Μινιμαλισμός: Οι 2 μεγαλύτεροι μύθοι του

Μινιμαλισμός: Οι 2 μεγαλύτεροι μύθοι του

O μινιμαλισμός και η επιρροή του

Σε προηγούμενο άρθρο μας, εξηγήσαμε την έννοια και αναλύσαμε εκτενέστατα την αξία που έχει ο μινιμαλισμός. Η θετική συνεισφορά του στην καθημερινότητά μας, εφόσον τον ενστερνιστούμε, είναι διακριτή. Τόσο οι συνήθειες μας, όσο και η κριτική μας σκέψη αλλάζουν προς το καλύτερο.

Παρόλο αυτά, πολύ που ξεκινούν να διαβάζουν για τον μινιμαλισμό, βγάζουν λανθασμένα συμπεράσματα για αυτόν εξαιτίας της παραπληροφόρησης που υπάρχει στο διαδίκτυο. Για αυτό και εμείς σας παρουσιάζουμε τους 2 μεγαλύτερους μύθους σχετικά με τον μινιμαλισμό, προκείμενου να δώσουν έμφαση στα αληθινά του χαρακτηριστικά.

Μύθος #1: Ο Μινιμαλισμός είναι προορισμός, όχι ταξίδι

Οι περισσότεροι που ξεκινούν να διαβάζουν για τον μινιμαλισμό, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι είναι ένας προορισμός. Πιο συγκεκριμένα, θεωρούν ότι μόλις αδειάσουν το δωμάτιο ή το σπίτι τους από ότι αντικείμενο δεν τους προσφέρει αξία, έχουν πετύχει την φιλοσοφία αυτή.

Αντιθέτως όμως, ο μινιμαλισμός είναι ένα ταξίδι και πιο συγκεκριμένα μια φιλοσοφία που κρατάει για όλη μας την ζωή. Όσο μεγαλώνουμε, οι ανάγκες και τα “θέλω” μας αλλάζουν. Kάτι το οποίο μπορεί να μας προσφέρει αξία τώρα, στο μέλλον θα μας φαίνεται ασήμαντο και το αντίστροφο. Οπότε, οι ιδέες μας για το τί μας είναι μινιμαλιστικό και τί όχι μεταβάλλονται με την πάροδο του χρόνου.

Επομένως, δεν θεωρείται μινιμαλιστής κάποιος που έχει τακτοποιήσει μια φορά τον χώρο του ή κάποιος που ξεκαθάρισε το δωμάτιό του. Αντίθετα, μινιμαλιστής θεωρείται κάποιος που συχνά αναρωτιέται “τι μου είναι χρήσιμο και απαραίτητο;”, και βαδίζει με αυτό το σκεπτικό προτού αγοράσει κάτι.

Μύθος #2: Ο Μινιμαλισμός μας λύνει όλα τα προβλήματα

Αν και είναι παιδικό το συμπέρασμα αυτό, στην προσπάθειά τους να αναδείξουν τα θετικά του, πολλοί προωθούν την λογική ότι ο μινιμαλισμός είναι η λύση σε όλα μας τα προβλήματα. Αν και αποτελεί μία από τις αναδυόμενες ιδεολογίες της εποχής μας, δεν είναι φυσιολογικό να πιστεύουμε ότι θα λύσει όλα τα θέματα της καθημερινότητάς μας.

Γενικότερα, όποια φιλοσοφία ή ιδεολογία αποφασίσουμε να ακολουθήσουμε, δεν θα μας κάνει τέλεια την ζωή. Φυσικά και θα συνεισφέρει θετικά και μπορεί να αποτελέσει την βάση ενός ισορροπημένου τρόπου ζωής. Πέραν όμως των προαναφερθέντων θετικών, καμία δεν μπορεί να αποτρέψει κάθε εμπόδιο ή δυσκολία από το να εμφανιστεί στην ζωή μας.

Συνοψίζοντας, το να ενστερνιστεί κανείς τις αρχές του μινιμαλισμού θα αποβεί εξαιρετικά χρήσιμο για την βελτίωση του βιοτικού του επιπέδου. Παρόλο αυτά, είναι σημαντικό να μην θεοποιούμε καμία ιδεολογία, συμπεριλαμβανομένου αυτής, και να γνωρίζουμε καλά τόσο τα θετικά, όσο και τα αρνητικά στοιχεία της καθεμιάς.

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Phaedon Wallace

Τελειόφοιτος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΠΑΔΑ με κατεύθυνση Marketing και αρθρογράφος στο Business Review Greece. Αρθρογραφεί με τετραετή εμπειρία κυρίως για θέματα productivity, marketing και ψυχολογίας. Επιπλέον, διαθέτει εμπειρία σε social media management και SEO. Κατέχει πτυχία Αγγλικών, Γερμανικών και Ιταλικών. Είναι ένας άνθρωπος που του αρέσει η αναζήτηση, αναγνωρίζει την σημασία της ψυχικής υγείας, του αρέσει η ομαδική δουλειά, είναι υποστηρικτικός και δεν παύει να εξελίσσεται τόσο στην επαγγελματική του σταδιοδρομία, όσο και στην καθημερινή του ζωή.

Ίσως σας ενδιαφέρει