Τι είναι το εξωγενές κίνητρο (extrinsic motivation);

Τι είναι το εξωγενές κίνητρο (extrinsic motivation);

Τα πάντα που πρέπει να γνωρίζετε για το εξωγενές motivation

Το εξωγενές motivation αναφέρεται σε συμπεριφορά που καθοδηγείται από εξωτερικές ανταμοιβές. Αυτές οι ανταμοιβές μπορεί να είναι απτές, όπως χρήματα ή βαθμοί, ή άυλες, όπως έπαινοι ή φήμη. Σε αντίθεση με τα ενδογενή κίνητρα, τα οποία προέρχονται από το εσωτερικό του ατόμου, τα εξωγενή επικεντρώνονται αποκλειστικά σε εξωτερικές ανταμοιβές.

Άτομα τα οποία έχουν εξωγενή κίνητρα θα συνεχίσουν να εκτελούν μια εργασία, παρόλο που μπορεί να μην είναι από μόνη της ανταποδοτική. Για παράδειγμα, μπορεί να κάνετε κάτι στη δουλειά σας που μπορεί να μην βρίσκετε ευχάριστο. Παρόλο αυτά, το κάνετε γιατί σας παρακινεί ο μισθός σας.

Πως επηρεάζεται το ενδογενές από το εξωγενές motivation;

Παρόλο που τα ενδογενή κίνητρα είναι καλύτερα, δεν μας εξυπηρετούν σε κάθε περίσταση. Μερικές φορές ένα άτομο απλά δεν έχει την επιθυμία να ασχοληθεί με μια δραστηριότητα. Από την άλλη, η προσφορά υπερβολικών ανταμοιβών μπορεί επίσης να είναι προβληματική. Ωστόσο, όταν αξιοποιούνται κατάλληλα, τα εξωγενή κίνητρα μπορούν να είναι εξαιρετικά χρήσιμα.

Ερευνητές παγκοσμίως κατέληξαν σε τρία κύρια συμπεράσματα σχετικά με τις εξωτερικές ανταμοιβές και την επιρροή τους στα ενδογενή μας κίνητρα:

  1. Τα ενδογενή κίνητρα θα μειωθούν όταν δίνονται εξωτερικές ανταμοιβές για την ολοκλήρωση μιας συγκεκριμένης εργασίας ή για την πραγματοποίηση ελάχιστης εργασίας. το μέλλον.
  2. Ο έπαινος μπορεί να αυξήσει το εσωτερικό κίνητρο. Οι ερευνητές βρήκαν ότι η προσφορά θετικού επαίνου και ανατροφοδότησης όταν οι άνθρωποι κάνουν κάτι καλύτερο από τους άλλους μπορεί να βελτιώσει τα εγγενή κίνητρα.
  3. Οι απροσδόκητες εξωτερικές ανταμοιβές δεν μειώνουν τα εγγενή κίνητρα. το θέμα δεν θα επηρεαστεί. Ωστόσο, η επιβράβευση σε αυτήν την κατάσταση πρέπει να γίνεται με προσοχή, επειδή οι άνθρωποι μερικές φορές περιμένουν ανταμοιβές.

Πόσο αποτελεσματικό είναι;

Πόσο καλά λοιπόν λειτουργεί το εξωγενές motivation στην αύξηση των κινήτρων μας; Αυτό το είδος μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικό. Απλώς σκεφτείτε όλα τα παραδείγματα στη ζωή σας για πράγματα που κάνετε για να κερδίσετε κάποιο είδος εξωτερικής ανταμοιβής.

Επομένως, είναι ένα χρήσιμο και αποτελεσματικό εργαλείο για να παραμείνετε παρακινημένοι στην εργασία και την καθημερινότητά σας. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν πρέπει να ολοκληρώσετε κάτι που σας φαίνεται δύσκολο ή δεν σας ενδιαφέρει.

Εν κατακλείδι

Το εξωγενές motivation επηρεάζει σημαντικά την ανθρώπινη συμπεριφορά, αλλά έχει τα όριά του. Ίσως σας φανεί χρήσιμο να εξετάσετε εάν έχετε ενδογενή ή εξωγενή κίνητρα σε ορισμένες καταστάσεις.

Ανυπομονείτε για την προπόνησή σας επειδή έχετε ένα στοίχημα με έναν φίλο για το ποιος μπορεί να χάσει τα περισσότερα κιλά; Τότε έχετε εξωγενή κίνητρα. Εάν είστε πρόθυμοι να ασκηθείτε επειδή βρίσκετε τη δραστηριότητα διασκεδαστική και ικανοποιητική, τότε έχετε ενδογενή. Εξαρτάται από το άτομο και την κατάσταση για να καθοριστεί εάν οι εξωτερικές ανταμοιβές θα είναι επωφελείς μακροπρόθεσμα.

Πηγή: VeryWellMind

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Phaedon Wallace

Τελειόφοιτος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΠΑΔΑ με κατεύθυνση Marketing και αρθρογράφος στο Business Review Greece. Αρθρογραφεί με τετραετή εμπειρία κυρίως για θέματα productivity, marketing και ψυχολογίας. Επιπλέον, διαθέτει εμπειρία σε social media management και SEO. Κατέχει πτυχία Αγγλικών, Γερμανικών και Ιταλικών. Είναι ένας άνθρωπος που του αρέσει η αναζήτηση, αναγνωρίζει την σημασία της ψυχικής υγείας, του αρέσει η ομαδική δουλειά, είναι υποστηρικτικός και δεν παύει να εξελίσσεται τόσο στην επαγγελματική του σταδιοδρομία, όσο και στην καθημερινή του ζωή.