Οι σπουδές στα Πανεπιστήμια πέραν του θεωρητικού πλαισίου δίνουν την δυνατότητα για πρακτική άσκηση, η οποία αποτελεί μεγάλη ευκαιρία. Οι περισσότεροι φοιτητές που αντιλαμβάνονται την αξία μιας τέτοιας ευκαιρίας, επιλέγουν να αφιερώσουν τους επόμενους μήνες σπουδών στην πρακτική άσκηση.
Αυτό συμβαίνει διότι, η εξασφάλιση μιας πρακτικής άσκησης θα προσθέσει εμπειρία και γνώσεις πάνω στο αντικείμενο σπουδών του υποψήφιου. Αφού λοιπόν, καταφέρεις να κάνεις την πρακτική σου σε μια εταιρία ή οργανισμό της επιλογής σου, τότε αυτό είναι σημαντικό επίτευγμα.
Μέσα στους επόμενους μήνες θα αυξήσεις τις πιθανότητες να βρεις εργασία πριν καν αποφοιτήσεις, πάνω στον κλάδο που σπουδάζεις. Αυτό γίνεται πιο σαφές από μια πρόσφατη έρευνα που διαπίστωσε ότι το 43,5% των ασκούμενων έλαβαν πρόταση εργασίας μετά τη πρακτική τους άσκηση.
Βήματα για να μάθεις και να αναπτυχθείς από την πρακτική άσκηση
Η πρακτική άσκηση προσφέρει απόκτηση εμπειρίας και επαφών που θα σε βοηθήσουν στους μελλοντικούς επαγγελματικούς σου στόχους.
Ακολουθούν 10 βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις για να κερδίσεις τα μέγιστα από την πρακτική άσκηση:
1. Θέσε ξεκάθαρους στόχους για την πρακτική άσκηση
Σε οποιαδήποτε δουλειά, είναι σημαντικό να γνωρίζεις τι αναμένεται από εσένα και το ίδιο ισχύει για την πρακτική άσκηση. Θέτοντας συγκεκριμένες προτεραιότητες με τον εργοδότη σου, θα χτιστεί σωστή δομή και θα αποκτήσει περισσότερο νόημα η πρακτική.
Επίσης, έτσι θα αποφύγεις την περιττή απογοήτευση ή συγκρούσεις.
Ακολουθούν μερικά παραδείγματα στόχων και προτεραιοτήτων:
- Συζήτησε πάνω σε ποιες εργασίες θέλεις να εργαστείς έτσι ώστε να αξιοποιήσεις τις δεξιότητες σου.
- Συζήτησε για ποιους τομείς ή project , ο εργοδότης σου χρειάζεται την συμβολή σου.
- Ενδιαφέρσου για το πως θα καθοδηγείσαι ή κάνε μια λίστα με ερωτήσεις για όταν χρειάζεται.
- Μάθε πως να βρίσκεις τους κατάλληλους πόρους και απαντήσεις, από μόνος σου.
- Επικοινώνησε για τυχόν καθυστερήσεις εργασιών και προσάρμοσε τα χρονοδιαγράμματα τους.
2. Μην αφήνεις ποτέ ατελείωτες εργασίες
Κάθε φορά που σου ανατίθεται ή συμφωνείς να ολοκληρώσεις μια εργασία, φρόντισε πάντα να την ολοκληρώνεις. Εάν όμως, πιστεύεις ότι δεν μπορείς να τα καταφέρεις, ενημέρωσε πάντα τον προϊστάμενό σου.
Εξήγησε του τον λόγο και ποια θα είναι τα επόμενα βήματά σου. Με αυτόν τρόπο δείχνεις την υπευθυνότητα και την προθυμία σου να βρείτε τρόπους επίλυσης, με τον εργοδότη σου.
Έτσι λοιπόν, θα καταφέρεις να φέρεις εις πέρας κάθε εργασία και υποχρέωση, ενισχύοντας στην ολοκλήρωσή της. Με την πάροδο του χρόνου, ολοκληρώνοντας τις εργασίες σου, θα αποκτάς σταθερά τη φήμη του αξιόπιστου.
3. Αποδέξου τα λάθη σου και διόρθωσέ τα
Κατά τη διάρκεια της πρακτικής σου, μπορεί να κάνεις αρκετά λάθη, και αυτό είναι εντάξει. Για την ακρίβεια ,το να κάνεις λάθη είναι μέρος της εκμάθησης σου. Το κλειδί όμως για μην σε πάρει από κάτω είναι να αποδεχτείς την ευθύνη.
Η ανάληψη ευθύνης και η άρθρωση πιθανών λύσεων θα οδηγήσει σε ταχύτερη επίλυση και θα κάνει τους άλλους να σε δουν ως ηγέτη. Ένα πιθανό σενάριο θα μπορούσε να είναι, να χάσεις μια προθεσμία για ένα σημαντικό έργο.
