Η ισορροπία ζωής-εργασίας γίνεται το νέο κανονικό

Η ισορροπία ζωής-εργασίας γίνεται το νέο κανονικό

work_life_balance_griffin_benefits

Δεν είναι μυστικό ότι η πανδημία έχει αλλάξει την εργασία. Εκατομμύρια εταιρείες παρέμειναν απομακρυσμένες για μήνες και πολλές σχεδιάζουν να παραμείνουν απομακρυσμένες για το άμεσο μέλλον. Αλλά υπάρχει μια πιο βαθιά αλλαγή, που πολλές εταιρείες δεν μπορούν να παρατηρήσουν και θα έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις. 

Τον Αύγουστο του 2021, 4.3 εκατομμύρια Αμερικανοί εγκατέλειψαν τη δουλειά τους, σύμφωνα με έκθεση του Γραφείου Εργασίας και Στατιστικής. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για αυτή τη μετατόπιση. Πολλοί γονείς στο παρελθόν είχαν δυσκολευτεί να βρουν αξιόπιστη παιδική μέριμνα.

Οι εργαζόμενοι συνειδητοποίησαν ότι εκτιμούν την ευελιξία της απομακρυσμένης εργασίας και προτίμησαν να παραιτηθούν από το να επιστρέψουν στο γραφείο. Ενώ άλλοι επανεκπαιδεύτηκαν και άφησαν τις δουλειές τους σε λιανικά καταστήματα, εστιατόρια , και άλλους τομείς φιλοξενίας για πιο ασφαλείς, υψηλότερα αμειβόμενες ή πιο άνετες θέσεις εργασίας γραφείου. 

Ωστόσο, ο πραγματικός λόγος που οι εργαζόμενοι εγκαταλείπουν μαζικά είναι πολύ πιο απλός.  

Η πανδημία άλλαξε το τι σημαίνει δουλειά για εμάς

Οι εργαζόμενοι δεν είναι πλέον διατεθειμένοι να δουλέψουν δύο ή τρεις δουλειές ή να αφιερώσουν 60+ ώρες για μια εταιρεία που ξέρουν ότι δεν τους ενδιαφέρει. Γιατί; Γιατί έχουν συνειδητοποιήσει ότι δεν χρειάζεται. Προτιμούν να τα βγάλουν πέρα ​​με λιγότερο από το να δουλέψουν μέχρι το κόκκαλο

Το κίνημα “lie-flat” ενθαρρύνει τους νεότερους εργαζόμενους στην Κίνα, να κάνουν αρκετά για να τα βγάλουν πέρα, αλλά όχι να δουλέψουν μέχρι θανάτου. Το αντίστοιχο κίνημα r/anitwork ενδυναμώνει παρομοίως τους Αμερικανούς υπαλλήλους. 

Η μεγάλη παραίτηση (όπως ονομάστηκε σωστά), έχει σημαντικές επιπτώσεις για επιχειρήσεις όλων των μεγεθών και βιομηχανιών. Όταν οι εργοδότες δεν είναι πρόθυμοι να προσφέρουν στους εργαζόμενους την ευελιξία της εξ αποστάσεως εργασίας ή την αμοιβή που τους αξίζει, αυτοί οι εργαζόμενοι μπορούν και θα πάνε αλλού.  

Η εξ’ αποστάσεως εργασία δεν είναι ο εχθρός 

Ορισμένοι ηγέτες απωθούνται, επιμένοντας ότι η εξ’ αποστάσεως εργασία σκοτώνει την εταιρική κουλτούρα. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Το Remote απαιτεί να είναι πιο σκόπιμο, αλλά τα οφέλη υπερτερούν κατά πολύ των προκλήσεων. 

Η εταιρεία Panther, για παράδειγμα, έχει ένα είδος εικονικού γραφείου, όπου μπορούν όλοι να δουν τους πάντες να μπαίνουν σε συγκεκριμένες αίθουσες, ποιοι είναι εστιασμένοι στη δουλειά και ποιοι είναι ανοιχτοί για συνομιλία. Έχουν επίσης ένα clubhouse, όπου ένα άτομο γίνεται DJ και παίζει όποιο είδος μουσικής τον ενδιαφέρει και όλοι οι άλλοι μπορούν να αφήσουν το Spotify να συγχρονιστεί.  

Κάθε εβδομάδα φιλοξενούν αυτό που λέμε Panther Playground, όπου όλοι κάνουμε παρέα σε ένα εικονικό δωμάτιο, άλλοτε παίζοντας παιχνίδια και άλλοτε, γνωρίζοντας ο ένας τον άλλον σε βαθύτερο επίπεδο.

Διάβασε επίσης: Οι λιγότερες ώρες εργασίας μπορούν να αυξήσουν την παραγωγικότητα!

Είναι επίσης σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι οι πλήρως απομακρυσμένες εταιρείες δεν χρειάζεται να είναι έτσι εκατό τοις εκατό του χρόνου. Υπάρχει μια περίπτωση χρήσης απομακρυσμένων ομάδων που συγκεντρώνονται περιστασιακά για δικτύωση, για τις συχνά απαραίτητα δύσκολα θέματα. 

Οι συνάδελφοι δεν είναι οικογένεια και δεν πρέπει να είναι 

Ως απάντηση σε αυτήν την ιδέα ότι η απομακρυσμένη εργασία προκαλεί απομόνωση, νομίζω ότι είναι καιρός να ανατρέψουμε την αφήγηση. Οι συνάδελφοί μας δεν είναι οικογένεια. Στο τέλος της ημέρας, η δουλειά είναι δουλειά. Η εργασία δεν μπορεί και δεν πρέπει να καλύψει όλες τις κοινωνικές και συναισθηματικές μας ανάγκες. 

Αυτή η γενιά εταιρειών πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι το να επιτρέψουν στην ομάδα τους να έχει μεγαλύτερη ευελιξία και μια ισορροπία μεταξύ ζωής και εργασίας είναι η νέα προτεραιότητα. Με περισσότερο χρόνο για την οικογένεια, τους φίλους και τα εξωτερικά χόμπι, οι εργαζόμενοι είναι πιο ευτυχισμένοι στη ζωή τους. Επομένως πιο ευτυχισμένοι και πιο παραγωγικοί κατά την εκτέλεση των εργασιακών τους καθηκόντων. 

Η εξ’ αποστάσεως εργασία αλλάζει το πού και πώς εργαζόμαστε. Αλλά αλλάζει επίσης, τη σχέση μας με την εργασία, και αυτό είναι καλό. 

Πηγή: Entrepreneur Europe

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας