Αρχή του Pareto: Τι είναι ο νόμος του 80-20;

Αρχή του Pareto: Τι είναι ο νόμος του 80-20;

Αρχή του Pareto: Τι είναι ο νόμος του 80-20;

Ποια είναι η Αρχή του Pareto; Τι σημαίνει ο κανόνας 80-20;

Ο οικονομολόγος Vilfredo Pareto απέκτησε φήμη ως ακαδημαϊκός καθηγητής για τις καινοτόμες ιδέες και αντιλήψεις του σχετικά με τα οικονομικά και την οικονομετρία.

Συγκεκριμένα, καθώς φοιτούσε στο πανεπιστήμιο της Λωζάνης, το 1896, δημοσίευσε το πρώτο έργο του με όνομα Cours d’économie politique και σε αυτό το έργο έδειξε πως περίπου το 80% της γης της Ιταλίας ανήκει μόλις στο 20% του πληθυσμού.

Περνώντας τα χρόνια, ο σύμβουλος διαχείρισης  Joseph M. Juran πρότεινε την εν λόγω αρχή και για άλλα πράγματα καθώς η αρχή αυτή ή ο κανόνας 80-20 δηλώνει πως περίπου το 80% των επιπτώσεων προέρχεται από το 20% των αιτιών!

“Το περίπου 80% των επιπτώσεων προέρχεται από το 20% των αιτιών”.

Κανόνας 80-20

Είναι μαθηματικά αποδεδειγμένο πως ο κανόνας 80/20 ακολουθείται κατά προσέγγιση από μια κατανομή νόμου δύναμης (επίσης γνωστή ως κατανομή Pareto) για ένα συγκεκριμένο σύνολο παραμέτρων. Πολλά φυσικά φαινόμενα έχουν αποδειχθεί εμπειρικά για να επιδείξουν μια τέτοια κατανομή.

Με λίγα λόγια αυτός ο κανόνας λέει ότι το 20% των πελατών σου θα σου φέρει το 80% των κερδών σου.

Το 20% των προϊόντων σου θα σου φέρει το 80% των εσόδων σου! Το 20% των δραστηριοτήτων σου θα σου φέρει το 80% των αποτελεσμάτων που επιθυμείς!

Η αρχή του Pareto Δεν εφαρμόζεται μόνο στις επιχειρήσεις!

Δώσε σημασία στο 20% των δραστηριοτήτων που σου αποφέρουν το 80% των αποτελεσμάτων!

Η αρχή του Pareto είναι ένας κανόνας παραγωγικότητας! Πολλές φορές επιθυμούμε να καταφέρουμε τα πάντα, όμως ξεχνάμε πως αν κάνουμε τα λίγα καλά, θα έχουμε το 80% αυτού που θέλουμε να πετύχουμε! Δούλεψε στα σημαντικότερα. Διάβασε τα σημαντικότερα. Ξεκίνα με τα βασικά. Μην πας αμέσως στις μικρολεπτομέρειες.

Κάνε το 20% αυτών που πραγματικά μετράνε!

Κατανομή του παγκόσμιου ΑΕΠ με βάση την αρχή του Pareto

Ένα διάγραμμα, το οποίο έδωσε στην ανισότητα μια πολύ ορατή και κατανοητή μορφή, το λεγόμενο φαινόμενο “ποτήρι σαμπάνιας”. Αυτό περιέχεται στην Έκθεση του Προγράμματος Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών του 1992, η οποία έδειξε ότι η κατανομή του παγκόσμιου εισοδήματος είναι πολύ άνιση με το πλουσιότερο 20% του παγκόσμιου πληθυσμού να ελέγχει το 82,7% του παγκόσμιου εισοδήματος.

Κατανομή του παγκόσμιου ΑΕΠ με βάση την αρχή του Pareto
Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Γιάννης Κύρτσης

Φοιτητής Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, σύμβουλος ακινήτων στην Liberty Real Estate, αρθρογράφος, Content Creator και δημιουργός της σελίδας Johnny&Books. Αρθρογραφεί στο Business Review Greece για Βιβλία, Αυτοβελτίωση και ορολογίες επιχειρηματικότητας και οικονομίας. Ένας νέος με μεγάλο πάθος για τα βιβλία, καθώς αυτά του άλλαξαν την ζωή, με όνειρο να μεταδώσει αυτή την τρέλα στους ανθρώπους γύρω του κάνοντάς τους καλύτερους!