Μια λύση σε αυτή την περίπτωση, θα μπορούσε να είναι:
Αρχικά, να ενημερώσεις τον προϊστάμενό σου.
Ύστερα, εξήγησε τους λόγους χωρίς δικαιολογίες. Για παράδειγμα: «Υποτίμησα πόσο χρόνο θα χρειαζόμουν για να ολοκληρώσω αυτήν την εργασία και αναλαμβάνω την ευθύνη για αυτό».
Στη συνέχεια, ανέφερε πιθανές λύσεις για το πώς θα διορθωθεί το πρόβλημα. Για παράδειγμα: «Θα μπορούσα να δώσω ξανά προτεραιότητα και θα μπορέσω να το ολοκληρώσω μέχρι το τέλος της ημέρας».
Τέλος, λάβε τα απαραίτητα μέτρα και πόρους για να επιλύσεις το πρόβλημα.
4. Επέκτεινε τις γνωριμίες σου
Η πρακτική άσκηση είναι μια πολύτιμη ευκαιρία για να ξεκινήσεις τη δικτύωση σου. Τα άτομα που γνωρίζεις στον χώρο εργασίας, μπορεί να είναι πολύ σημαντικά για την καριέρα και το μέλλον σου.
Εξάλλου, τα άτομα που συναντάς σε αυτό το περιβάλλον θα μπορούσαν να γίνουν φίλοι, επαγγελματικές επαφές και πιθανοί μέντορες για τα επόμενα χρόνια.
Το να ξεκινήσεις μια συζήτηση με αγνώστους δεν είναι εύκολο , αλλά υπάρχουν απλά τιπ που μπορούν να σε βοηθήσουν.
Ρώτα για παράδειγμα τον συνομιλητή σου:
- Αν πρωτοξεκίνησε και εκείνος την καριέρα του με την πρακτική και ποιο ήταν το πιο σημαντικό πράγμα που έμαθε.
- Για ποια θέματα έχει πλέον διαφορετική γνώμη μετά την πρακτική.
- Ποια είναι η καλύτερη συμβουλή που του έχουν δώσει ή θα ήθελε να είχε λάβει ως πρωτάρης.
- Ποιες δεξιότητες πιστεύει ότι θα είναι πιο σχετικές σε αυτόν τον τομέα την επόμενη δεκαετία.
5. Βρες έναν μέντορα
Μέντορας είναι αυτός που μπορεί να σε καθοδηγήσει στην πρακτική σου άσκηση. Αποτελεί τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στα επαγγελματικά δίκτυα και τις ευκαιρίες μάθησης. Ένας μέντορας μπορεί να μην δίνει πλήρη οδικό χάρτη προς την επιτυχία, αλλά χρησιμεύει ως αξιόπιστη πηγή γνώσεων και πληροφοριών.
Σε ορισμένες περιπτώσεις πρακτικής άσκησης, μπορεί να σου ανατεθεί ένας μέντορας. Αλλιώς, ίσως χρειαστεί να βρεις εσύ έναν. Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι πιο εύκολο να το ζητήσεις ξεκάθαρα από κάποιον να γίνει ο μέντοράς σου.
Μπορείς δηλαδή ,να πεις ότι: «Είμαι πρόθυμος να μάθω όσο το δυνατόν περισσότερα κατά τη διάρκεια της πρακτικής μου άσκησης. Η συμβολή σας θα εκτιμηθεί ιδιαίτερα. Θα μπορούσατε να συμβάλετε ως μέντορας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου;»
Είναι πολύ σημαντικό να επιλέξεις κάποιον που θαυμάζεις και έχει τις δεξιότητες και τα χαρακτηριστικά που θέλεις να αναπτύξεις. Ίσως υπάρχει κάποιος, με έναν τίτλο εργασίας που θα ήθελες να έχεις κάποια μέρα.
Εάν το δεχτεί, μπορείτε να κανονίσετε τακτικές, σύντομες συναντήσεις μαζί, για να συζητάτε και να κάνεις ερωτήσεις.
Σημείωση: Το να είναι κάποιος μέντορας απαιτεί χρόνο και προσπάθεια, οπότε αν αρνηθεί, μην το πάρεις προσωπικά. Μπορείς όμως, να τον ρωτήσεις εάν έχει συστάσεις για έναν άλλο μέντορα.
6. Συνεργάσου με τους συναδέλφους σου
Μια ζωτικής σημασίας δεξιότητα που θα σε εξυπηρετήσει σε οποιοδήποτε επάγγελμα είναι η καλή συνεργασία στα ομαδικά project. Έτσι, μαθαίνεις να προσδιορίζεις τις προσδοκίες σου, να ακούς ενεργά και να επικοινωνείς εύκολα. Κατά τη διάρκεια της πρακτικής άσκησης, αναζήτησε ευκαιρίες για πρακτική συνεργασία.
