Τί είναι ο μινιμαλισμός;

Τί είναι ο μινιμαλισμός;

Μινιμαλισμός

Προτού αναλύσουμε το τί είναι ο μινιμαλισμός, πρέπει να εστιάσουμε στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα παγκοσμίως. Οι τελευταίες δύο δεκαετίες έχουν στιγματιστεί από ραγδαίες εξελίξεις, τόσο στον τεχνολογικό, όσο και κοινωνικό τομέα.

Στον τεχνολογικό έχουμε την ανάπτυξη των website, των social media και γενικότερα της αυτοματοποίησης πολλών διαδικασιών που γινόντουσαν παλιότερα χειροκίνητα. Αυτές οι αλλαγές όμως συνδέονται άρρηκτα με εκείνες του κοινωνικού τομέα, καθώς αποτέλεσαν τα αίτια που τις προκάλεσαν.

Εξαιτίας της ανάπτυξης των social media παγκοσμίως, οι συνήθειες και ο τρόπος σκέψης μας έχει αλλάξει σημαντικά.

Αρχικά, θέλουμε περισσότερο από ποτέ να αντιγράφουμε ανθρώπους που θεωρούμε “επιτυχημένους” με την ελπίδα ότι θα τους μοιάσουμε.

Επιπλέον, οι αποφάσεις μας βασίζονται και σε trends, δηλαδή σε προϊόντα ή ιδεολογίες που κυριαρχούν την συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Παράλληλα, παραμελούμε το τί πραγματικά θέλουμε εμείς και αποφεύγουμε το δίλλημα του τί είναι αναγκαίο και τί όχι.

Η παραπάνω αλληλουχία μας οδηγεί σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα παγκοσμίως, τον υπερκαταναλωτισμό. Οι συνέπειες αυτού του προβλήματος είναι συνταρακτικές τόσο για το περιβάλλον και την οικονομία, όσο και για την ψυχολογία μας. Στην αντιμετώπιση του υπερκαταναλωτισμού και της βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου παγκοσμίως συμβάλλει εξαιρετικά ο μινιμαλισμός.

Μινιμαλισμός: Τί είναι;

Ο μινιμαλισμός είναι μια ιδεολογία και τρόπος σκέψης που βασίζεται στο ερώτημα: “Τί είναι ουσιαστικά σημαντικό;” Βασίζεται στο πόσο απαραίτητη είναι η ύπαρξη της χρησιμότητας στην καθημερινότητά μας, και μας βοηθάει να την αποκτήσουμε. Παράλληλα, δεν έχει κανόνες, οπότε προσαρμόζεται τέλεια στου καθενός τις αξίες και στο τί είναι σημαντικό για τον καθένα.

Γιατί αξίζει να τον ενστερνιστούμε;

Ο μινιμαλισμός είναι ένα εργαλείο που μπορεί να σας βοηθήσει στο να αποκτήσετε ελευθερία. Ελευθερία από τον φόβο και την ανησυχία. Ελευθερία από ενοχές και άγχος. Ελευθερία από τις παγίδες της καταναλωτικής κουλτούρας, γύρω από την οποία έχουμε χτίσει τη ζωή μας. Πραγματική ελευθερία.

Επιπρόσθετα, ο μινιμαλισμός μας διευκολύνει στο να ασχοληθούμε με πιο σημαντικά θέματα, όπως η υγεία μας, οι άνθρωποι γύρω μας, και οι προσδοκίες και οι στόχοι που έχουμε θέσει για το μέλλον.

Όλοι θέλουμε να είμαστε ευτυχισμένοι. Ένας μινιμαλιστής αναζητεί την ευτυχία όχι μέσω των υλικών αγαθών, αλλά μέσω της ίδιας της ζωής. Επομένως, εξαρτάται από εσάς να καθορίσετε τι είναι απαραίτητο και τι είναι περιττό στη ζωή σας.

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Phaedon Wallace

Τελειόφοιτος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΠΑΔΑ με κατεύθυνση Marketing και αρθρογράφος στο Business Review Greece. Αρθρογραφεί με τετραετή εμπειρία κυρίως για θέματα productivity, marketing και ψυχολογίας. Επιπλέον, διαθέτει εμπειρία σε social media management και SEO. Κατέχει πτυχία Αγγλικών, Γερμανικών και Ιταλικών. Είναι ένας άνθρωπος που του αρέσει η αναζήτηση, αναγνωρίζει την σημασία της ψυχικής υγείας, του αρέσει η ομαδική δουλειά, είναι υποστηρικτικός και δεν παύει να εξελίσσεται τόσο στην επαγγελματική του σταδιοδρομία, όσο και στην καθημερινή του ζωή.

Ίσως σας ενδιαφέρει