Κατηγορίες στόχων που πρέπει να γνωρίζετε

Κατηγορίες στόχων που πρέπει να γνωρίζετε

Πώς οι στόχοι μπορούν να επεξεργαστούν καλύτερα

Ο καθορισμός συγκεκριμένων, μετρήσιμων στόχων μπορεί να σας προσφέρει την ευκαιρία να βελτιώσετε την καριέρα σας και να σας διευκολύνει με άλλα εμπόδια μετέπειτα. Μπορεί οι στόχοι να ρυθμιστούν όταν σας δίνεται μια συγκεκριμένη εργασία ή έργο ή για να βελτιωθείτε προσωπικά με κάποιο τρόπο. Μπορείτε να θέσετε στόχους για προαγωγές, δημιουργικότητα, εκπαίδευση και άλλες πτυχές για να εξελίξετε τόσο τη καριέρα όσο και την ζωή σας.

Το να έχετε την θέληση να δουλέψετε και να ολοκληρώσετε κάποια πράγματα στη ζωή σας είναι μια εξαιρετική αρχή. Ο καθορισμός στόχων είναι απαραίτητος γιατί σας δίνει ένα πλαίσιο προκειμένου να πορευτείτε ομαλά. Όμως, πώς και από που θα ξεκινήσετε να θέτετε στόχους; Υπάρχουν δύο βασικές κατηγορίες στόχων: Με βάση τον χρονικό προσδιορισμό και με βάση τον σκοπό.

Βραχυπρόθεσμοι και Μακροπρόθεσμοι στόχοι

Οι βραχυπρόθεσμοι στόχοι είναι πιο άμεσοι στόχοι που θέτετε στον εαυτό σας για να πετύχετε στην συνέχεια τους μακροπρόθεσμους στόχους. Μπορείτε να σκεφτείτε τους βραχυπρόθεσμους στόχους ως ορόσημα ή σκαλοπάτια. Τέτοιοι στόχοι υπάρχουν συνήθως για σύντομο χρονικό διάστημα, οπουδήποτε από ημέρες ή μήνες έως ένα ή δύο χρόνια. Παραδείγματα τέτοιων στόχων μπορεί να περιλαμβάνουν την ολοκλήρωση μικρών εργασιών, την απόκτηση εμπειρίας ή την παρακολούθηση μαθημάτων.

Οι μακροπρόθεσμοι στόχοι είναι μεγάλοι στόχοι που συνήθως απαιτούνται αρκετά χρόνια για την επίτευξή τους. Θα χρησιμοποιήσετε πολλά μικρότερα ορόσημα για να επιτύχετε μακροπρόθεσμους στόχους, θέτοντας βραχυπρόθεσμους που πρέπει να ολοκληρωθούν στην πορεία. Οι μακροπρόθεσμοι μπορεί να περιλαμβάνουν την απόκτηση εργασίας σε μια συγκεκριμένη καριέρα, την προαγωγή σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο ή την ολοκλήρωση ενός μακροχρόνιου, περίπλοκου project.

Προσωπικοί και Εργασιακοί στόχοι

Ο καθορισμός στόχων αναφορικά με την προσωπική σας ζωή θα σας βοηθήσει να πετύχετε προσωπικά επιτεύγματα. Μπορείτε να θέσετε στόχους για να προωθήσετε πολλές πτυχές στη ζωή σας για πράγματα όπως χόμπι, υγεία ή εκπαίδευση. Ο καθορισμός προσωπικών στόχων μπορεί να σας βοηθήσει να πετύχετε και στην επαγγελματική καριέρα σας.

Η προώθηση των ενδιαφερόντων σας με τη απόκτηση εμπειρίας σε χόμπι που σας αρέσουν ή δεξιότητες που θέλετε να βελτιώσετε, μπορεί εύκολα να μεταφερθεί στην επαγγελματική σας ζωή. Εάν σχετίζονται με τις θέσεις εργασίας για τις οποίες κάνετε αίτηση, τότε μπορείτε να τα συμπεριλάβετε στο βιογραφικό σας. Το να ξοδεύετε χρόνο για να βελτιώσετε πράγματα που θέλετε στην προσωπική σας ζωή μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να είστε πιο συγκεντρωμένοι και ενεργητικοί στη δουλειά, δίνοντας προσοχή στην ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

Παραδείγματα προσωπικών στόχων:

  • Να εξοικονομήσετε χρήματα για μια μελλοντική αγορά που θέλετε να κάνετε
  • Να ξεκινήσετε κάποια μορφή συστηματικής γυμναστικής
  • Να αφοσιωθείτε στις προσωπικές σας σχέσεις

Ο καθορισμός επαγγελματικών στόχων μπορεί να σας βοηθήσει τόσο να ολοκληρώσετε ορισμένες εργασίες όσο και να επιτύχετε τυχόν προσωπικούς επαγγελματικούς στόχους που μπορεί να έχετε. Εάν η εταιρεία ή ο διευθυντής σας δεν έχει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο για να καθορίζετε στόχους στη δουλειά σας, μπορείτε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να θέσετε στόχους για την δική σας σταδιοδρομία. Οι επαγγελματικοί σας στόχοι θα πρέπει να αφορούν τόσο την τρέχουσα κατάστασή όσο και τις μεγαλύτερες μακροπρόθεσμες φιλοδοξίες σας.

Παραδείγματα επαγγελματικών στόχων:

  • Να πάρετε προαγωγή στην θέση που επιθυμείτε
  • Να τελειώσετε ένα χρονοβόρο project στην δουλειά σας
  • Να μεταβείτε επιτυχώς σε μια καριέρα που θεωρείτε ότι σας αντιπροσωπεύει καλύτερα από την τωρινή

Πηγή: Indeed

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Phaedon Wallace

Τελειόφοιτος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΠΑΔΑ με κατεύθυνση Marketing και αρθρογράφος στο Business Review Greece. Αρθρογραφεί με τετραετή εμπειρία κυρίως για θέματα productivity, marketing και ψυχολογίας. Επιπλέον, διαθέτει εμπειρία σε social media management και SEO. Κατέχει πτυχία Αγγλικών, Γερμανικών και Ιταλικών. Είναι ένας άνθρωπος που του αρέσει η αναζήτηση, αναγνωρίζει την σημασία της ψυχικής υγείας, του αρέσει η ομαδική δουλειά, είναι υποστηρικτικός και δεν παύει να εξελίσσεται τόσο στην επαγγελματική του σταδιοδρομία, όσο και στην καθημερινή του ζωή.