Παραδείγματα που θα σε διευκολύνουν όταν εργάζεσαι μέσα σε ομάδα:
- Καθόρισε τις απαιτήσεις του έργου σου.
- Προσδιόρισε τί πληροφορίες και πόροι χρειάζονται.
- Όταν πραγματοποιείτε μια συνάντηση, προετοιμάσου κοινοποιώντας μια ατζέντα.
- Σεβάσου τον χρόνο όλων ξεκινώντας και τελειώνοντας τη συνάντηση σύμφωνα με το πρόγραμμα.
7. Αναζήτησε ευκαιρίες ανάπτυξης
Οι πρώτες δύο ημέρες και εβδομάδες μπορεί να περιλαμβάνουν συνεδρίες ενσωμάτωσης και εκπαίδευση. Επωφελήσου λοιπόν, από την εκπαίδευση, κάνε ερωτήσεις και μάθε νέες δεξιότητες. Εάν δεν υπάρχει επίσημη εκπαίδευση, βρες μόνος σου νέες πηγές πληροφοριών.
Αυτό είναι ευκαιρία να κατανοήσεις πώς λειτουργεί ένας οργανισμός μέσα και έξω.
Για να αξιοποιήσεις στο έπακρο την πρακτική σου, πέρνα κάθε ώρα της εργάσιμης ημέρας με ενέργεια και περιέργεια.
8. Κράτα ένα σημειωματάριο
Κατά τη διάρκεια της πρακτικής, συνήθισε να κρατάς σημειώσεις με τις ιδέες σου, τα διδάγματα και επιτεύγματά σου. Το να καταγράφεις τα επιτεύγματά σου, μπορεί να κάνει απτή την επιτυχία σου. Οι σημειώσεις σου, είτε σε καθημερινή είτε σε εβδομαδιαία βάση, είναι πολύ χρήσιμες.
Για την ακρίβεια, χρησιμεύουν για το βιογραφικό σου μετά την πρακτική. Σε διαφορετική περίπτωση μπορείς να ζητήσεις από τον εργοδότη σου να γράψει συστατική επιστολή.
9. Δημιούργησε μια θετική προοπτική για όλα
Κατά τη διάρκεια της πρακτικής σου, θα αποκτήσεις πολλές νέες δεξιότητες.
Επίσης, θα μπορείς να επεκτείνεις την προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη.
Είναι πιθανό κάποια πράγματα να έχουν ως αποτέλεσμα άγχος και αμφιβολία για τον εαυτό σου.
Κράτα την θετική σου σκέψη για να εξουδετερώσεις οποιαδήποτε αμφιβολία. Να είσαι ευγενικός με τον εαυτό σου όταν τα πράγματα δεν πάνε όπως τα έχεις σχεδιάσει.
Επίσης, βρες ουσιαστικούς τρόπους να ανταμείψεις τον εαυτό σου για τη σκληρή δουλειά που έχεις κάνει σωστά.
Αυτή η θετικότητα μπορεί να έχει βαθιά επίδραση τόσο στην ψυχική όσο και στη σωματική σου υγεία.
Μάλιστα, οι ερευνητές έχουν σημειώσει ότι η αισιοδοξία μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερα ποσοστά κατάθλιψης, μεγαλύτερη αντίσταση στο κοινό κρυολόγημα και καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία.
10. Κράτα επαφές μετά την πρακτική άσκηση
Η προσφορά εργασίας αμέσως μετά από την πρακτική άσκηση, δεν είναι πάντα σίγουρη. Εάν η εταιρεία και η δουλειά που έχεις κάνει σε αυτήν, σε ενδιαφέρουν, τότε κράτα επαφές. Έτσι, στην περίπτωση που ανοίξει νέα θέση, να είσαι ο πρώτος υποψήφιος.
Καθώς τελειώνει η πρακτική σου, στείλε εξατομικευμένες ευχαριστίες ή email στα άτομα με τα οποία συνεργάστηκες.
Ανέφερε έργα στα οποία εργαστήκατε μαζί και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη σου για κάθε καθοδήγηση που παρείχαν.
Στο τέλος, δώσε τους τα προσωπικά σου στοιχεία επικοινωνίας.
Παραδείγματα προτάσεων για να συμπεριλάβεις στις ευχαριστίες σου:
- «Είμαι ευγνώμων για τον χρόνο που μοιραστήκαμε…»
- «Εκτιμώ όλη την εμπειρία και τη γνώση που έχω αποκτήσει κατά τη διάρκεια της πρακτικής μου…»
- «Θα ήθελα να μείνω σε επαφή…»
Πηγή : Indeed