Τι είναι το ενδογενές κίνητρο (intrinsic motivation);

Τι είναι το ενδογενές κίνητρο (intrinsic motivation);

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το ενδογενές motivation

Το ενδογενές motivation αναφέρεται σε συμπεριφορά που καθοδηγείται από εσωτερικές ανταμοιβές. Με άλλα λόγια, το κίνητρο για να εμπλακείτε σε μια δραστηριότητα προκύπτει από το τι είναι φυσικά ικανοποιητικό για εσάς.

Σκεφτείτε για λίγο το κίνητρό σας για να διαβάσετε αυτό το άρθρο. Εάν το διαβάζετε επειδή ενδιαφέρεστε για την ψυχολογία και θέλετε απλώς να μάθετε περισσότερα για το θέμα των κινήτρων, τότε ενεργείτε με βάση τα εσωτερικά σας κίνητρα.

Από την άλλη, μπορεί να το διαβάζετε αυτό επειδή πρέπει να μάθετε αυτές τις πληροφορίες για να αποφύγετε να πάρετε κακό βαθμό στην σχολή σας. Σε αυτή την περίπτωση ενεργείτε με βάση τα εξωτερικά σας κίνητρα.

Πότε ήταν η τελευταία φορά που κάνατε κάτι απλά για να απολαύσετε την ίδια τη δραστηριότητα; Υπάρχει μια σειρά από αυτές που εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία. Για παράδειγμα, μπορείτε να φυτέψετε έναν κήπο, να ζωγραφίσετε μια εικόνα, να παίξετε ένα παιχνίδι, να γράψετε μια ιστορία ή να διαβάσετε ένα βιβλίο. Αυτά μπορεί να μην επιβραβεύονται με οποιονδήποτε τρόπο. Αντίθετα, τα κάνουμε επειδή μας αρέσουν και μας χαροποιούν.

Η δύναμη της ατομικής ικανοποίησης

Όταν επιδιώκετε μια δραστηριότητα επειδή σας ενδιαφέρει, τα κίνητρά σας προκύπτουν εξ ολοκλήρου από μέσα σας και όχι από την επιθυμία να κερδίσετε κάποιο είδος εξωτερικών ανταμοιβών όπως βραβεία, χρήματα ή αναγνώριση.

Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι οι συμπεριφορές με ενδογενή κίνητρα δεν έχουν τις δικές τους ανταμοιβές. Μια από αυτές είναι τα θετικά συναισθήματα που νιώθει κανείς.

Οι δραστηριότητες μπορούν να δημιουργήσουν τέτοια συναισθήματα όταν δίνουν στους ανθρώπους μια αίσθηση κατεύθυνσης, όπως η συμμετοχή σε εθελοντικές ή εκκλησιαστικές εκδηλώσεις. Μπορεί επίσης να σας δώσουν μια αίσθηση προόδου όταν βλέπετε ότι πετυχένετε ένα θετικό αποτέλεσμα ή όταν μαθαίνετε κάτι νέο και εξελίσσεστε.

Πώς το ενδογενές motivation επηρεάζει την παιδεία μας;

Τα ενδογενή κίνητρα είναι ένα σημαντικό θέμα στην εκπαίδευση. Οι δάσκαλοι και οι σχεδιαστές διδασκαλίας προσπαθούν να αναπτύξουν περιβάλλοντα μάθησης που είναι εγγενώς ανταποδοτικά. Δυστυχώς, πολλά παραδοσιακά παραδείγματα υποδεικνύουν ότι οι περισσότεροι μαθητές βρίσκουν τη μάθηση βαρετή.

Επομένως πρέπει να κινητοποιηθούν με εξωγενή κίνητρα σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Οι λέξεις διασκεδαστικό, ενδιαφέρον, συναρπαστικό, ευχάριστο και εγγενώς παρακινητικό χρησιμοποιούνται εναλλακτικά για να περιγράψουν τέτοιες δραστηριότητες.

Πώς εξελίσσει κανείς το ενδογενές motivation του;

Οι παράγοντες που προσδιορίζουν ένα αυξανόμενο ενδογενές κίνητρο περιλαμβάνουν:

  1. Η δύναμη της πρόκλησης: Οι άνθρωποι έχουν περισσότερα κίνητρα όταν επιδιώκουν στόχους με προσωπικό νόημα και όταν η επίτευξη του στόχου είναι δυνατή αλλά όχι απαραίτητα βέβαιη. Αυτοί οι στόχοι μπορεί επίσης να σχετίζονται με την αυτοεκτίμησή τους όταν υπάρχει διαθέσιμη ανατροφοδότηση απόδοσης.
  2. Ο έλεγχος: Οι άνθρωποι θέλουν να ελέγχουν τον εαυτό τους και το περιβάλλον τους και θέλουν να καθορίσουν τι επιδιώκουν.
  3. Η συνεργασία και ο ανταγωνισμός: Το ενδογενές κίνητρο μπορεί να αυξηθεί σε καταστάσεις όπου οι άνθρωποι κερδίζουν ικανοποίηση από το να βοηθούν τους άλλους. Ισχύει επίσης για περιπτώσεις όπου μπορούν να συγκρίνουν τη δική τους απόδοση ευνοϊκά με αυτή άλλων.
  4. Η περιέργεια: Το εσωτερικό κίνητρο αυξάνεται όταν κάτι στο φυσικό περιβάλλον τραβά την προσοχή του ατόμου (αισθητηριακή περιέργεια). Συμβαίνει επίσης όταν κάτι σχετικά με τη δραστηριότητα διεγείρει το άτομο να θέλει να μάθει περισσότερα (γνωστική περιέργεια).
  5. Η αναγνώριση: Οι άνθρωποι απολαμβάνουν να αναγνωρίζουν τα επιτεύγματά τους από άλλους, κάτι που μπορεί να αυξήσει τα εσωτερικά κίνητρα.

Εν κατακλείδι

Η έννοια του ενδογενούς κινήτρου είναι συναρπαστική. Στη ζωή σας, υπάρχουν πιθανώς πολλά πράγματα που κάνετε και ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία και αυτά είναι σημαντικά στοιχεία για μια ισορροπημένη ζωή. Για παράδειγμα, αν ξοδεύουμε όλο τον χρόνο μας δουλεύοντας για να βγάλουμε χρήματα, μπορεί να χάσουμε τις απλές απολαύσεις της καθημερινότητας. Η συνειδητοποίηση των δικών σας εσωτερικών και εξωτερικών κινήτρων και η εξισορρόπησή τους μπορεί να είναι αρκετά ικανοποιητική.

Πηγή: VeryWellMind / HealthLine / Talkspace

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Phaedon Wallace

Τελειόφοιτος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΠΑΔΑ με κατεύθυνση Marketing και αρθρογράφος στο Business Review Greece. Αρθρογραφεί με τετραετή εμπειρία κυρίως για θέματα productivity, marketing και ψυχολογίας. Επιπλέον, διαθέτει εμπειρία σε social media management και SEO. Κατέχει πτυχία Αγγλικών, Γερμανικών και Ιταλικών. Είναι ένας άνθρωπος που του αρέσει η αναζήτηση, αναγνωρίζει την σημασία της ψυχικής υγείας, του αρέσει η ομαδική δουλειά, είναι υποστηρικτικός και δεν παύει να εξελίσσεται τόσο στην επαγγελματική του σταδιοδρομία, όσο και στην καθημερινή του ζωή.