Τι θα γινόταν αν μπορούσατε να πάρετε ένα χάπι που βελτίωνε την παραγωγικότητά σας στην δουλειά; Και τι θα γινόταν αν το χάπι ήταν δωρεάν; Ή αν σας έκανε να νιώθετε καλά και βελτίωνε την υγεία σας; Δυστυχώς δεν υπάρχει τέτοιο χάπι, αλλά η επιστήμη προτείνει μια καλύτερη εναλλακτική: τον ύπνο.
Όλο και περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι ένας καλός βραδινός ύπνος ενισχύει σημαντικά την παραγωγικότητα. Μια μελέτη 4.188 εργαζομένων στις ΗΠΑ βρήκε σημαντικά αποτελέσματα χαμηλής παραγωγικότητας και απόδοσης μεταξύ εκείνων που κοιμόντουσαν λιγότερο και υπολόγισε απώλεια παραγωγικότητας 1.967 $ ανά εργαζόμενο λόγω κακού ύπνου.
Το παράδοξο δουλειάς-ύπνου
Ωστόσο, το παράδοξο είναι ότι ο κύριος παράγοντας του κακού ύπνου είναι η υπερφόρτωση εργασίας(!) σύμφωνα με άλλη μελέτη. Πολλοί από εμάς δεν κοιμόμαστε αρκετά επειδή εργαζόμαστε πάρα πολύ. Παράλληλα, δεν εργαζόμαστε αποτελεσματικά επειδή δεν κοιμόμαστε αρκετά.
Οι περισσότεροι άνθρωποι εξισώνουν την απώλεια του ύπνου με το να έχουν περισσότερο χρόνο για να απολαύσουν τη μέρα ή να κάνουν πράγματα. Κατά ειρωνικό τρόπο, όταν στερούνται τον ύπνο, απολαμβάνουν τη μέρα λιγότερο και νιώθουν τόσο χάλια που είναι πολύ πιο αργοί στο να κάνουν τις δουλειές που είχαν προγραμματίσει.
Διάβασε επίσης στο Business Review: Οι λιγότερες ώρες εργασίας μπορούν να αυξήσουν την παραγωγικότητα!
Μέσα στον 20ο αιώνα, ο βαθμός στον οποίο η επιστημονική έρευνα επηρέασε τη συμπεριφορά μας είναι αξιοσημείωτος. Μελέτες διαπίστωσαν ότι ο καπνός ήταν κακός, επομένως σταματήσαμε (σε μεγάλο βαθμό) το κάπνισμα. Έρευνες έδειξαν τα οφέλη της άσκησης, γι’ αυτό πληρώνουμε όλοι συνδρομές στο γυμναστήριο. Παρόλο αυτά, σε ότι έχει να κάνει σχέση με τον ύπνο, είναι προφανές το ότι έχουμε ένα μείζων ζήτημα ως κοινωνία.
Τι αναδεικνύουν τα νούμερα
Μια πρόσφατη μελέτη σε 1.000 ενήλικες παρακολούθησε την παραγωγικότητα και την ποσότητα και ποιότητα του ύπνου. Το συμπέρασμα ήταν ξεκάθαρο: Η διάρκεια του ύπνου (μικρή ή μεγάλη), η αϋπνία, η υπνηλία και το ροχαλητό συνδέονταν όλα με μειωμένη παραγωγικότητα εργασίας. Επομένως, ο ύπνος πρέπει να θεωρείται σημαντικό στοιχείο για την υγεία στο χώρο εργασίας.
Επιπρόσθετα, ο κακός ύπνος μειώνει δραματικά την απόδοση για δραστηριότητες που κυμαίνονται από τον αθλητισμό έως τον ακαδημαϊκό χώρο. Μια meta-ανάλυση 24 μελετών το 2012 βρήκε «σημαντικές συνέπειες» στην επίλυση προβλημάτων και την μνήμη των ατόμων με κακό ύπνο.
Ανεξάρτητα από την φύση της δουλειάς σας, η μείωση της δημιουργικότητας, της επίλυσης προβλημάτων και της μνήμης σας δεν θα βοηθήσει την απόδοσή σας. Ωστόσο, πολλοί από εμάς συνεχίζουμε να παραμελούμε τον ύπνο μας επειδή είμαστε τόσο απασχολημένοι.
Ένας από τους μεγαλύτερους λόγους που οι άνθρωποι δεν κοιμούνται αρκετά είναι επειδή αισθάνονται ότι έχουν πάρα πολλά να κάνουν ή επειδή αγχώνονται συστηματικά. Επομένως, δεν δουλεύουμε αρκετά επειδή έχουμε έλλειψη ύπνου και δεν κοιμόμαστε επειδή δεν έχουμε δουλέψει αρκετά.
Πόσο διαδεδομένο είναι αυτό το πρόβλημα; Μια μελέτη του Χάρβαρντ σε 7.480 ενήλικες βρήκε ότι το 23,2% έχει θέμα αϋπνίας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να χαθούν 11,3 ημέρες παραγωγικότητας. Μια άλλη έρευνα του 2014 από το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου των ΗΠΑ, βρήκαν ότι το ποσοστό των ενηλίκων που δεν είχαν επαρκή ύπνο αγγίζει το 45%. Ο κακός ύπνος προκαλεί το 23-45% του πληθυσμού να χάνει περισσότερο από δύο εβδομάδες εργασιακής παραγωγικότητας κάθε χρόνο.
Εν ολίγοις
Είναι ξεκάθαρο ότι καλός ύπνος βελτιώνει την παραγωγικότητα. Μπορείτε να διαβάσετε οποιαδήποτε μελέτη που δείχνει το ίδιο πράγμα ή μπορείτε να εμπιστευτείτε τη λογική σας σκέψη.
Και δεν είναι μόνο ότι ένας καλός βραδινός ύπνος θα βελτιώσει την εργασία σας για μία μόνο μέρα. Η βελτίωση της παραγωγικότητάς σας μπορεί πραγματικά να βελτιώσει τον ύπνο σας, κάτι που βελτιώνει την παραγωγικότητά σας και ούτω καθεξής, σε έναν ενάρετο κύκλο.
Μέχρι να προχωρήσουμε στην αναγνώριση της αξίας του ύπνου, μπορείτε τουλάχιστον να τον εκτιμήσετε για τον εαυτό σας και την παραγωγικότητά σας.
Πηγές: Sleep Foundation / Sleep.Org / Zapier / Optisom