στο κορυφαίο 10%, των πιο παραγωγικών ανθρώπων. 

Για να είσαι παραγωγικός να νοιάζεσαι για αυτό που κάνεις 

Ως επιχειρηματίας, αυτό θα πρέπει να είναι ασυνήθιστο. Αλλά όταν πρόκειται να ξεκινήσετε μια επιχείρηση, είναι χρήσιμο να ακολουθήσετε μια ιδέα που θα σας δώσει ενέργεια, δίνοντάς σας την ενέργεια να αξιοποιήσετε κάθε μέρα και να αντιμετωπίσετε κάθε εμπόδιο με ενθουσιασμό. 

Το γεγονός είναι ότι οι άνθρωποι που βρίσκουν νόημα στη δουλειά τους είναι καλύτεροι εργαζόμενοι. Μια έρευνα με 2.000 ερωτηθέντες που διεξήχθη από το Harvard Business Review διαπίστωσε ότι οι εργαζόμενοι που βρίσκουν στην εργασία τους νόημα, βιώνουν σημαντικά μεγαλύτερη ικανοποίηση από την εργασία, η οποία είναι γνωστό ότι συσχετίζεται με αυξημένη παραγωγικότητα. 

Και αποδεικνύεται! Μπορείτε να βάλετε μια τιμή στο νόημα: Με βάση τις υπάρχουσες αναλογίες ικανοποίησης από την εργασία προς παραγωγικότητα, η HBR εκτιμά ότι η εξαιρετικά σημαντική εργασία παράγει επιπλέον 9.078 $ ανά εργαζόμενο, ανά έτος. 

Μπορεί να είναι εύκολο να χαθείτε στο καθημερινό slog της δημιουργίας μιας startup. Όμως, όπως γράφει ο συγγραφέας Charles Duhigg , Smarter Faster Better , το να υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας πώς μια μικρή δράση ταιριάζει σε έναν μεγαλύτερο στόχο, διευκολύνει τη σύνδεση των μικρών προσπαθειών μας με πιο ουσιαστικές φιλοδοξίες. 

Γίνε πιο παραγωγικός με την τεχνική Pomodoro 

Η αξιόπιστη τεχνική Pomodoro προηγείται όλων αυτών των λύσεων παραγωγικότητας που βασίζονται σε gadget τις τελευταίες δεκαετίες. Και μάντεψε τι. Λειτουργεί ακόμα!

Αναπτύχθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’80 από τον φοιτητή Francesco Cirillo, η τεχνική Pomodoro. Ήταν το προϊόν του αγώνα του Cirillo να επικεντρωθεί στους στόχους του. Αποφάσισε να αφοσιωθεί σε μόλις 10 λεπτά εστιασμένης μελέτης, τα οποία χρονομέτρησε χρησιμοποιώντας ένα χρονόμετρο κουζίνας (pomodoro στα ιταλικά). Και με αυτό, γεννήθηκε η Τεχνική Pomodoro. 

Η υπόθεση είναι απλή: Χωρίστε την εργάσιμη ημέρα σας σε περιόδους 25 λεπτών, που χωρίζονται με 5λεπτα διαλείμματα, με μεγαλύτερο διάλειμμα κάθε τέσσερα Pomodoros.

Αυτό λειτουργεί σε δύο επίπεδα:

Δίνοντας στον εαυτό σας μόνο 25 λεπτά για να προχωρήσετε όσο το δυνατόν περισσότερο σε μια εργασία, σας κάνει λιγότερο πιθανό να χάνετε χρόνο, όπως θα μπορούσατε να ξέρατε ότι είχατε όλη την ημέρα. Επιπλέον, το να κάνετε τόσο συχνά διαλείμματα αποτρέπει αυτό το αίσθημα καύσης, αποστράγγισης που έρχεται μετά από ένα αδιάκοπο τέντωμα μπροστά σε έναν υπολογιστή. Νιώθετε έτσι αρκετά συχνά και τελικά θα οδηγήσει σε πραγματική, μακροπρόθεσμη εξάντληση. 

Όταν είσαι, να είσαι εκεί. Όταν δεν είσαι, απομακρύνσου από τον υπολογιστή 

Τα δεδομένα από την εφαρμογή παραγωγικότητας DeskTime διαπίστωσαν ότι, παρόμοια με την Τεχνική Pomodoro, το πιο παραγωγικό 10% των χρηστών εργάζεται για 52 λεπτά και μετά κάνει ένα διάλειμμα 17 λεπτών. Αλλά το πραγματικό στοιχείο από την έρευνα είναι αυτό που ονόμασαν θεωρία αφοσίωσης 100%, σε συνδυασμό με τη δύναμη του αποτελεσματικού “σπασίματος”. 

Η θεωρία του 100% της αφοσίωσης είναι απλή: Κατά τη διάρκεια αυτών των 52 λεπτών εστίασης, βγείτε εντελώς έξω. Στη συνέχεια, όταν φτάσετε στα 52 λεπτά – η γραμμή τερματισμού αυτού του συγκεκριμένου αγώνα – είναι ώρα για ξεκούραση. Αυτό δεν σημαίνει να απαντάτε σε email ή κάποια άλλη εργασία χαμηλής αξίας. Σημαίνει να αποσυνδέεστε εντελώς και να δίνετε χρόνο στο μυαλό σας για επαναφόρτιση.

Πολύ συχνά, μπορεί να νιώθεις ότι το διάλειμμα είναι χάσιμο χρόνου και έτσι δεν είσαι παραγωγικός. Αλλά είναι το αντίθετο. Το να κάθεστε για οκτώ ώρες χωρίς διακοπή δεν είναι μόνο κακό για το σώμα σας. Ταυτόχρονα μειώνει σημαντικά την παραγωγικότητά σας και βλάπτει την προσοχή σας. Κάντε λοιπόν μια βόλτα, κουβεντιάστε με έναν συνάδελφο, πάρτε κάτι να φάτε. Όταν επιστρέψετε, θα είστε πιο ευκρινείς και έτοιμοι!

Αγκαλιάστε την πρώτη σας ώρα

Δεν είναι όλοι φτιαγμένοι για να σηκωθούν από το κρεβάτι στις 8:00 π.μ. , έτοιμοι να αναλάβουν τη μέρα τους. Το να γνωρίζετε πότε εργάζεστε καλύτερα — τις «ώρες αιχμής» — είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να αυξήσετε την παραγωγικότητά σας. Ανακάλυψα τους φυσικούς μου ρυθμούς μέσα από πολλές δοκιμές και λάθη. Αλλά το να μαθαίνω πότε εργάζομαι καλύτερα, είναι φοβερά βοηθητικό.

Αν δεν γνωρίζετε τις ώρες αιχμής σας, προσπαθήστε να παρακολουθείτε πότε ξεκινάτε και πότε σταματάτε μια εργασία, προτείνει η Barbara Green, ειδικός παραγωγικότητας. «Εάν είστε σε θέση να διατηρήσετε την εστίαση για 60 έως 90 λεπτά, έχετε εντοπίσει μια στιγμή της ημέρας που είστε εξαιρετικά παραγωγικοί», εξηγεί. 

Συνεχίστε έτσι για αρκετές ημέρες και αναζητήστε μοτίβα που εμφανίζονται. Στο ίδιο πνεύμα, μπορείτε επίσης να παρακολουθείτε πότε είστε πιο ανενεργοί. Όπως όταν βρίσκεστε να κάνετε κύλιση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αντί να εργάζεστε. Εφαρμογές όπως το RescueTime είναι εξαιρετικές για αυτό — «Εάν οι άνθρωποι είναι εθισμένοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή στα email, φαίνεται πολύ έντονα», λέει ο Green. 

Ο όρος «Εργαστείτε πιο έξυπνα, όχι πιο σκληρά» επινοήθηκε τη δεκαετία του 1930, αλλά ποτέ δεν ήταν πιο εφαρμόσιμος από ό,τι είναι σήμερα. Καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι εργάζονται από το σπίτι, τώρα είναι η ώρα να υιοθετήσετε μια φιλοσοφία που εστιάζει στο τί καταφέρνετε κάθε μέρα και όχι στο πόσο χρόνο περνάτε στο γραφείο σας. 

Πηγή : Entrepreneur Europe

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Ίσως σας ενδιαφέρει